Cultuur
Jonge doeners

Herden Verhaeghe

8 januari 2020
Door: MIJNLEUVEN
Herden combineert spectaculaire acrobatie met een voorliefde voor gekke dingen.

Herden is 17 jaar, studeert Wetenschappen-Wiskunde en zit samen met Sarie op de circusschool, waar ze zelf ook circusles geeft aan kleuters. Daarnaast zit ze in de productiegroep Carrousel en circusorkest Cuberdon. Herden vliegt – soms letterlijk – door het leven. Ze doet aan luchtacro, eenwieleren, acro yoga en acro porté. Herden houdt ervan om de meest gekke dingen te doen, liefst samen met Sarie. Tijdens VAART (georganiseerd door fABULEUS) maakten ze samen een eigen voorstelling. Vanavond tonen ze graag nog eens, een herwerkte versie van, hun werk.
Tekst: MIJNLEUVEN / Foto: Bavo Nys

Hoe ik samen met Sarie het thema sociale media verwerkte in onze performance?
“Hoewel ik zelf niet veel tijd heb om bezig te zijn met sociale media, is het wel zo dat het veel tijd van je opslorpt eens je erop zit. Zeker tijdens momenten dat je alleen op je kamer zit en eigenlijk moet studeren. De aanwezigheid van iemand anders helpt dan wel, om je weg te trekken van je gsm. Je kan elkaar motiveren om andere dingen te doen en veel meer plezier te maken. Een relatie die je nooit kan opbouwen met je gsm.”

Hoe we die insteek verwerkten in ons werk?
“We brachten in beeld hoe verslavend sociale media kan zijn en hoe vriendschap je uit die verslaving kan halen. Vriendschap is iets heel krachtig en kan je helpen, maar gemakkelijk is het natuurlijk niet. In onze voorstelling is Sarie verslaafd aan sociale media en daar word ik helemaal gek van. Het stelt onze vriendschap soms serieus op de proef, maar gelukkig overwinnen we samen alles.”

Met je gsm kan je geen relatie opbouwen zoals met een persoon

Welke boodschap we willen brengen?
“We willen vooral meegeven dat je plezier moet hebben met de mensen waar je om geeft. Help elkaar tijdens moeilijke periodes, ook al lijkt het misschien niet altijd even veel effect te hebben. Echte vrienden blijven elkaar steunen in alles. Ook al word je soms gek van elkaar.”

Wat mijn verdere plannen zijn?
“Ik hoop natuurlijk dat ik in de toekomst nog meer voorstellingen kan maken en tonen. En dat ik steeds nieuwe dingen kan bedenken en optredens mag doen. Maar ik wil vooral ook gelukkig zijn in het leven. Zoveel mogelijk plezier maken, vrolijk zijn en gek doen.”

Ontdek het talent van Herden en nog vijf andere jonge artiesten op zaterdag 25 januari in STADHUIS tijdens ‘Me, my phone & I’.


8 januari 2020
Door: MIJNLEUVEN