Jonge doeners

"Journalisten zijn wel degelijk het doelwit van hackers"

4 mei 2018
Door: MIJNLEUVEN
Een veilige communicatie tussen journalisten en bronnen, daar gaat Kwinten voor.

Meet Kwinten Rummens. Kwinten is 25 jaar en Leuvenaar in hart en nieren, vandaar ook de tattoo van Leuven op zijn onderarm. Hij is gepassioneerd waterpolo-speler en filmliefhebber en studeerde Journalistiek en Internationale Researchjournalistiek in Mechelen. En oh ja, Kwinten reisde ondertussen ook al heel de wereld rond!
Tekst: mijnLeuven

Met welk idee wil jij de wereld veroveren?
“Ik bied journalisten een opleiding aan in hoe ze zichzelf en anonieme bronnen moeten beschermen, zowel online als offline. Onder de naam ‘SecuroJourno’ organiseer en geef ik workshops waarbij ik de gevaren aanhaal waarmee journalisten te kampen kunnen krijgen, want journalisten zijn wel degelijk het doelwit van hackers. Nadien gaan we samen aan de slag met tips en tricks en instaleren we verschillende apps en tools voor een veiligere communicatie tussen journalisten en bronnen.”

Wat wakkerde jouw ondernemersvlam aan?
“In juni 2016 volgde ik een aantal lessen over veiligheid bij journalisten bij de Deense journaliste Freja Wedenborg. Iets wat ik miste binnen de mediasector. Omdat ik het zo interessant vond, schoolde ik mij online bij en na een heel goed gesprek met een vriendin vond ik de kracht om hierrond een eigen idee uit te werken. Om naast mijn werk als freelance journalist ook aan mijn eigen bedrijf te kunnen werken, dat maakte het plaatje voor mij helemaal compleet. Mijn eigen baas zijn is geweldig!”

Wat was je trigger om je in te schrijven voor de BAAS-sessies?
“In Leuven is alles aanwezig om een goed bedrijf op te starten, maar begeleiding om de goede weg in te slaan is van essentieel belang. Elke opportuniteit om jezelf voor te stellen of naar interessante evenementen te gaan moet je grijpen. BAAS bood de kans om als beginnende ondernemer advies te krijgen van experts en dat is onbetaalbaar. Wie wilt dit nu niet?! Ik koos voor het ‘Starter’-traject omdat ik al heel ver stond met mijn idee en de uitwerking ervan. SecuroJourno is ondertussen ook een écht bedrijf.”

Soms denk je: waarom ook al dat papierwerk

Je greep de kans dus met beide handen. Welke impact heeft het traject gehad?
“De input van de sessies was heel verrijkend en ook nodig om de volgende stap te kunnen zetten. Er zijn altijd wel tegenslagen onderweg, zo is financiering bijvoorbeeld een harde noot om door te bijten. En ook sommige juridische zaken nemen soms veel meer tijd in dan je denkt: waarom ook al dat papierwerk? Van nature ben ik heel nuchter en de sessies bevestigden dat ik dat als beginnend ondernemer ook moest zijn. Uiteraard met voldoende enthousiasme en passie, maar ook wakend voor (beginners)fouten.”

Je hebt een eigen bedrijf op je 25ste, wat brengt de toekomst?
“In een ideaal scenario kan ik de workshops blijven geven en er daarnaast ook als journalist/expert over berichten. Daarvoor moet ik mijn bedrijf eerst uitbouwen en financieel stabiel maken. Ik wil ook graag aanzien worden als expert op vlak van cyber security, privacy en encryptie binnen de media, maar gewoon goed werk afleveren, telt eigenlijk nog het meest! Het gaat allemaal behoorlijk snel. Een jaar geleden kwam ik net terug van een wereldreis, ondertussen run ik mijn eigen zaak. Waanzinnig!


Meer Kwinten vind je hier:
Facebook: www.facebook.com/securojourno
Instagram: www.instagram.com/securojourno
Twitter: www.twitter.com/SecuroJourno
4 mei 2018
Door: MIJNLEUVEN