Jonge doeners

"Lekkere koffie, dat kan ook thuis"

4 mei 2018
Door: MIJNLEUVEN
Lennerd heeft een zwak voor koffie en wil deze microbe graag overdragen op anderen.

Meet Lennerd Serneels. Lennerd is 32 jaar en heeft als hobby’s lezen, naar concerten en theater gaan, sporten en terrasjes doen. Hij studeerde Sociaal Werk in Leuven en werkt als Barista in koffiebar Hinterland in Brussel.
Tekst: mijnLeuven

Lennerd, wat prikkelde jouw ondernemerszin?
“Ik kreeg de koffiemicrobe te pakken door iemand die zelf heel enthousiast en aanstekelijk over de wondere wereld van koffie kan vertellen. Op mijn werk in de koffiebar komen regelmatig vrienden en klanten over de vloer die me vragen of ik thuis ook zo’n lekkere koffies maak en vooral hoe ik dat doe. Ik dacht nooit dat ik zelf een zaak zou starten, maar door naar die vrouw te luisteren en met mijn vrienden over koffie te praten begon het toch te kriebelen.”

Tot welk plan heeft die kriebel geleid?
“Ik wil koffieworkshops aanbieden, bij mensen thuis of op verplaatsing, om ze interactief kennis te laten maken met koffie, van boon tot tas. En dat aan de hand van alternatieven voor dure (espresso)toestellen, zodat ze zelf ook thuis een heerlijk koffie-moment kunnen creëren. Het hoeft allemaal niet teveel te kosten en kan ook best wel efficiënt. Ik hoop dat met evenveel passie te kunnen doen als de vrouw die mij inspireerde.”

Je kan thuis zelf ook een heerlijk en gezellig koffie-moment creëren

Het BAAS-project was dus een logische volgende stap?
“Ik heb me eigenlijk puur uit interesse en nieuwsgierigheid ingeschreven en niet met het idee om snel een businessplan uit te werken, waar ik nu wel volop mee bezig ben. Ik koos het ‘Geen-Idee’-traject omdat ik nog geen concreet plan had, maar wel de goesting. Het enige dat ik wist was dat het zich in de koffiewereld ging afspelen!”

Wat neem je mee na een half jaar vol intensieve BAAS-sessies?
“Ik heb inhoudelijk behoorlijke stappen gezet. Hoe werk ik een businessidee uit van het schriftelijk concept tot een concreet en tastbaar plan. Welke wettelijke verplichtingen komen daarbij kijken, waar kan ik overal terecht met mijn vragen over het statuut van een zelfstandige, enz. Het gaf me snel het inzicht dat het uitbouwen van een netwerk zeer belangrijk is. Dat werd ook duidelijk tijdens de pitch* waar ik mijn idee aan een zaal en jury vol experten blootgaf. Ik kon toen meteen aftoetsen of mijn idee aansprak en of het de moeite was om er verder mee aan de slag te gaan. Gelukkig bleek dit het geval te zijn. Daardoor kan ik nu genieten van individuele begeleiding en ondersteuning, en dus waardevolle info om mijn project verder uit te werken.”

Hoe zie jij de toekomst?
“Momenteel ben ik volop bezig met het uitwerken van een eerste workshop, zodat ik deze kan testen en finetunen. Over een jaar wil vooral bezig zijn met het geven van workshops zodat ik kan inschatten of het haalbaar is om er een voltijdse bezigheid van te maken. De droom is om op regelmatige basis mensen de koffiemicrobe te kunnen bezorgen.”

Café con Leo op Facebook? Klik hier!

4 mei 2018
Door: MIJNLEUVEN