Cultuur
Jonge doeners

Sarie De Cooman

8 januari 2020
Door: MIJNLEUVEN
Tijdens Me, my phone & I haalt Sarie de creatieve duizendpoot in zichzelf naar boven.

Sarie is 16 jaar, een creatieve duizendpoot en al zolang ze zich kan herinneren vriendschappelijk verkleefd met Herden. Ze zitten samen op de circusschool, maar Sarie springt op alles wat creatief is: schrijven, schilderen, theater maken… ze doet het allemaal. Tijdens VAART (georganiseerd door fABULEUS) maakte ze met Herden een eigen voorstelling. Vanavond tonen ze graag nog eens, een herwerkte versie van, hun werk.
Tekst: MIJNLEUVEN / Foto: Bavo Nys

Hoe ik samen met Herden het thema sociale media verwerkte in onze performance?
“De voorstelling die we hadden uitgewerkt voor VAART en die oorspronkelijk ging over verslaving, konden we linken aan sociale media door het te hebben over het verslavende effect ervan. Doordat we het thema oorspronkelijk breed geïnterpreteerd hadden, konden we ons stuk redelijk makkelijk omvormen en toespitsen op sociale media.”

Hoe hebben jullie die insteek verwerkt in jullie werk?
“We zijn vertrokken van mijn eigen ervaringen en hebben die gebruikt om onze voorstelling meer te focussen op het verslavende effect van sociale media. Mijn relatie met sociale media is namelijk heel dubbel. Enerzijds erger ik mij er soms dood aan, omdat ik nooit eens kan wegglippen. Anderzijds zou ik niet zonder kunnen en wil ik er eigenlijk ook niet weg van. Het trekt voortdurend mijn aandacht. ”

Sociale media trekt voortdurend mijn aandacht

Welke boodschap willen jullie brengen?
“Het is eigenlijk aan het publiek om onze voorstelling vrij te interpreteren en dus zelf te bepalen wat ze eruit halen. Hoofdzakelijk willen we hen laten voelen dat sociale media verslavend werkt en hoe belangrijk het is om iemand te hebben die je van die verslaving af kan helpen. Het gaat over de relatie tussen twee vrienden en hoe sociale media hier een invloed op heeft.”

Wat zijn je verdere plannen?
“Ik hoop op een vrije toekomst met veel creatieve projecten van en voor mij, maar ook voor anderen rond mij. En ik droom eigenlijk van een toekomst met oneindig veel tijd. Maar aangezien dat redelijk onrealistisch is, wil ik vooral een toekomst waar ik kan kiezen waaraan ik mijn tijd besteed.”

Ontdek het talent van Sarie en nog vijf andere jonge artiesten op zaterdag 25 januari in STADHUIS tijdens ‘Me, my phone & I’.


8 januari 2020
Door: MIJNLEUVEN