Cultuur
Jonge doeners

Maker in residentie: Maia

14 augustus 2018
Door: MIJNLEUVEN
Maia was veel bezig met klassieke muziek, overwoog studies aan het hoger conservatorium, maar sloeg op de valreep de bladzijde om en ging voor beeldende kunst.

Een impulsief idee om vrije kunsten te gaan studeren, maakte dat Maia (18) haar pijlen richtte op schilderkunst. Dat was simpelweg het eerste dat in haar op kwam als ze dacht aan visuele kunst. Schilderkunst is daarom niet haar toekomst, ze wilt eerst nog van verschillende kunstvormen proeven vooraleer ze die beslissing neemt.
Foto’s: Lisa Decré / Tekst: mijnLeuven

Maia, hoe kwam je hier in het atelier terecht?
“Het werd me aanbevolen door een vriend en ik was net actief op zoek naar een atelierruimte. Ik studeer aan het KASK in Gent waar ik tijdens het schooljaar van het atelier gebruik kan maken, maar in de zomer sluit dat natuurlijk. Ik wou niet drie maanden stilvallen en thuis is er niet genoeg ruimte om een schildersezel te zetten. Dit was dus net wat ik nodig had!”

Wat voor kunst maak je?
“Ik schilder nog maar een jaar, dus een specifieke stijl heb ik nog niet. Het eerste jaar van mijn opleiding stond volledig in het teken van waarneming. Vooral stillevens en modelschilderen dus, vanaf volgend jaar mogen we vrije werken maken. Ik ben nu dus nog wat aan het zoeken welke weg ik uit wil.”

Ik wou eigenlijk vooral zelf kunnen creëren

Waarom koos je voor schilderen?
“Dat is een lang verhaal (lacht)! Ik was veel bezig met klassieke muziek aan het SLAC. Ik speelde de hobo en was zelfs even van plan om daarin verder te studeren. Als klassiek muzikant word je voorbereid om een uitvoerend kunstenaar te worden. Je moet dan altijd rekening houden met de componist en je aan het partituur houden. Na een tijdje begon ik dat belemmerend te vinden, ik zocht meer creatieve vrijheden. Het was een impulsief idee om vrije kunsten te gaan studeren en het eerste waar ik aan dacht was schilderen.”

Je schildert dus nog niet zo lang, maar is er toch al iets dat jou typeert?
“Niet echt. Ik ben inderdaad nog te kort bezig. Op dit moment merk ik dat ik ervan hou om met wit te werken. Maar wie weet is dat over een paar maanden weer iets heel anders. Ik denk ook niet veel na als ik schilder, het is eerder een spontaan proces. Niet dat het onbedacht is, ik weet op voorhand wel welk beeld ik wil maken en heb ook een heel werkproces. Maar het kiezen van de kleuren of welke toets ik ga gebruiken, gebeurt heel spontaan tijdens het schilderen.”

Schilderen is voor mij een spontaan proces

Nu je je eigen werken kan creëren, heb je ook inspiratie nodig. Waar haal je die vandaan?
“Op dit moment werk ik met foto’s die ik zelf heb getrokken. Ik trek foto’s van weerspiegelingen waarin je verschillende ruimtes door elkaar ziet. Dat inspireerde me tot het werk dat ik nu aan het maken ben. Ik trok een heleboel foto’s, drukte deze af en begon ze dan te knippen, te plakken en over elkaar te leggen. Ik wou niet gewoon de foto’s afschilderen, dus door er eerst een soort van collage van te maken, maak ik er iets eigen van. Dit is mijn eerste experiment hiermee, sowieso gaat mijn werkproces nog veel veranderen.”

Voel je dat je aan het groeien bent door hier te kunnen werken? Werk je hier naar je droom toe?
“Toch wel, vooral omdat ik er nu ook echt veel tijd in kan steken. Het is voor mij ook nieuw om vanuit niets zelf iets te creëren. Dat er een expo is, is goed, want dat geeft een doel. Ik wil wel echt de wereld in met mijn eigen kunst. Ik wil aan eigen projecten kunnen werken zonder dat ik me zorgen moet maken. Of dat als schilder zal zijn, weet ik nog niet. Er zijn nog zoveel kunstvormen die ik moet leren kennen.”

14 augustus 2018
Door: MIJNLEUVEN