Cultuur
Jonge doeners

Maker in residentie: June

13 augustus 2018
Door: MIJNLEUVEN
Experimenteren, proeven en proberen, dat is waar June nu vol op inzet.

June Adams (20) is gezegend met een naam die internationaal prima klinkt. Een artiestennaam vindt ze daarom ook niet echt nodig, al vind je haar wel terug als @juneadamsart op instagram. Ze is maker in residentie in STADHUIS en staat aan het begin van haar kunstzinnige tocht door het leven.
Foto’s: Lisa decré / Tekst: mijnLeuven

June, hoe kwam je hier terecht?
“Ik nam vorig jaar deel aan het project ‘Kostuum in Lab’ en ontdekte op die manier STADHUIS en ook mijnLeuven. Zo hoorde ik dat er tijdens de zomermaanden een tijdelijk atelier beschikbaar was. Die kans wou ik niet laten liggen!”

Had je nood aan een nieuwe ruimte?
“Niet per sé nood aan fysieke ruimte, hoewel het wel leuk is om het werken aan mijn kunt gescheiden te houden van thuis. Ik zag vooral iets in het idee om met andere kunstenaars een ruimte te delen. Het is erg interessant om met anderen te babbelen en te zien wat er tussen kunstenaars kan ontstaan. Het was wel wat spannend niet te weten met wie ik dan in dit atelier ging terechtkomen, maar het valt superleuk uit. Ik voel me erg op mijn gemakt hier.”

Met illustraties vertel je in de eerste plaats een verhaal.

Kan je ons wat vertellen over welke kunst je maakt?
“Momenteel ben ik vooral bezig met 3D objecten. Ik studeer Illustratie in vrije kunsten aan het Sint-Lucas in Gent. Het feit dat het in vrije kunsten is, betekent dat ik erg beeldend en ruimtelijk kan werken en dat ligt me een pak beter dan puur op de computer te moeten illustreren. Ik vind dat je met illustraties in de eerste plaats een verhaal vertelt en als je dan met veel verschillende materialen mag werken, opent dat veel mogelijkheden. Ik wil niet gewoon puur boeken of kaartjes illustreren. Ik hou liever de ruimte om ook wat abstracter te kunnen gaan in mijn werk.”

Is dat abstract werken iets dat jou typeert?
“Misschien wel, maar dan vooral omdat ik een wat lossere en fantasierijke stijl heb. Ik ben wel wat een emotioneel persoon en maak wel eens kunst vanuit die gevoelens, maar ik probeer het toch ook strak te houden. Het moet niet ontploft zijn hé (lacht). Nu, ik ben vooral nog veel aan het experimenteren. Ik zoek wat me ligt en welke richting het uit kan.”

Ik ben best wel geïnspireerd door de middeleeuwen en rare, mythische wezens.

Waar haal jij je inspiratie uit?
“Ik ben best wel geïnspireerd door de middeleeuwen en rare, mythische wezens. Ik heb een rijke fantasie denk ik (lacht). Misschien heb ik wel een beetje een duister kantje, want ik durf al wel eens wat skeletten in mijn kunstwerken te verwerken.”

Tot slot: hoe zie jij jezelf evolueren als kunstenares?
“Ik wil een echt vrij kunstenaar worden en via mijn illustraties verhalen kunnen vertellen. Of dat betekent dat ik mijn werken dan ook in galerijen wil zien staan, weet ik nog niet. Momenteel voel ik er meer voor om zelf workshops te geven en les te geven aan kinderen. Het klinkt misschien wat vaag, maar dat is het ook nog in mijn hoofd. Ik heb nog tijd genoeg om te beslissen en laat het nu vooral nog wat op me afkomen.”

13 augustus 2018
Door: MIJNLEUVEN