Cultuur
Jonge doeners

Studio Cactus komt eraan!

13 maart 2017
Door: MIJNLEUVEN
Studio Cactustime!

O jawel, houd vrijdag 17 maart 2017 maar lekker vrij in je agenda, want het jongerenfestival Studio Cactus is weer helemaal terug van weggeweest! mijnLeuven ging aan de praat met organisatoren Anna, Thomas, Alice, Dylan, Leonie en Warre!
Tekst: Marie Lahaye / Beeld: Timothé Jansen

Studio Cactus, wat is dat eigenlijk?

“Studio Cactus is een jongerenfestival dat twee keer per jaar in het OPEK aan de Vaart wordt georganiseerd door een bende enthousiaste jongeren. Maar Studio Cactus is niet zomaar ‘een festivalletje’! Studio Cactus heeft een bijzondere invalshoek waardoor het zich kan onderscheiden van andere festivals: alles staat er in het teken van de kunst.”, aldus Leonie.

“Van karikatuurtekeningen tot dance battles en van jamsessies tot graffiti… het past allemaal in het plaatje van Studio Cactus.”, vult Anna aan. “Op die manier wordt elke editie anders ingevuld en blijft Studio Cactus telkens weer een vernieuwend en interessant kunstenfestival.”

Hoe verloopt de organisatie van het festival?

“Bij de voorbereidingen van een nieuwe editie komen we om de twee weken samen met alle organisatoren om te brainstormen en ideeën uit te wisselen. We bepalen zelf hoe het festival eruit zal zien. Al staan we er gelukkig niet helemaal alleen voor en worden we begeleid door de fijne mensen van Mooss en Artforum, die alles in goede banen leiden.”, vertelt Warre. "Soms is het écht grappig hoe nieuwe ideeën ontstaan. Bij de voorbereidingen van de vorige editie lag het voorstel om iets te doen rond stijldansen op tafel, maar we noteerden per ongeluk ‘stildansen’. We stelden ons meteen een bende dansende mensen voor die het beste van zichzelf geven in een discotheek, maar dan zonder muziek. Voordat we het goed en wel doorhadden, hadden we het stijldansen helemaal achter ons gelaten en was onze ‘silent disco’ een feit.”

Soms is het écht grappig hoe nieuwe ideeën ontstaan. Voordat we het goed en wel doorhadden, was onze ‘silent disco’ een feit!
- Warre, Studio Cactus

“Je bent als jongere helemaal verantwoordelijk voor het eindproduct. Als we een bepaalde band willen laten optreden op Studio Cactus, dan is het aan ons – en niet aan onze begeleiders – om de band te contacteren en een plek te fiksen op het festival. Studio Cactus organiseren is dus niet alleen leuk om aan mee te werken, maar ook een heel leerrijke ervaring, waar je de kans krijgt om zelf te ‘ondernemen’.”, zegt Alice.

Wat valt er op 17 maart te beleven?

“Opnieuw heel wat! Goed nieuws alvast voor de fans van de silent disco, want de benen kunnen opnieuw in stilte worden losgegooid! Deze keer tillen we de silent disco zelfs naar een hoger niveau, want er wordt gebattled tussen maar liefst drie dj’s. We organiseren ook een open jam, die door niemand minder dan EME wordt geopend! Iedereen kan gezellig aanschuiven en – al dan niet – meezingen of -spelen.”, vertelt Thomas.

“We schenken ook extra aandacht aan jongeren met een eigen onderneming of collectief, die we de ruimte geven om te tonen wie ze zijn en wat ze doen. Zo tekenen Perron Zes, Brakollectief en Clara present!”, aldus Dylan. “Tenslotte zijn er ook nog workshops graffiti, henna en kalligrafie. Kleien en kladderen kan ook. Voor ieder wat wils, dus iedereen van harte welkom!”


Voor meer informatie over Studio Cactus kan je terecht de website van het festival: www.studiocactus.be. Houd zeker ook de Facebook- en Instagrampagina’s in het oog! (Facebook: Studio Cactus / Instagram: studiocactus)

13 maart 2017
Door: MIJNLEUVEN

Alex Van den Bosch

communicatie
0479 69 95 34