Jonge doeners
Mening

Want de jeugd weet het beter

20 juli 2016
Door: MIJNLEUVEN
Vier succesverhalen van jongerenraad Kabinet J

Jongerenraad Kabinet J is na twee werkjaren een vaste waarde in Leuven. Nadat de Kabinet J’ers in het eerste jaar straf uit de hoek kwamen met een advies over jongerenevenementen in Leuven (wat de concrete aanleiding vormde voor Habitat Festival) en een advies over verkeersveiligheid, gaan ze verder op de uitgezette lijn. Dit werkjaar formuleerde Kabinet J maar liefst 4 scherpe adviezen. Zoals steeds deed ze dit niet vanuit een ivoren toren, maar trok ze regelmatig de straat op om de vinger aan de pols te leggen bij leeftijdsgenoten.

Dat deze adviezen veel meer zijn dan bij elkaar gesprokkelde meningen en dat ze ook echt iets opleveren, bewijzen de realisaties van het afgelopen jaar. Hoog tijd om terug te blikken op de impact van Kabinet J op het jeugdbeleid en het beleid van stad Leuven.

1. Jongere zkt ruimte
- een advies over meer plek in de stad voor jongeren

Een meer aanwezige noodkreet dan ‘Geef ons ruimte!’ is er voor jongeren niet. Jongeren willen duidelijk meer ruimte om dingen te doen en zich te ontwikkelen. Een vraag waarop de stad het afgelopen jaar een antwoord zocht. Verschillende mogelijkheden om meer jongerenruimte en meer groen in de stad te realiseren werden onderzocht. Vier concrete projecten werden al uitgevoerd of staan in de pijplijn.

Zo gaf mijnLeuven – in samenwerking met bib Leuven - jongeren de kans om via het project ‘De Verovering’ zelf een tuin op een patio van de bib te ontwerpen en aan te leggen. Ook stapte de stad met de jongeren van Kabinet J in zee om de heraanleg van het Smoldersplein uit te tekenen. En dat is lang niet alles. Er werd ook een advies doorgegeven tijdens de inspraaksessies rond de heraanleg van Den Bruul. En na de zomer zal de stad met jongeren aan de slag gaan om het Damiaanplein een tijdelijke invulling te geven.

Resultaat van 1 advies op een termijn van 1 jaar: 4 concrete projecten! Dat het hierbij niet stopt, staat vast.

2. Meer binnenruimte voor jongeren
- een multifunctionele plek met ruimte voor jonge creatieve evenementen

De stad werkt al enkele maanden achter de schermen hard om een geschikt pand te vinden waar we een werking kunnen uitbouwen. Dit wordt een plek voor én door jongeren waar je ‘s middags je boterhammen kan opeten, waar je kan samenkomen met vrienden om elkaar te ontmoeten en/of om samen grootse plannen te smeden en uit te voeren.

Een nieuwe plek voor jonge ondernemers in de breedste zin van het woord! Na de zomer verklappen we waar en vanaf wanneer we hiermee van start gaan.

3. Geluidsnormen in jeugdhuizen
- Kabinet J en de Leuvense jeugdhuizen bundelen hun krachten in de strijd tegen de geluidsnormen

Concreet vragen naar de afschaffing van de geluidsnormen voor jeugdhuizen is voor de stad - om verschillende belangrijke redenen - te hoog gegrepen. Maar de stad wil wel alles uit de kast halen om de jeugdhuizen te helpen. Zo zal de politie en de milieudienst bij alle jeugdhuizen langs gaan om de geluidsinstallaties beter af te stemmen. Daarnaast komt er ook een opleiding voor dj’s en zal er duidelijkere communicatie komen over het aanvragen van bijvoorbeeld uitzonderingen voor live muziek. Dankzij Kabinet J ontstond alvast een interessante uitwisseling tussen de bevoegde schepenen, de politie, milieudiensten en de Leuvense jeugdhuizen.

4. Jong & zin in cultuur
- een advies dat het culturele aanbod onder de loep neemt

Dit kakelverse advies is doorgepraat met de collega's van de cultuurdienst en leidt tot een traject waarbij jongeren input kunnen leveren voor de programmatie van 30cc. Daarnaast krijgen jongeren de kans om recensies te schrijven of snapchatverslagen te maken vanuit de backstage van bv. De Stadsschouwburg of het Depot. Zo kunnen ze anderen warm maken voor cultuur. Ook werkt de stad aan een project met kunst in de openbare ruimte en bouwt ze de ondersteuning voor jongeren die (culturele) evenementen willen organiseren verder uit.

Samengevat: in 2016 zorgde Kabinet J voor voldragen adviezen die echte verandering op poten zet!


Loop jij over van de strafste ideeën om Leuven meer jongeren-proof te maken dan ooit tevoren? Weet jij uit de losse pols een heuse waslijst op te sommen met alles wat anders of beter kan in onze stad? Maar vooral: ben je er niet vies van zelf je handen uit de mouwen te steken om actief mee te bouwen aan de jongerenstad die Leuven morgen kan zijn? Stap dan mee in het verhaal van Kabinet J en reserveer vandaag nog je plek in de eerste rangen van de revolutie.

‘Leuven jongerenstad’, dat is de missie in twee woorden. De naam: Kabinet J.

Schrijf je in!

20 juli 2016
Door: MIJNLEUVEN