Cultuur
Jonge doeners

Marie-Noor Bettens

8 januari 2020
Door: MIJNLEUVEN
Marie-Noor Bettens heeft als woordkunstenares een passionele liefde voor het schrijven van verhalen.

Marie-Noor is 15 jaar, studeert Humane Wetenschappen en volgt voordracht en drama aan het conservatorium in Leuven. Dat haar liefde voor woord groot is, staat vast. Je vindt haar vaak terug op het podium, maar ook meer dan eens met haar neus in de boeken. Vooral in fantasyverhalen kan Marie-Noor zich volledig verliezen. En is ze niet aan het lezen, dan sowieso aan het schrijven. Dagelijks produceert dit talent haar eigen verhalen.
Tekst: MIJNLEUVEN / Foto: Bavo Nys

Hoe ik het thema sociale media verwerkte in mijn performance?
“Sociale media is iets wat veel positieve gevolgen kent, maar helaas ook negatieve. Doordat iedereen er perfect wil uitzien op sociale media, ga je jezelf vaak vergelijken met wat en wie je ziet. Zo kan sociale media je zelfbeeld sterk naar beneden halen. Maar gelukkig kan het je ook versterken. Je staat altijd in contact met je vrienden, je kan anderen helpen in moeilijke tijden of zelf bijgestaan worden wanneer je het niet gemakkelijk hebt. Sociale media hebben hoe dan ook een grote invloed op verschillenden facetten van ons leven. Want bijna iedereen is ermee bezig.”

Hoe ik die insteek verwerkte in mijn werk?
“Mijn stuk gaat over een meisje dat erg ongelukkig is omdat ze zich de hele tijd spiegelt aan wat ze online ziet verschijnen. Al snel krijgt ze te maken met problemen waar sociale media een invloed op hebben: ze wordt uitgescholden en voelt zich bedreigd en onveilig. Tegelijkertijd voelt ze zich heel erg gevangen. Gelukkig helpt haar beste vriendin haar met haar problemen.”

Sociale media maakt dat je jezelf gaat vergelijken met wat en wie je online ziet

Welke boodschap ik wil brengen?
“Sociale media is iets fantastisch, maar we moeten ons ook bewust zijn van alle gevaren die het met zich mee kan brengen. Niet alleen op korte maar ook lange termijn. Ik probeer over te brengen dat we wat moeten opletten met wat we zeggen en doen op sociale media. Zeker omdat sommige dingen onschuldig lijken voor sommigen, maar heel kwetsend zijn voor anderen.”

Wat mijn verdere plannen zijn?
Ik zou het liefst actrice worden. Maar mocht dat niet lukken, dan zie ik mezelf wel psycholoog of leerkracht zijn. In het algemeen droom ik vooral van een wereld waar geen arm of rijk is. Dat iedereen als gelijkwaardig kan worden gezien en dat dingen zoals huidskleur, op wie je verliefd bent of hoe je eruit ziet geen invloed hebben op hoe je wordt behandeld.”

Ontdek het talent van Marie-Noor en nog vijf andere jonge artiesten op zaterdag 25 januari in STADHUIS tijdens ‘Me, my phone & I’.


8 januari 2020
Door: MIJNLEUVEN