Jonge doeners

"Dataverwerking kan ook op een heel creatieve manier"

4 mei 2018
Door: MIJNLEUVEN
Eline zet de stap naar ondernemerschap om haar ideeën over dataverwerking naar een hoger niveau te tillen.

Meet Eline Cornelissen. Eline is 23 jaar, fervent sportster én reiziger, en als je ze niet vindt, is de kans groot dat ze verloren loopt op een tentoonstelling van moderne kunst. Ze studeerde Grafisch Ontwerp en Information Design in Brussel en plakte daar o.a. nog een avondcursus digitale fotografie aan vast. Gelukkig vindt ze tussen al haar bezigheden ook nog voldoende tijd om met vrienden weg te gaan.
Tekst: mijnLeuven

Eline, waarom wil jij je eigen baas worden?
“Vanuit mijn opleiding Information Design, ben ik graag bezig met het verwerken van data. Grote hoeveelheden data visualiseren op een duidelijke en eenvoudige manier, daar haal ik veel voldoening uit. Ik doe dat graag op een minimalistische manier, want dat maakt een visualisatie erg overzichtelijk. Bureaus die bezig zijn met het creatief visualiseren van data zijn moeilijk te vinden. Zo groeide het idee om zelf aan de slag te gaan!”

Hoe goot je dat in een businessplan?
“Ik visualiseer data op een driedimensionale manier. 2D datavisualisaties zijn meestal saaier en minder creatief, terwijl je bij 3D gewoon een dimensie extra hebt om de gegevens weer te geven. Voor mijn eindwerk visualiseerde ik bijvoorbeeld een dataverzameling van mijn grootvader. Hij noteerde sinds 1973 elke fietstocht die hij maakte met bijbehorende info over weersomstandigheden, aantal kilometers, enz. Deze heb ik dan met bijna 6000 handgesneden stokjes – niet gelogen – visueel voorgesteld. De lengte van de stokjes stelt de afstand voor en de kleur geeft de weersomstandigheden aan. De gekleurde pareltjes staan voor gebeurtenissen zoals een platte band of een valpartij.”



Voor ik aan het BAAS-traject begon, zag ik door de bomen het bos niet meer

Was het BAAS-project voor jou een logische stap?
“Ja, absoluut! Voor ik aan de BAAS-sessies begon, zag ik door de bomen het bos niet meer. Ik had totaal geen idee hoe ik zou van start moest gaan en de tientallen boeken die ik uitleende bij de bib konden mij dat ook niet vertellen. Een jaar vol begeleiding was waar ik echt nood aan had: concrete tips en vooral het advies om met beide voeten op de grond te blijven. Dit is de echte wereld na 5 jaar studeren! Ik was dus heel blij toen ik een advertentie over BAAS op Instagram zag passeren. Zoiets bestaat in mijn stad? Ideaal!

Op welke muren botste je en hoe ben je die aan het overwinnen?
“Ik denk dat prijsbepaling mijn grootste struikelblok was. Tot nu toe vroeg ik geen geld voor mijn projecten, of net voldoende om uit de kosten te komen. Maar ik hield er zelf niets aan over. Nu besef ik dat het niet is omdat iets je passie is, dat je het voor niets moet doen. Daar bouw je geen bedrijf uit op. De sessies en individuele begeleiding hebben me hierin wakker geschud. Ik leerde ook goed netwerken, en dat was nodig. Zo kwam ik te weten hoe en waar ik mijn toekomstige klanten kan zoeken en ontving ik heel concrete informatie van banken en boekhouders. Maar de grootste les voor mij is dat ik niet alles zelf kan én moet doen. Leer bij, durf hulp vragen en blijf ervoor gaan. Falen is oké, er is altijd een plan B.”

Hoe zie jij je toekomst als ondernemer?
“Op vlak van naambekendheid zit het wel goed. Met mijn eindwerk stond ik ondertussen al in STELPLAATS en in de bib van Leuven. Hopelijk vind ik binnenkort een koper die het een definitief plekje zal geven. Ik wil binnen een jaar graag zelfstandige in bijberoep zijn. Mijn grootste droom is om projecten tentoon te stellen in het MoMa in New York!”


Meer Eline vind je hier:
Website: www.elinecornelissen.be
Instagram: www.instagram.com/elinecornelissen

4 mei 2018
Door: MIJNLEUVEN