Cultuur
Jonge doeners

Een feest NAAST de Oude Markt

7 mei 2019
Door: MIJNLEUVEN
Dat de Oude Markt garant staat voor feest, is al gekend. Maar op 11 mei 2019 is het 200 meter verder te doen, voor een frisse, nieuwe Speelplaatsrock in het Sint-pieterscollege.

Om de twee jaar organiseert het Sint-Pieterscollege hun benefietfestival Speelplaatsrock en dit jaar is het weer prijs! Een kerngroep van 7 leerlingen is al een jaar druk in de weer met het organiseren van het festival. Voor hen is het al een lang leerproces geweest en het hoogtepunt komt stilaan dichterbij. Op 11 mei wordt de speelplaats van het Sint-Pieterscollege voor de 11de keer getransformeerd tot een mega festivalterrein. MIJNLEUVEN duikt achter de schermen en zoekt exclusieve informatie bij Lucas Vossen (17) en Lola Vivathanavej (17).
Tekst en foto's: Arthur Vansteenkiste

Het is bijna weer zover en veel mensen kijken er naar uit. Maar voor zij die het niet kennen: wat is speelplaatsrock volgens jullie?
Lucas:
“Een supercool festival! Een dag waar zowel jong als oud, muziek- en sfeerliefhebbers zich kunnen amuseren.”
Lola: “Bovendien zijn we een benefietfestival én profileren we ons als een project dóór leerlingen, vóór leerlingen.”

Jullie maken deel uit van de organisatie. Waarom maakten jullie die keuze?
Lola:
Het concept achter Speelplaatsrock is gewoon geweldig! Leerlingen en leerkrachten die samen een festival op poten zetten waarvan de opbrengsten naar een goed doel gaan en waarmee we de Leuvense jeugd een onvergetelijke dag bezorgen, dat is een topcombinatie. Zelf doe ik geweldige ervaringen op en leer ik enorm veel bij. Het vormt voor mij een prachtige afsluiter van het middelbaar. Die kans wou ik niet aan mij voorbij laten gaan.”
Lucas: “Ik organiseerde al twee evenementen, onder de naam Bosrand. De voldoening die je krijgt als je iedereen ziet genieten op een eigen georganiseerd festival is geweldig. Met Speelplaatsrock kreeg ik de kans om samen te werken met leerlingen en leerkrachten die ik nog niet (goed) kende en dat was zeker ook een boost.”

Het concept achter speelplaatsrock is gewoon geweldig
- Lola Vivathanavej

Zo’n festival organiseren doe je natuurlijk niet met z’n tweetjes. Hoe is het team achter Speelplaatsrock georganiseerd?
Lola:
“In totaal zijn we met zeven kernleden die verschillende verantwoordelijkheden opnemen: Freya (catering), Arthur (financiën), Elena (programmatie), Rhoda en Simon (algemene zaken), Lucas (terreinverantwoordelijke) en ikzelf (promotie). Met de kerngroep komen we regelmatig samen om te overlopen hoever we staan en om feedback te geven op elkaar.”
Lucas: “Elk kernlid bouwt zijn eigen werkgroep uit die kan bijstaan in de taken. Die werkgroepen bestaan uit vrienden en medeleerlingen die zich ook willen inzetten voor Speelplaatsrock. De hele ploeg bestaat dus uit leerlingen van verschillende richtingen van het vijfde en het zesde middelbaar. “

Het is dan ook niet op één nacht georganiseerd. Loopt het al eens moeilijk tijdens de voorbereidingen?
Lucas:
“Als terreinverantwoordelijke moet ik wel rekening houden met heel wat zaken. Al het materiaal moet op onze speelplaats geraken en we moeten er ook voor zorgen dat het elektriciteitsverbruik niet te groot is. Dat is toch wel een moeilijk logistiek vraagstuk. Een beetje stress komt er dus wel bij kijken, want we willen uiteraard een geslaagde en unieke editie neerzetten.”
Lola: “Het is veel bij elkaar he. Alleen al voor de promotie moet ik rekening houden met zoveel dingen rond online en offline communicatie. En dan komt de combinatie met het schoolwerk er nog bij. Vaak moet je dan hartverscheurende keuzes maken tussen affiches ontwerpen of biologie studeren (lacht).”

Je vraagt me eigenlijk of ik graag honderden mensen blij maak door mij in te zetten voor iets wat ik graag doe (lacht)
- Lucas Vossen

Waar mogen we ons op 11 mei aan verwachten?
Lola:
“Aan veel jong talent! De nadruk dit jaar ligt sterk op opkomende artiesten uit Leuven en omstreken. En natuurlijk geen Speelplaatsrock zonder leuke randanimatie, lekkere hapjes en drankjes en daarbovenop de geweldige sfeer van de Leuvense jeugd!”
Lucas: Een festival dus met alles er op en eraan. En een echte killer line-up met bijvoorbeeld Yung Nnelg, Le Peet en Dworfi. Dit jaar hebben we voor het eerst ook een coole DUB-corner, gehost door Damballa Soundsystem. Niet te missen dus!”

Om af te sluiten nog een persoonlijke vraag: zit de organisatiekriebel in je bloed en wil je er in de toekomst nog iets mee doen?
Lucas:
“Iets organiseren voor anderen vind ik sowieso al geweldig en de toffe vibes die zo’n dag zelf met zich meebrengt maken mij super gelukkig. Je vraagt me eigenlijk of ik graag honderden mensen blij maak door mij in te zetten voor iets wat ik graag doe (lacht). Ik zal sowieso dingen blijven organiseren!”
Lola: “Je eigen ideeën uitwerken en verwezenlijken, in team samenwerken naar een groter geheel, het zijn dingen die me absoluut aanspreken en die ik met veel plezier zal blijven doen!”

Voor meer info en de programmatie van Speelplaatsrock 2019 klik je HIER.

7 mei 2019
Door: MIJNLEUVEN