Jonge doeners

Marlieke Bender

8 februari 2020
Door: MIJNLEUVEN
Marlieke (27) smijt zich als kinderboekenconsulent op een nog ietwat onbekende markt. Maar zelf weet ze heel goed waar ze mee bezig is.

Voor zover het in te schatten valt, zijn er altijd lezers en niet-lezers geweest. Één ding blijft echter altijd aanwezig: ouders, grootouders, peters en meters kopen graag leuke boeken voor de kiddo’s. Niets gezelliger dan in een knus hoekje kruipen en een boek voorlezen aan het meest oprecht geïnteresseerde publiek dat er bestaat. Het juiste boek vinden, dat is voor sommigen dan weer niet altijd een evidentie. Enter Marlieke, die als kinderboekenconsulent die zoektocht een pak gemakkelijker én leuker maakt! 
Tekst: MIJNLEUVEN / Foto: Jurian Cuypers

Wat is nu het juiste boek voor elk kind? Met die vraag kan Marlieke aan de slag. Zelf heeft ze al van jongs af aan een grote liefde voor kinderboeken, gelooft ze in de verrijkende kracht van literatuur, heeft ze zelf ervaring als creatief schrijver én kan ze uitpakken met een stevige academische achtergrond (Master Westerse Literatuur). Advies geven aan anderen over kinderboeken komt dus vanuit een grote persoonlijke interesse in het medium. Vrienden en familie konden al genieten van haar advies en nu wilt ze dat dus professionaliseren. Want iedereen die met kinderen bezig is, kan er baat bij hebben: ouders, leerkrachten, … Nu ze er ruimte voor heeft in haar leven, kan ze er helemaal voor gaan. 

Mijn sterkste ondernemerskant is mijn enthousiasme en optimisme. Ik geloof niet zo snel dat iets niet kan

Ervoor gaan, dat betekent ook dat de zaken plots kunnen versnellen. “Het BAAS-traject heeft alles behoorlijk in een stroomversnelling gebracht”. Het basisidee zat namelijk al een tweetal jaar in haar hoofd te broeden, maar nu ze zichzelf BAAS’er mag noemen, wordt het allemaal een pak concreter. Zo leert ze bijvoorbeeld hoe ze aan de slag moet met haar grootste drempel: cijfers. Zodat ze weet welke prijs ze kan vragen, met welke boekhouder ze wilt samenwerken en hoe ze verder haar weg moet zoeken door de administratieve jungle. 

Daarnaast drijft Marlieke op enthousiasme, optimisme en een groot inschattingsvermogen. Een boek adviseren naar anderen toe, is namelijk meer dan het leukste boek uit het rek pikken. Ze luistert naar haar klanten, leert de kinderen kennen en zal op die manier heel gericht boeken uitkiezen die op dat moment een absolute meerwaarde betekenen. Dat kan op basis van de voorkeuren van het kind zijn, maar evengoed is dat gekoppeld aan thema’s zoals verliefdheid of afscheid nemen. Als ze zichzelf advies geeft over de korte en lange termijnplannen, stuurt ze zich richting een goed werkende website, het geven van workshops en lezingen en zelfs het aannemen van stagiairs en mensen in vaste dienst. Grote dromen, waarvoor genoeg geloof moet hebben in zichzelf én in haar plan. En die groei, die heeft ze alvast ingezet! 

Ontdek meer over de kinderboekenconsulent op www.kinderboekenconsulent.com 

8 februari 2020
Door: MIJNLEUVEN