Cultuur
Jonge doeners

Maker in residentie: Janoek

14 augustus 2018
Door: MIJNLEUVEN
Janoek zet deze zomermaanden de stap van slaapkamerkunst naar volle ontwikkeling van haar verschillende stijlen.

Janoek Lesage (25) was vroeger gekend onder het alter ego ‘Painted by Noekie’. Nu vindt ze dat wat kinderachtig klinken en ondertekent ze vol overtuiging met haar eigen naam. “Dat komt toch een pak professioneler over”, zegt ze. “Een alter ego is handig om wat te proberen in het begin, want dan gooi je je eigen persoontje nog niet echt voor de leeuwen”.
Foto’s: Lisa Decré / Tekst: mijnLeuven

Hoe heb je het atelier hier ontdekt?
“Ik zag een publicatie van mijnLeuven verschijnen waarin ze een oproep deden naar kunstenaars. Ik had net voor mezelf beslist dat ik me een hele zomer op mijn kunst wou focussen, ideale timing dus. Het concept sprak me ook erg aan: samen met andere kunstenaars een ruimte delen, een expo organiseren en ondersteuning krijgen van experten.”

Had je extra ruimte nodig om je volledig te kunnen focussen op je kunst?
“Zoals zovelen werkte ik gewoon in mijn slaapkamer. Op zich had ik daar voldoende plaats, maar ik vind het fijner om het werken aan kunst gescheiden te kunnen houden van thuis. Als ik in de flow van iets te creëren zit, werk ik ook heel rommelig. Dan liggen de spullen en de verf echt overal en dat wil ik niet elke avond moeten opruimen. Hier kan ik gewoon alles laten liggen en naar mijn proper huis trekken (lacht).”

In chaos de schoonheid proberen te zien

Komt die rommeligheid ook terug in jouw kunst?
“Ik ben momenteel aan het experimenteren met Liquid Art. Dat is erg ongestructureerd, dus ja, je kan wel zeggen dat dat wat rommelig is. Ik meng verschillende dingen bij elkaar, giet het uit en zie dan wat eruit komt. Dat is best wel spannend en soms ook een risico, want ik weet niet altijd of bijvoorbeeld de kleuren wel bij elkaar gaan passen. Het komt er op neer om gewoon te doen, chaos te creëren en dan in die chaos de schoonheid proberen te zien (lacht)!”

Het is niet de enige stijl waar je mee bezig bent hé?
“Neen, eigenlijk ben ik met 3 stijlen bezig. Ik maak een serie van wereldkaarten, experimenteer op houten ondergronden zoals surfplanken en skateboards en als derde probeer ik wat uit met Liquid Art.”

Hoe ik me voel tijdens mijn reizen draagt bij aan mijn kunst

Je bent vooral met natuurelementen bezig, is dat een inspiratie voor jou?
“Toch wel! Het is een combi van geometrie en mijn passie voor reizen, cliché he (lacht). In andere culturen en streken ontdek en ervaar ik andere dingen dan hier en die verwerk ik graag in mijn kunst. Het is dus niet enkel een fysieke inspiratie, ook hoe ik me in die omstandigheden voel draagt bij aan hoe ik kunst uitwerk.”

Schept het werken hier nieuwe mogelijkheden?
“Ik voel eigenlijk voornamelijk positieve druk omdat we naar de deadline van de expo toe werken. Het spoort me echt aan om nieuwe stappen te zetten en naar buiten te komen met mijn werk. Ook de feedback van mijn mede-kunstenaars hier is erg waardevol, het stuwt me vooruit. Of ik voltijds kunstenares wil worden, weet ik nog niet. Ik ben nogal een sociaal wezen en dag in dag uit opgesloten zitten in een atelier spreekt me dan weer minder aan. Voor nu is het goed, ik ontdek veel en groei in het ontwikkelen van de verschillende stijlen. Wat de toekomst brengt, dat zien we nog wel (lacht).”

14 augustus 2018
Door: MIJNLEUVEN