Cultuur

“Kinderen en jongeren plezier laten beleven aan kunst, dat is het doel”

24 december 2016
Door: MIJNLEUVEN
Kunstjeugdbeweging Bazart verovert al 5 jaar terrein in Leuven.

Niet schrikken als je op zaterdagnamiddag een hoop kinderen met verfborstels door de gangen van OPEK ziet rennen. Dat is de Leuvense kunstbeweging Bazart die in volle gang is. En dat Bazart goed bezig is, is het minste dat gezegd kan worden. Niet alleen mag deze organisatie dit jaar vijf kaarsjes uitblazen, ze is in de loop der jaren stevig uitgebreid. Meteen een goede aanleiding voor dit gesprek met Amber, medewerker van Bazart, en Mathilde en Helena, twee dolenthousiaste vrijwilligers.
Tekst: Hanne Decré / Foto's: Lisa Decré

Dames, wat is Bazart?
Mathilde: “Bazart is een kunstbeweging die kunst en spel combineert voor kinderen en jongeren van het eerste leerjaar tot het vijfde middelbaar. En oudere jongeren begeleiden hen daarin.
Helena: “Meestal blijven we met Bazart in OPEK, maar soms gaan we bv. ook naar museum M, naar de Keizersberg of een festival dat in Leuven aan de gang is.”
Amber: “Zoals de Scouts een bos heeft, zo hebben wij de Keizersberg. Bij Bazart is de stad het speelveld, dus in die zin is stedelijkheid wel belangrijk.”

Welke activiteiten organiseren jullie zoal?
Mathilde: “Een aantal weken geleden hebben we bv. rond de kunstenaar Hendrik Kerstens gewerkt, een fotograaf die renaissanceportretten nabootst met hedendaagse voorwerpen en afval. Onze kinderen en jongeren knutselden vervolgens uit bubbelplastiek en ander kosteloos materiaal hoeden en kragen, en poseerden dan in renaissancestijl.”
Amber: “Het vertrekpunt is eigenlijk altijd een kunstenaar. En dan bedoel ik een kunstenaar in de brede zin van het woord.”

Hoe is Bazart ontstaan?
Amber: “Bazart ontstond vijf jaar geleden. Dus we zijn even oud als mijnLeuven (lacht). Toen zaten we nog met Mooss in de Molens van Orshoven, maar we wisten toen al dat we daar niet lang meer konden blijven. Daarom deden we op dat moment weinig met de buurt. Toen we naar de Vaartkom verhuisden en het duidelijk werd dat we hier nog minstens 30 jaar mochten blijven, wilden we ook graag dingen in eigen huis organiseren. Bazart is eigenlijk begonnen uit de goesting om langdurig kunsteducatief met kinderen en jongeren aan de slag te gaan. Daarom ook dat we niet vanuit een bepaalde techniek vertrekken, maar wel vanuit plezier. Het bijzondere aan Bazart is ook dat we alle kunstdisciplines combineren. Je hoeft dus niet te kiezen tussen bv. toneel of muziek. Het kan bij Bazart allemaal.”

Was er nood aan zo’n jeugdbeweging?
Amber: “Tijdens ons eerste werkjaar hadden we 65 inschrijvingen. Iets wat we totaal niet hadden verwacht. En ook in andere steden (Antwerpen, Turnhout, Brussel, Brugge, Kortrijk, Genk en Mechelen) werd het concept heel snel opgepikt. Alleen al op basis daarvan durf ik best zeggen dat er nood aan was. In het begin had ik wel mijn twijfels over het opstarten van een nieuwe jeugdbeweging. Er waren er al zoveel… Maar hoe meer ik erover nadacht, hoe meer ik besefte dat je als kind of jongere eigenlijk heel weinig de kans hebt om te spelen met kunst, en al zeker niet op wekelijkse basis. In die zin is Bazart zeker een aanvulling op alles wat je al kan doen in Leuven. Ik denk dat er heel wat kinderen en jongeren bij Bazart zitten die in andere jeugdbewegingen hun plekje niet echt vinden.”
Mathilde: “En het een hoeft het ander niet uit te sluiten natuurlijk. Zo zijn er kinderen die naar twee jeugdbewegingen gaan. Zaterdag naar Bazart, en zondag naar de Chiro of Scouts.”
Amber: “Kinderen en jongeren kunnen ook heel helder het onderscheid maken. Ze weten perfect wat ze op de Chiro doen, en wat ze op de kunstscouts doen. Wat betekent dat het toch voldoende anders is, aangezien ze het aanvoelen als iets fundamenteel verschillend.”

Wat is jullie doel met Bazart?
Mathilde: “Mijn doel is om kunst toegankelijker te maken voor kinderen en jongeren. Maar ook voor mezelf. De drie jaar dat ik hier ben, heb ik zelf super hard leren genieten van kunst.”
Amber: “Voor mij is de doelstelling vooral om kinderen en jongeren in contact te brengen met kunst, en hen er plezier aan laten beleven. Ik vind het mooi dat ieder vooroordeel over kunst, zoals het feit dat het voor volwassenen is, dat het elitair of moeilijk is… onderuitgehaald wordt door het woord ‘jeugdbeweging’. Want een jeugdbeweging, dat is vuil, dat is voor kinderen en dat is luid.”
Mathilde: “Wij zijn niet moddervuil, wij zijn verfvuil.”

Hoe kunnen kinderen en jongeren zich bij jullie aansluiten?
Amber: “In Leuven is dat een beetje een moeilijk verhaal. We hebben onze totale capaciteit namelijk al bereikt. Enerzijds omdat we gebonden zijn aan onze locatie, maar ook omdat we er een punt van maken om onze leden goed te kennen. Maar in principe mag eigenlijk iedereen zich inschrijven en willen we Bazart ook bekend maken bij mensen die bijvoorbeeld pas in België wonen.”
Mathilde: “Begeleiders kunnen zich trouwens wel nog altijd aansluiten. Graag zelfs.”

Hoe willen jullie nog verder evolueren?
Amber: “Twee jaar geleden werd op begeleidersweekend gezegd dat één van de grote doelen was om mee op de affiche van ‘dag van de jeugdbeweging’ te staan. Dat doel hebben we dit jaar al kunnen afvinken.”
Helena: “Ik zou een buitenlandse citytrip met Bazart wel zien zitten. Wat internationale invloeden opdoen.”
Mathilde: “Ik zou het vooral heel erg fijn vinden om net zoals de Scouts en Chiro een sterk merk te worden: “Ik ga naar de Scouts, ik ga naar de Chiro, ik ga naar Bazart”. Daar moeten we sowieso naartoe werken.”

Meer info: www.bazart.org

Op de foto hieronder van links naar rechts: Helena, Mathilde, Amber

24 december 2016
Door: MIJNLEUVEN