Jonge doeners

"Ik wil mijn eigen werelden vormgeven"

4 mei 2018
Door: MIJNLEUVEN
De passie voor animatie en illustratie drijft Els om haar eigen zaak te starten.

Meet Els Decaluwe. Els is 24 en heel tevreden met een goed boek of een rustgevende yogasessie. Ze studeerde Animatiefilm en binnenkort voegt ze daar ook nog een diploma Specifieke Lerarenopleiding aan toe. Creativiteit staat centraal in haar leven en dat uit zich ook in haar toekomstplannen.
Tekst: mijnLeuven

Els, wat was jouw inspiratie om ondernemer te worden?
“Toen ik afstudeerde van het middelbaar merkte ik dat ik niet zomaar een job wilde waarin ik een bedrijf mee omhoog zou stuwen. Ik wilde mijn eigen projecten van creëren. Net als mijn grote voorbeeld – regisseur Hayao Miyazaki – wilde ik mijn eigen werelden vormgeven en kunnen leven van mijn creatieve vrije beroep. Hij inspireerde mij dan ook om Animatiefilm te gaan studeren.”

Wat houdt jouw creatieve beroep in?
“Mijn grootste passie is animaties en illustraties maken. Ik wil aan eigen kinderboeken en -verhalen werken en tegelijkertijd ook inspelen op vragen van klanten. Mensen die op zoek zijn naar iemand die hun fantasiewereld in animatie- en illustratievorm tot leven kan brengen, wil ik tot bij mij trekken. Want elke samenwerking zie ik als een kans om zowel op creatief als professioneel vlak te groeien. De tools die ik tijdens dat proces leer, kan ik nadien toepassen in mijn persoonlijke projecten.”

We zijn allemaal jonge ondernemers in wording en leren veel van elkaar

Had je het BAAS-project nodig om die groei te versnellen?
“Ja, toch wel. Ik kreeg al ondersteuning op de coworking-space van mijnLeuven waardoor ik al werd gestimuleerd om mijn zakelijk instinct aan te scherpen. Maar ik had hulp nodig om te leren hoe ik mijzelf én mijn animaties kon verkopen. Ook keek ik er enorm naar uit om met andere jonge ondernemers samen te zitten en te praten over passies en dromen en hoe deze te verwezenlijken. We zijn allemaal met diverse dingen bezig en we zijn ook allemaal jonge ondernemers in wording, wat maakt dat we zoveel leren van elkaar!”

Hoe hebben de inhoudelijke sessies je geholpen met je ondernemersdroom?
“Ik heb geleerd om naast mijn liefde voor animatie en illustratie, ook liefdevolle aandacht te schenken aan promotie en communicatie. Voor ik in een leuke opdracht spring, zal ik nu ook eerst goed over de zakelijke aspecten nadenken, om zo een nog aangenamere samenwerking te bekomen. Een belangrijk onderdeel daarin is prijszetting, wat altijd een erg moeilijk punt is in de creatieve wereld. Het is moeilijk om een eerlijk loon te vragen voor de gepresteerde uren, maar dankzij BAAS leerde ik hoe mijn prijs te bepalen en zo het maximale uit mijn werktijd te halen. Het was een leerrijke ervaring die ervoor gezorgd heeft dat ik sterker in mijn schoenen sta. Animator/Illustrator kan een heel eenzaam beroep zijn, maar ik weet nu dat ik er niet alleen voor sta en dat er veel samenwerkingen mogelijk zijn!”

Welke dromen hoop je in de toekomst te bereiken?
“Ik sta nu op het punt om officieel zelfstandige animator-illustrator te worden. Wat al een heel spannende uitdaging is! Ik geniet van de weg waarop ik zit en laat me verrassen door nieuwe opdrachten. Mijn allergrootste droom is om mijn eigen films en boeken te maken en zoveel mogelijk (grote) kinderen hoop en warmte te brengen. Kinderfilms zijn voor mij meer dan ontspanning alleen, het zijn tools om de emotionele ontwikkeling te bevorderen en om levenslessen te brengen.”


Meer Els vind je hier:
Website: www.elsdecaluwe.be
Instagram: www.instagram.com/els_decaluwe

4 mei 2018
Door: MIJNLEUVEN