Jonge doeners

"Ik teken voor mezelf én voor externen"

4 mei 2018
Door: MIJNLEUVEN
Als illustratrice creëert Lisa haar eigen fantasiewerelden.

Meet Lisa Van der Auwera. Lisa is 24 jaar en is mama van het cartoonfiguur ‘Emiel’, terug te vinden in het studentenblad ‘Veto’. Ze heeft een bachelor Taal- en Letterkunde en een master Cultural Studies. Als ze niet tekent, vind je haar met haar neus in een leuk boek of kijkend naar een goede film.
Tekst: mijnLeuven

Lisa, waarom wilde jij je eigen zaak starten?
“Ik speelde al een tijdje met het idee om in bijberoep te illustreren en toen ik na het afstuderen niet meteen werk vond, werd dat idee steeds aantrekkelijker. Tekenen is altijd al een hobby geweest, maar het duurde wel even voor ik me zeker genoeg voelde om mijn creaties aan het grote publiek te tonen. De persoonlijke doorbraak kwam er met het tekenen van cartoons voor ‘Veto’ en het verkopen van wenskaartjes met mijn figuurtje ‘Emiel’ op. Ik kreeg meer vertrouwen en door met een aantal opdrachten op o.a. ‘Camping Flamingo’ te staan, groeide de droom om mijn hobby om te toveren tot een meer professionele bezigheid.”

Wat houdt die professionele bezigheid precies in?
“Ik ben officieel aan de slag als illustratrice onder de noemer ‘Amis d’Emile’ (vrienden van Emiel). Net zoals illustratoren als Eva Mouton dat doen, probeer ik al mijn illustraties – inclusief degene ‘in opdracht van’ – onderdeel uit te laten maken van een zeer specifiek universum, met Emiel als hoofdmascotte. Ik teken voor mezelf, met ideeën rond kinderboeken, en ga dus ook opdrachten aan voor externen.”

Ik ben officieel aan de slag als illustratrice onder de noemer 'Amis d'Emile'

Hoe kwam je in contact met het BAAS-project?
“Ik ga regelmatig zwemmen in de Sportoase in Leuven en onderweg naar daar werd ik telkens geconfronteerd met een aantrekkelijke poster over jong ondernemerschap. Toevallig net op het moment dat ik aan het nadenken was om zelfstandige te worden. Inschrijven was een logisch gevolg, waar ik dan koos voor het ‘Geen-Idee’-traject. Ik wist dat ik iets met illustreren wilde doen, maar de grafische wereld is ontzettend populair. Ik moest dus nog een manier zoeken om me te onderscheiden van anderen en kon nog flink wat opstarthulp gebruiken.”

Wat neem je mee uit de BAAS-sessies?
“De inhoudelijke sessies waren heel waardevol voor mij. Maar wat me vooral bijblijft, is de inspirerende vibe die er altijd hangt. Ik werd helemaal ondergedompeld in een groep vol jonge, creatieve mensen met evenveel ondernemingszin als ik. Na elke sessie kreeg ik een ongelooflijke boost om verder aan mijn idee te werken. Mijn vriend was dan ook vaak slachtoffer van een iets te enthousiast naverslag (lacht). Ik durf nu ook te zeggen dat illustreren mijn job is en niet gewoon mijn hobby. Wat mijn business zeker ten goede komt. Ik neem nu mijn prijszetting ook veel serieuzer – lees: ik ben duurder geworden – waardoor klanten me ook serieuzer nemen.”

Je hebt dus al flinke stappen gezet?
“Ja! Ik ben ondertussen trotse bezitter van een BTW-nummer en ben dus officieel zelfstandige in bijberoep. De eerste grotere opdrachten beginnen ook binnen te lopen, waardoor financieel overleven ook haalbaar is. Ik blijf wel dromen van een kinderboek in de spirit van ‘Emiel’ en als het even kan zou ik graag ook een animatiefilm maken!”


Meer Lisa vind je hier:
Website: amisdemile.wordpress.com
Facebook: www.facebook.com/Amisdemile
Instagram: www.instagram.com/amis_demile

4 mei 2018
Door: MIJNLEUVEN