Kabinet J

In een stad als Leuven zijn jongeren niet weg te denken. Sterker nog: Leuven is dé jongerenstad van Vlaanderen. En dat maakt dat de stem van de Leuvense jongeren onmisbaar is bij het beleid van de stad. Kabinet J sprokkelt overal en altijd meningen van zoveel mogelijk jongeren. Ze brengt de stem over aan het stadsbestuur en is de officiële spreekbuis van jongeren in de stad.

Meer kunst in de openbare ruimte

Als Leuvense jongerenraad vragen wij meer kunst in het Leuvense straatbeeld. En als dat even kan, graag met aandacht voor de grote diversiteit aan hedendaagse, jonge kunstdisciplines én met een oog op het verfraaien van de openbare ruimte.

WAAROM?

Waarom niet? Maar misschien nog vooral omdat kunst in de openbare ruimte zorgt voor:

  • Een gezelligere buurt, een mooiere stad en vooral: meer leven op straat.
  • Meer kansen voor kunstenaars om hun talent te delen met de wereld.
  • Meer kansen voor de Leuvenaar om kunst op een laagdrempelige manier te beleven.
  • Het (her)opleven van vergeten gebouwen en verborgen parkjes verspreid over onze stad.

HOE...

... kan de stad dat waarmaken?

  • Geef kansen aan zowel ervaren kunstenaars als jong, artistiek talent.
  • Maak een centraal aanspreekpunt voor inwoners en lokale kunstenaars die initiatief tonen om kunst een plek te geven in de openbare ruimte en beperk zo de administratieve rompslomp die daar vandaag bij komt kijken.
  • Zorg voor een openbare ontmoetingsplek in de stad waar kunstenaars elkaar kunnen treffen en ideeën kunnen uitwisselen, waar wilde plannen kunnen woekeren en waar 'aan kunst kan worden gedaan'.
  • Geef kunst een plek op de grote pleinen, maar vergeet daarnaast niet alle verborgen, sprookjesachtige plekjes van Leuven!

Enkele concrete ideeën? Die zijn er!

Vuilbakken en elektriciteitskasten versieren, tijdelijke en permanente graffitimuren in het leven roepen, levende standbeelden neerpoten, een publieke piano plaatsen, een interdisciplinaire kunstwedstrijd organiseren, een krijtmuur aanleggen, plekken voorzien waar je langer dan 30 minuten muziek kan spelen, …

Mogelijkheden genoeg. Nu nog 'doen'. De bal ligt in jouw kamp, stad Leuven!

LEES MEER

Wat is Kabinet J?

Je hebt Kabinet J vast zien al opduiken op straat, op school of op een Leuvense evenement. Kabinet J sprokkelt overal en altijd meningen van zoveel mogelijk jongeren. Waarom? Om die meningen – en dus mogelijke veranderingen binnen de stad – voor te leggen aan het stadsbestuur en hen te overtuigen van hoe het allemaal nog beter kan in Leuven.

Zo is Kabinet J dé partner van het stadsbestuur voor alles wat te maken heeft met of invloed heeft op jongeren en kinderen in Leuven. Wat betekent dat Kabinet J als officiële jeugdraad van stad Leuven op vraag van het stadsbestuur rond een bepaald thema een traject zal opzetten om tot een door jongeren gedragen advies te komen. Daarnaast kan Kabinet J natuurlijk ook op eigen initiatief of op vraag van Leuvense jongeren een proces opstarten om een advies te formuleren aan het stadsbestuur.

Lees hier de adviezen die Kabinet J al gaf aan het stadsbestuur:

Dat deze adviezen veel meer zijn dan bij elkaar gesprokkelde meningen en dat ze ook echt iets opleveren, bewijzen de realisaties van het afgelopen jaar. Blik hier terug op de impact van Kabinet J op het jeugdbeleid en het beleid van stad Leuven.

Meewerken aan Kabinet J?

Kabinet J is meer dan ‘gewoon’ de Leuvense jongerenraad. Het is een groep geëngageerde jongeren (16 tot 24 jaar) die zich willen inzetten voor haar eigen mening én die van alle jongeren in Leuven. Wil je ook graag deel uitmaken van Kabinet J en opkomen voor de mening van jongeren in Leuven?

Dan kan je jezelf kandidaat stellen. Let wel, dat kan niet het hele jaar door. Houd de oproepen van Kabinet J daarom goed in de gaten. Normaal gezien zal je tijdens de zomermaanden een nieuwe oproep zien verschijnen.

Wil je niet wachten tot de zomermaanden? Aarzel dan niet om contact op te nemen met Kabinet J, wie weet kan je op een andere manier al een steentje bijdragen. Meewerken aan een inhoudelijk traject bijvoorbeeld of helpen met het organiseren van een Kabinet J evenement.

Contact

Wil je graag contact opnemen met Kabinet J?

Kabinet J, de Leuvense jongerenraad
Brusselsestraat 61a, 3000 Leuven
kabinetj@leuven.be

Ondersteuning vanuit mijnLeuven (en dus de Afdeling Jeugd)
Maureen Pierloz - maureen@mijnLeuven.be - 016 27 27 68

Volg Kabinet J op Facebook!

Een vraag? Die verdient een antwoord!

Maureen Pierloz

Kabinet J, participatie, scholenwerking, jeugdwerk, Jammin' with Fonske, Habitat
016 27 27 68