Jonge doeners

"Administratie hoeft geen lijdensweg te zijn"

4 mei 2018
Door: MIJNLEUVEN
Kunnen focussen op de essentie van je job, daar zorgt Fluens voor.

Meet Fluens. Fluens, dat is Ward (24), Ward (22) en Hendrik (22). Drie frisse jongemannen, opgegroeid en (nog steeds) studerende te Leuven. Samen koppelen ze ervaring in digitale vormgeving aan het optimaliseren van digitale processen, met een talent in het bij elkaar brengen van mensen. Naast hun projecten zijn ze ook actief als instructeurs in het jeugdwerk.
Tekst: mijnLeuven

Alle drie actief in het IT-wezen, met welk plan komen jullie naar buiten?
“Onder de noemer ‘Fluens’ ontwikkelen we softwaretools die het werk van anderen makkelijker moeten maken. Concreet gaat dat over applicaties die toelaten om je te concentreren op wat jouw job boeiend en relevant maakt. Het eeuwige ploeteren in e-mails en spreadsheets om informatie te vinden en bij te houden, doen wij voor jou. Zo kan jij je focussen op het inhoudelijke van je job.”

Hoe zijn jullie op dat idee gekomen?
“Dat gebeurde heel spontaan! We hebben allemaal een achtergrond in het jeugdwerk en daar merkten we dat verantwoordelijken nog steeds veel tijd verliezen met het zoeken naar dat ene document in de stapel. Ook elders komt dat regelmatig voor. Wij vinden dat mensen zich opnieuw moeten kunnen focussen op het creëren van een meerwaarde voor hun organisatie. Natuurlijk moet de administratie gebeuren, maar dat hoeft geen lijdensweg te zijn. Vanuit die gedachte zijn wij begonnen met het ontwikkelen van software.”

Van waar kwam de interesse om aan het BAAS-project mee te doen?
“In de pré-BAAS periode werden we al ondersteund door Joke en Zoë van mijnLeuven. Zoë bracht ons op de hoogte dat er trajecten over ondernemen georganiseerd werden en vooral het ‘Starter’-traject deed onze ogen blinken. Onze focus lag al op de praktische kant van het ondernemen en niet meer op wat we nu precies wouden doen dus dat traject leek ons op het lijf geschreven.”

Je moet goed weten waar je sterk én minder sterk in bent

Hoe ervaren jullie de inhoudelijke sessies?
“Het is een leerrijke periode geweest. Het is interessant om van de mede-ondernemers te horen hoe zij de zaken in handen nemen, waar ze mee bezig zijn en hoe ze het verder denken uit te werken. Daar haal je voor jezelf veel uit, want samen weet je natuurlijk meer dan alleen. Wat we ook hebben gemerkt, en vooral onderschat, is de kracht van een netwerk. Je bent geneigd om te focussen op het ontwikkelen van applicaties, maar je moet er ook interesse voor opwekken en klanten vinden. Tot slot kenden we ook persoonlijk een sterke groei. Om een onderneming draaiende te houden, moet je kunnen samenwerken, feedback geven én ontvangen en weten waar je sterk en minder sterk in bent. Daar kunnen we altijd in blijven bijleren.”

Werpt die groei ook vruchten af?
“Ja absoluut! We hebben recent afscheid genomen van onze incubator en zijn doorgestart in onze eigen bvba. Dat is best spannend, maar we zijn er ook erg blij mee. Volgend jaar willen we allemaal voltijds met Fluens bezig zijn en boeiende projecten uitvoeren!”


Meer Fluens vind je hier:
Website: www.fluens.be


4 mei 2018
Door: MIJNLEUVEN