Lifestyle

Gamen en studeren: een goede combinatie?

18 oktober 2021
Door: MIJNLEUVEN
Annalien (17) ging op onderzoek om uit te vissen of al dat gamen wel écht zo negatief is voor je studievermogen. Haar bevindingen lees je hier!

Gamen is de laatste tijd heel populair geworden bij jongeren en vaak gaat dat jammer genoeg ten koste van studeren voor school. Maar je hoeft je niet meer schuldig te voelen (als je je al schuldig voelde), integendeel: gamen blijkt niet alleen net een goede invloed te hebben op je studievermogen, maar ook op je hersenen in het algemeen.

Tekst: Annalien Vercammen / Illustraties: Dorien Meulemans


EEN BETER AANDACHTSVERMOGEN

Zo hebben gamers een beter concentratievermogen dan niet-gamers. Sterker nog: hoe sneller de games, hoe beter je visuele aandacht. Dat bewees een studie door de universiteit van Rochester. Je staat er niet echt bij stil, maar actiegames vergen eigenlijk heel veel aandacht. Gamers moeten een heel panorama in het oog houden, dat boordevol zit met afleidingen. Tegelijkertijd moeten de spelers zich kunnen concentreren op die ene belangrijke taak. Dat alles maakt dat ze hun focus ook snel moeten kunnen verschuiven. Door veel te gamen, wordt je vermogen om je aandacht flexibel en nauwkeurig te beheersen dan ook sterk ontwikkeld. Je hersenen zullen zich beter kunnen concentreren op relevante informatie, terwijl minder relevante informatie wordt onderdrukt. Je bent dus veel minder snel afgeleid, wat natuurlijk fantastisch is tijdens het studeren.

TEMPLATES VAN DE WERELD

Snelle actiegames verbeteren bovendien het leervermogen: gamen helpt je hersenen om efficiënter te worden in het bouwen van ‘templates van de wereld’. Via die templates kunnen we beter voorspellen wat er gaat gebeuren. Simpel gesteld, zijn gamers beter in het herkennen van patronen. Ze zijn dus niet alleen beter in studeren, maar ook in het berekenen van risico’s.

DYSLEXIE

Gamen blijkt ook goed te zijn voor kinderen met dyslexie. Computerspellen kunnen hen helpen om sneller en meer accuraat te lezen door de goede visuele attentie die gamers ontwikkelen. Ook hier werden verschillende studies over gedaan. Natuurlijk zal je dyslexie niet plots verdwenen zijn omdat je nu elke dag een uurtje gaat gamen, maar het zou je wel kunnen helpen.

Je onderricht jezelf door de dingen te blijven oefenen en te leren van je fouten"
-

TOENAME VAN GRIJZE MASSA

Een andere studie liet een groep kinderen gedurende twee maanden lang 30 minuten per dag ‘Super Mario 64’ spelen. De resultaten waren verrassend. De kinderen toonden een toename van grijze massa in de gebieden van het brein die verband houden met het geheugen, de fijne motoriek en strategische planning.

THE FINAL BOSS

We leren niet alleen beter te studeren door te gamen zelf, maar we kunnen ook beter studeren door te leren vàn games. Tijdens het gamen, leer je immers constant nieuwe dingen bij. Die dingen pik je ook niet in één enkele keer op. Je onderricht jezelf door de dingen te blijven oefenen en te leren van je fouten. We kennen ook allemaal het principe van ‘The Final Boss’ wel, namelijk datgene waar heel het spel naartoe leidt. Je weet al op voorhand dat dat de moeilijkste uitdaging van het spel zal zijn en dus bereid je je ook goed voor: je slaat je voorraden in, verwisselt naar je sterkste karakter en trekt ten strijde. Dat principe kunnen we ook toepassen op examens: het is de moeilijkste, maar ook de laatste uitdaging waarop je goed voorbereid moet zijn.

MUZIEK

Games hebben ook altijd een soundtrack, oftewel muziek op de achtergrond die de mood bepaalt. Het kan rustige muziek zijn, heel opwindende muziek… en kan dus sterk verschillen van game tot game. Wat wel altijd overeenkomt, is dat er geen lyrics (tekst, red.) zijn. Je hebt vast wel al gehoord dat studeren met muziek slecht is voor je concentratie. Maar studeren met instrumentale of rustgevende muziek uit bijvoorbeeld games is een heel ander verhaal. Op YouTube kan je zo’n playlist vinden onder de naam “Relaxin’ with SD”. Als je lang en veel studeert met de playlist, zullen je hersenen de muziek ook automatisch associëren met studeren. Je zet dan gewoon je muziek op en meteen ben je in studie-modus

Door te gamen, wordt je vermogen om je aandacht flexibel en nauwkeurig te beheersen sterk ontwikkeld
-

GAMING GUIDES

Ook van de guides kunnen we leren. Gaming guides (gidsen voor de computerspellen, red.) gebruiken altijd duidelijke en eenvoudige taal. Iedereen kan ze begrijpen. Bij het maken van samenvattingen of het nemen van notities gebruik je ook best eenduidige woorden in plaats van de complexe woorden die de leerkracht je voorschotelt. Je zult ze veel beter kunnen onthouden.

DAGELIJKSE LEVEN

De skills die je verwerft door te gamen helpen natuurlijk niet alleen bij het studeren. Ze hebben veel meer voordelen. Zo zijn gamers veel beter in probleemoplossend denken, kunnen ze beter en sneller risico’s inschatten omdat ze het constant doen tijdens het spelen en op lange termijn vertraagt regelmatig gamen ook het ouderdomsproces van de hersenen. Je zou dus in principe minder kans hebben op Alzheimer.

VOORWAARDEN

Natuurlijk moet je ook nog steeds studeren. Je kunt geen examen afleggen door gewoon een aantal uur te gamen. De kunst ligt in het goed balanceren van gamen en studeren. Het gaat ook over snelle actie-games zoals Call of Duty of League of Legends en dergelijke. The Sims staat helaas niet op die lijst. Ook gaat het over mensen die al langer gamen of veel trainen. Goed kunnen gamen vergt net zoals alles veel oefening. En net zoals bij studeren is het bijvoorbeeld veel voordeliger om drie dagen lang elke dag tien minuutjes te spelen, dan een half uur te spelen in één enkele keer. Zo kun je je game- en studeermomenten ook beter inplannen en zorg je dat niet al je tijd naar gamen gaat. Ten slotte is gamen ook gewoon een welverdiende ontspanning na het studeren en een leuke hobby.

ELKE MEDAILLE HEEFT EEN KEERZIJDE

Jammer genoeg zeggen je ouders niet voor niets dat je minder moet gamen. Veel onderzoeken hebben namelijk net het tegenovergestelde aangetoond; dat gamen slecht is voor je hersenen. Dat wil niet zeggen dat een van de standpunten volledig fout is, maar het bewijst wel dat het moeilijk is om dit gebied te onderzoeken. Daarbij is slaap en frisse buitenlucht ook nog steeds heel belangrijk. En te veel van iets, is nooit goed.


18 oktober 2021
Door: MIJNLEUVEN

Alex Van den Bosch

communicatie
0479 69 95 34