Samenleving
DIY

Met deze tips slaag je voor al je examens

10 december 2021
Door: MIJNLEUVEN
Hadewych somt in dit artikel alle tips op die haar helpen bij het studeren. Probeer ze uit, kijk wat er werkt voor jezelf en zet 'm op!

Tekst: Hadewych Vandekerckhove / Illustraties: Dorien Meulemans



TIP 1: Vind de leermethode die bij je past

Ikzelf heb lang gesukkeld met het vinden van een goede studiemethode. Pas nadat ik ontdekt had welke methode bij mij paste, lukte het vlotter om mijn leerstof onder de knie te krijgen. Daarom staan hieronder een paar bekende studiemethodes die je misschien kunnen helpen om beter te studeren.

1. Pomodoro-techniek

De methode: De Pomodoro-techniek is ideaal voor iemand die graag met veel pauzes werkt. Je studeert 25 minuten en neemt na elke 25 minuten een pauze van 5 minuten. Nadat je 4 keer 25 minuten gewerkt hebt, neem je een langere pauze. Je kan zelf kiezen hoe lang die is. Het wordt wel aangeraden om dit te beperken tussen de 10 en 30 minuten. Er bestaan ook heel wat YouTube-video’s die een Pomodoro-timer hebben. Zo hoef je zelf niet te sukkelen met een timer. Daarnaast kan je op een studieplatform zoals Bindr (zie tip 2) bij groepen aansluiten die een Pomodoro-timer hebben.

Mijn mening: Ikzelf vind deze techniek moeilijk, omdat ik iemand ben die niet graag stopt middenin een hoofdstukk, maar misschien werkt deze methode wel voor jou.

2. Feyman-techniek

De methode: Je leert een onderwerp en legt het uit aan iemand anders. Je kan bijvoorbeeld de Franse revolutie uitleggen aan je favoriete knuffel, een vriend(in), je ouders of iemand anders. Herlees dingen die je niet meer weet of niet goed begrijpt. Blijf dit oefenen totdat je het onderwerp vlekkeloos kunt voorstellen. Het kan ook helpen om die dingen op te schrijven zodat je een overzichtje hebt van alles wat je minder goed ligt.

Mijn mening: Ik gebruik deze methode als een vorm van herhaling de avond voor het examen.

Je kan de Franse revolutie uitleggen aan je favoriete knuffel
- Hadewych
3. Actieve herhaling

De methode: Deze studiemethode gebruik ik zelf. In principe is het de bedoeling om eerst je hele tekst te lezen en dan je ogen te sluiten en te herhalen totdat je alles weet. Ik vind het zelf nogal veel om in één keer te verwerken, dus meestal werk ik in stukjes. Ik probeer het even uit te leggen aan de hand van een voorbeeld. Stel nu dat mijn boek of samenvatting er zo uit zien:

1. Marketingcommunicatie

1.1 Doelgroepen

Dan lees ik eerst de definitie van marketingcommunicatie en probeer ik deze te memoriseren en pas als ik dit perfect kan vertellen met mijn ogen dicht, ga ik verder met puntje 1.1.

Mijn mening: Ik vind deze studiemethode erg praktisch, omdat ik daar het minste tijd mee verlies en ik iemand ben die graag luidop studeert.



TIP 2: Study with me video’s + samenwerkingsplatforms

Heb je het moeilijk om gemotiveerd te blijven tijdens het leren? Probeer eens te studeren met een ‘study with me video’ op de achtergrond. Een creator van zo’n video gaat gedurende een bepaalde periode samen met jou leren. De meeste creators hebben verschillende video’s die allemaal een andere duur hebben. Vaak omvatten ze ook korte pauzes. Hieronder vind je een lijstje van mijn favorieten:

- Merve (YouTube)

- Blairsbrainiacs (Live op TikTok)

- Elloitsangela (YouTube)

Op Discord zijn er heel wat studiegroepen om samen online te studeren
- Hadewych

Liever in real time studeren met mensen? Er zijn sinds corona verschillende platforms gelanceerd die je kunnen verbinden met studenten over de hele wereld. Je kan zelf kiezen of je je camera aanzet en kan zo samen met je nieuwe studybuddy’s aan het werk. Ikzelf gebruik het platform Bindr.uk.

Daarnaast bestaan er op Discord heel wat studiegroepen waarbij je samen met andere personen online kunt studeren. Probeer het zeker en vast eens uit!


TIP 3: Trek de stad in!

Liever niet achter een computer zitten om omringd te worden door andere studenten? Trek dan een warme jas aan en trek de stad in! Pak pen en papier, want hier komt een lijstje met plekken waar je als student welkom bent.

  • De bibliotheek (je kan terecht in verschillende bibs van de universiteit, maar ook in de hoofdbib en zelfs in de bib van de KBC)
  • Barboek (dit vind ik zelf een heerlijke plek om te studeren. Het ruikt er altijd goed en er hangt een gezellige sfeer)
  • Bar Berlin
  • Starbucks


TIP 4: Associeer de examens met iets leuks

De examens zijn geen leuke periode, maar zorg dat je iets hebt om naar uit te kijken tijdens de examenperiode. Zo krijg ik elke examenperiode een doosje witte pralines van Leonidas van mijn ouders die ik anders nooit eet doorheen het jaar.


TIP 5: Maak je eigen examens & maak toetsen opnieuw

Maak ruim op voorhand je eigen examens en schrijf de vragen van eerdere gemaakte toetsen op een leeg blad. Die kun je dan maken als je denkt dat je alles geleerd hebt en zo kun je jezelf controleren. Het geeft daarnaast ook een extra boost als je jezelf een mooi punt kunt geven.

In tijdsnood? Schakel je familie in en vraag of zij voor jou een examen willen opstellen.

TIP 6: Audiobooks

Ikzelf ben vaak lang onderweg van en naar school. Mij helpt het dan ook om zelfgemaakte audiobooks te gebruiken. Je kan zelf kiezen hoe je die audiobooks invult. Ik neem mezelf op tijdens het herhalen van de leerstof en onderweg naar school beluister ik de leerstof nog even. Zo heb ik iets te doen tijdens de saaie busrit en heb ik de leerstof nog eens doorgenomen. Een app die daarbij kan helpen is de dictafoonapp op je smartphone.

TIP 7: Organiseer je smartphone

Iedereen is wel eens afgeleid door zijn smartphone. Zorg daarom dat je een soort examenopstelling hebt. Ikzelf heb een focus aangemaakt op mijn iPhone speciaal voor de examens. Die zorgt ervoor dat ik geen meldingen krijg en bepaalde apps niet kan openen. Ik weet niet of dit mogelijk is voor andere smartphones, maar je kan altijd bepaalde apps even verwijderen of alle meldingen uitschakelen.

Voilà, dit waren mijn tips! Ik hoop dat je er iets aan gehad hebt. Zit je toch nog in de knoop tijdens het studeren of heb je eens nood aan een goede babbel? Check dan zeker de website van Teleblok.


SUCCES MET DE EXAMENS! Jij kan dit!



10 december 2021
Door: MIJNLEUVEN

Alex Van den Bosch

communicatie
0479 69 95 34