Cultuur
Jonge doeners

Speelplaatsrock 2017: Festival op school, maar geen schoolfestival

28 april 2017
Door: MIJNLEUVEN
Een interview met de organisatoren van Speelplaatsrock 2017.

Elke twee jaar organiseren de leerlingen van het Sint-Pieterscollege een benefietfestival op hun eigen speelplaats. Ook dit jaar belooft het op zaterdag 29 april een onvergetelijke editie te worden. Wij spraken met Margot Vancauwenbergh, Toon Dehaene en Luka Augustijns, leerlingen van het SPC die het festival mee organiseren.
Tekst: Ann-Sofie Claes

Speelplaatsrock, wat kunnen jullie daarover vertellen?

Margot: “Speelplaatsrock is een festival voor én door jongeren, dat zich vooral richt tot de leerlingen van het SPC zelf, maar ook tot jongeren van andere Leuvense scholen. Let wel: Speelplaatsrock is ‘een festival op school’, maar geen ‘schoolfestival’. We proberen er altijd écht iets strafs van te maken.”

Toon: “En dat merk je bijvoorbeeld aan de line-up. Zo zakken er toppers af naar onze speelplaats zoals The Lighthouse, Poldoore, Rupelsoldaten, L33 en ANBU GANG.”

Hoe hebben jullie de acts geselecteerd?

Margot: “Over welke grote acts we zouden vragen, hebben we zo snel mogelijk nagedacht want daar kan je natuurlijk niet te lang mee wachten. En dan begint de babbel met hun boekingsagenten… spannend! Wel heel fijn: alle grote namen die we op ons podium wilden, hebben we kunnen strikken. Daarnaast kregen ook de leerlingen van de school zelf een kans geven om te komen draaien op het festival. We organiseerden een heuse dj-contest op onze school, tijdens de middag, waar Kalix en DJ No Name verdiend hun plek op de affiche veroverden.”

Wat valt er de 29e zoal te beleven en valt het mee om dat allemaal te organiseren?

Margot: “Zo’n groot evenement organiseren vraagt natuurlijk om héél veel organisatieskills, maar als je goed samenwerkt, lukt het echt wel. We hebben nu een kerngroep van zeven leerlingen en twee leerkrachten. Daarnaast zijn er ook enkele werkgroepen die focussen op één duidelijke taak: promotie, catering, … De dag van het festival zelf helpen nog eens tientallen andere leerlingen vrijwillig mee om alles in goede banen te leiden.”

Luka: “Om het kort samen te vatten: vanaf 14u kan je genieten van de beste muziek. Er komen ook allerlei interessante standjes op de festivalsite te staan, net zoals op de “echte” festivals. Tenslotte kunnen natuurlijk ook een hapje en een drankje niet ontbreken!”

Zo’n groot evenement organiseren vraagt natuurlijk om héél veel organisatieskills, maar als je goed samenwerkt, lukt het echt wel.
- Margot

De opbrengst, waar gaat die naartoe? En waar haalden jullie jullie budget vandaan?

Toon: “Speelplaatsrock is een benefietfestival. 90 procent van de winst gaat naar drie goede doelen: Vluchtelingenhuis Leuven, CODA vzw en Te Gek?!. De overige 10 procent gaat naar renovatiewerken op school. Er is op 29 april zelfs een ‘live werf’ op de speelplaats!”

Margot: “Het grootste deel van ons budget verkregen we via sponsors, een deeltje hebben we zelf ingezameld. We organiseerden eerder dit jaar een wafelenbak, maar hebben tijdens de kerstvakantie ook onze speelplaats ter beschikking gesteld als parking voor de shoppers. Tijdens de feestdagen vinden de mensen niet zo snel een parkeerplaats in de stad om hun kerstinkopen te doen, dus boden wij onze speelplaats aan: voor 5 euro kon je een hele dag parkeren op onze speelplaats. Leuk voor de mensen, mooi meegenomen voor ons!”

Ook het Heilig Drievuldigheidscollege, Steinerschool ‘De Zonnewijzer’ en De Ring organiseren een eigen festival. Zijn jullie niet bang van de concurrentie?

Luka: “Neen, we zijn ervan overtuigd dat elk festival een unieke vibe uitstraalt. Hoe meer, hoe liever, dus! En natuurlijk kunnen we altijd rekenen op de leerlingen van het SPC, die altijd talrijk aanwezig zijn. We zijn bovendien het eerste festival van het seizoen én hebben we een ongelofelijk straffe line-up! Waar zouden wij ons zorgen om moeten maken? (lacht)”

Je krijgt één alinea om jezelf een laatste keer keihard te verkopen: waarom zou de lezer van dit interview echt wel naar Speelplaatsrock moeten komen?

Margot: “Speelplaatsrock wordt niet enkel een keigezellige ontmoetingsplaats, je kan er ook terecht voor de strafste muziek van vandaag. Daarbovenop gaat alle winst gaat naar goede doelen, als dat geen aanmoediging is! We kunnen je ook garanderen dat deze editie nog straffer wordt dan de vorige, want traditiegetrouw is elke editie steeds beter dan de vorige, dat al 16 edities lang!”

Je las het zelf: als je op zaterdag 29/04 nog geen plannen hebt, kan je vanaf 14u tot middernacht terecht op de speelplaats van het Sint-Pieterscollege voor een gezellig festival met de beste muziek. Vang dus nog snel een ticket voor Speelplaatsrock (www.speelplaatsrock.be/tickets), want ze vliegen de deur uit!

28 april 2017
Door: MIJNLEUVEN

Alex Van den Bosch

communicatie
0479 69 95 34