Cultuur
Jonge doeners

Maker in residentie: Lisa

14 augustus 2018
Door: MIJNLEUVEN
Als creator van het universum ‘Amis d’Emile’ zoekt Lisa de zilveren lijn tussen droge humor en poëzie.

Lisa Van Der Auwera (25) zal je als naam niet snel zien onder haar illustraties. Ze spreekt altijd vanuit haar figuurtje ‘Emile’ en vanuit de wereld die ze rond hem creëerde. Zo heeft ze het bijvoorbeeld over vriendendiensten in plaats van opdrachten en ondertekent ze zelfs facturen onder die naam. Niet kinderachtig, eerder relativerend.
Foto’s: Lisa Decré / Tekst: mijnLeuven

Je bent al bekend met mijnLeuven door het BAAS-traject, was de stap naar dit atelier snel gezet?
“Ik like inderdaad bijna alles wat mijnLeuven publiceert, ik ben een grote fan (lacht)! Ik zag dus ook snel de oproep voor kunstenaars verschijnen. Maar ik was ook al op de hoogte van deze fijne ruimte. Ik kwam vorig jaar naar de expo ‘Broeikas’ van de toenmalige residenten en dat motiveerde me om dit jaar deel te nemen. Ik stuurde een mailtje en voila!”

Je was dus overtuigd door de mogelijkheden op deze plek?
“Ja! Ik wist dat er veel lichtinval is en dat het erg ruim is. Een pak ruimer alleszins dan mijn klein appartementje. Thuis had ik de motivatie niet meer om aan grotere tekeningen te werken, maar hier is het groot genoeg en is de motivatie terug! Ik werk ook niet graag in complete stilte, maar dat is hier geen enkel probleem! Het is ook fijn om werk en privé gescheiden te kunnen houden.”

Ik werk niet graag in complete stilte

Werk je vooral digitaal als illustratrice?
“Momenteel is het fifty-fifty. De opdrachten die ik uitwerk zijn vaak toch vooral digitaal, maar ik experimenteer momenteel ook met zwart-wit technieken en aquarel. Dat is dan vooral op papier waarbij het A3-formaat het grootste is. Dat geeft me de mogelijkheid om nog meer op het illustratieve in te spelen en is ook gemakkelijk in te scannen, wat dan weer meer opties creëert om bijvoorbeeld een boek te maken. Muurschilderingen zie ik ook nog altijd zitten!

Je creëerde een ludieke fantasiewereld, is die humor iets dat jouw stijl typeert?
“Toch wel. Ik noem dat het kneuterige. Het komt altijd eerst heel schattig over, maar er zit ook een zwart kantje aan. Ik zet ook zo weinig mogelijk tekst bij de tekeningen, die moeten op zichzelf kunnen spreken. Als er dan toch tekst bijkomt, is het eerder droge humor waarbij ik bepaalde topics ludiek in de media breng. Maar het is puur humoristisch bedoeld, zonder zwart te willen maken. Mijn bedoeling is eigenlijk dat mensen niet meteen weten of ze er nu mee moeten lachen, het schattig moeten vinden of hun wenkbrauwen moeten fronsen. Ik creëerde bijvoorbeeld Oskaar de ijsbeer, die wat gekscheert met veganisme en vegetarisme.”

Ik gebruik eerder droge humor om iets ludiek in de media te brengen

Je hebt een rijke fantasie, maar haal je ook nog ergens anders je inspiratie?
“Bij Wes Anderson. Zijn manier van humor ligt me en het zit visueel ook erg goed in elkaar. De film Moonrise Kingdom is nog altijd één van mijn favorieten. Dat is een film waarmee je plat ligt van het lachen en die tegelijkertijd ook ontzettend mooi is. Met mijn figuurtje Emile probeer ik dat ook te bereiken: schattig, leuk en ook poëtisch.”

Tot slot: wat is je grootste droom?
“Ik wil heel graag een graphic novel uitbrengen. Eentje met erg weinig tekst, waarbij de panelen perfect in elkaar overvloeien en zo het verhaal vertellen. Oh ja, er komt ook nog een kalender aan van Oskaar de ijsbeer met elke maand nieuwe lifestyle wijsheden. Zo kan je hip, met een tas koffie en een smak relativisme aan je dag beginnen (lacht)!”

14 augustus 2018
Door: MIJNLEUVEN