Cultuur
Jonge doeners

Anna Van Buggenhout

8 januari 2020
Door: MIJNLEUVEN
Expressies en het vertalen van indrukken, daar draait Anna haar hand niet voor om.

Anna is 17 jaar en studeert Vrije Beeldende Kunsten in Brussel. Ze houdt van expressie en het vertalen van indrukken en ze weerspiegelen in haar werk, is haar passie. Ze heeft nog niet veel ervaring met woordkunstdrama, maar bezig zijn met kunst is iets wat ze zichzelf zonder twijfel de rest van haar leven ziet doen.
Tekst: MIJNLEUVEN / Foto: Bavo Nys

Hoe ik het thema sociale media verwerkte in mijn performance?
“Ik heb mij van bij het begin gefocust op de inhoudelijke kenmerken van het woord ‘censureren’, omdat het een fenomeen is dat zich in mijn ogen op verschillende manieren uit: van sociale media tot het echte leven. Het gaat over het aannemen van een taboe rond iets en dit omvormen in een regel. Vaak gepaard met groepsdruk of populisme. Omdat de meerderheid erachter staat, wordt dit als waarheid en maatschappelijk (in)correct gezien. Een heel intrigerend thema, vind ik.”

Hoe ik die insteek verwerkte in mijn werk?
“Ik lach een beetje met de autoriteit van sociale media en hoe het ons beïnvloedt. Ik wil dat mensen meer beseffen wie of wat nu eigenlijk beslist wat er wel en niet door de beugel kan.”

Sociale media beïnvloedt wat als waarheid en maatschappelijk (in)correct wordt aanzien

Welke boodschap ik wil brengen?
“Hoewel er in het verleden al wat commotie was rond censuur, vind ik dat er over censuur binnen sociale media nog niet genoeg gewerkt is in de wetenschap en maatschappij. Daarom wil ik het heel graag aankaarten in mijn stuk. Het is mijn bedoeling om mensen aan het denken te zetten.”

Wat mijn verdere plannen zijn?
“Ik ben hoe dan ook van plan om met kunst bezig te blijven. Het is iets wat mij enorm helpt bij het uitdrukken van mijn persoonlijkheid en visie. Problematieken, emoties… Als het van mij afhangt, breng ik alles waarmee ik in het leven geconfronteerd word in beeld. Ik ben op dit moment bezig met plastisch werken op school (tekenen, schilderen, beeldhouwen…) en zie mijzelf hier ook verder iets mee doen. Aan de andere kant wil ik ook graag een ommezwaai maken en na het middelbaar drama studeren.”

Ontdek het talent van Anna en nog vijf andere jonge artiesten op zaterdag 25 januari in STADHUIS tijdens ‘Me, my phone & I’.


8 januari 2020
Door: MIJNLEUVEN