Cultuur
Jonge doeners

Maker in residentie: Siggy

13 augustus 2018
Door: MIJNLEUVEN
Met passies voor schilderen en pikant Italiaans eten zet Siggy eigen creaties op canvas.

Siggy (26) is zomerresident in het atelier in STADHUIS. Misschien kwam je ze vroeger als eens tegen onder alter ego’s als ‘Extra Ginger’ of ‘Pepe Nero’, maar tegenwoordig ondertekent ze gewoon met Siggy. Dat is al speciaal genoeg vindt ze zelf. Wat ze precies doet, kom je hier te weten!
Foto's: Lisa Decré / Tekst: mijnLeuven

Hoe ben je maker in residentie geworden hier in STADHUIS?
“Ik ben bevriend met kunstenaars die vorig jaar de hele zomer in dit atelier hadden gewerkt en ik vond dat eigenlijk geweldig. Vorig jaar voelde ik me misschien nog niet klaar genoeg, maar nu heb ik het er op gewaagd. En kijk, ik zit er tussen, waar ik echt heel blij mee ben.”

Was je op zoek naar een atelier?
“Ik schilder thuis op de grond op mijn slaapkamer, tegen een kast op een bol.com doos, zonder ezel. Het begon een beetje zielig te worden (lacht). Ik had dus wel een tekort aan ruimte, maar ik schilder nog niet heel lang en wou nog geen zotte kosten doen. Dit is dus ideaal, met voldoende plaats voor een schildersezel!”

Hoe is de passie voor het schilderen ontstaan?
“Dat is heel hobby-achtig begonnen. Eerlijk, vroeger haatte ik schilderen, ik tekende liever. Uit nieuwsgierigheid en getriggerd door kunstenares Frida Kahlo, nam ik dan toch de schilderskwast op. Ondertussen doe ik het zo graag dat ik er veel meer tijd in investeer.”

Eerlijk, vroeger haatte ik schilderen, ik tekende liever.

Was Frida Kahlo een inspiratie voor je?
“Ik hou van de absurditeit van haar werk, maar ook omdat zij zich heel haar leven miserabel heeft gevoeld. Ik vind het speciaal als een kunstenaar een turbulent leven heeft gehad. Frida werd niet zomaar geboren met een talent en begunstigd met een gemakkelijk leven, ze heeft er echt voor moeten knokken. Ik heb zelf fybromyalgie en kan me er dus wel wat aan relateren, al is het zeker niet te vergelijken.”

Trek jij dat dagelijkse, menselijke ook door in jouw kunst?
“Eigenlijk bijna letterlijk. Ik ben nu bezig met een portrettenreeks waarbij ik de gezichten vervorm. De portretten die ik schilder, zijn vrienden en mensen uit mijn omgeving. Ik was op zoek naar modellen, maar niet iedereen wilt zijn gezicht vervormd zien (lacht).”

Ik hou er wel van om altijd iets ruw in mijn werk te steken.

Is er iets wat jouw stijl typeert?
“Dat is moeilijk te zeggen omdat ik nog niet zo lang schilder. Ik geniet wel van de vrijheid in wat ik doe. Tijdens mijn opleiding voor grafisch ontwerper zaten de stemmetjes van de leerkrachten altijd in mijn hoofd, dat is nu niet het geval. Ik hou er ook wel van om altijd iets ruw in mijn werk te steken, dat je bijvoorbeeld nog streken van het penseel ziet. Ik ben behoorlijk chaotisch, dus dat past wel.”

Waar droom je van naar de toekomst toe?
“Ik wil graag nog veel ontdekken. Net zoals ik in het schilderen ben getuimeld, kunnen er nog veel andere passies ontstaan. Daarom is het ook zo fijn om in dit atelier, omringd door andere kunstenaars, te werken. De mening en input van de andere kunstenaars is super waardevol. Ik kijk ook erg uit naar de expo Spectra die we organiseren en vooral het feit dat we het samen doen. Creatieve beroepen kunnen nogal eenzaam zijn, op je eentje achter de computer of voor een tekening. Hier helpen we elkaar vooruit en dat werkt echt inspirerend!”

13 augustus 2018
Door: MIJNLEUVEN