Jonge doeners
Samenleving

"Er is genoeg gezaagd, laten we antwoorden vinden"

4 februari 2019
Door: MIJNLEUVEN
Op donderdag 7 februari organiseert KlimaLeuven een klimaatmars voor middelbare scholen in Leuven.

2019 is nu al het jaar van historisch protest. Tientallen klimaatmarsen met rake protestborden, gestart als een vloedgolf in Brussel en ondertussen uitdijend over heel België. Mensen van alle leeftijden sluiten aan en laten hun stem horen. En laat dat nu net belangrijk zijn voor alle jongeren onder 18, want ondanks geen stemrecht hebben zij misschien wel het hoogste recht op een mening over de toekomst van onze planeet. In Leuven organiseert een groep jongeren zich onder de naam KlimaLeuven. Raphaëlle de Coen (16, HDC) en Gijs Bilsen (16, Salco) leggen ons uit waarom ze iedereen willen wakker schudden en hoe ze dat met KlimaLeuven willen bereiken.
Foto: Jurian Cuypers // Tekst: MIJNLEUVEN

KlimaLeuven kwam er niet zomaar. Wat was bij jullie de reden om aan de alarmbel te trekken?
Gijs
: “Bij mij was dat de klimaatmars in Brussel in december. 65.000 mensen brachten daar een duidelijke boodschap over, maar op de klimaattop in Polen bleven onze ministers blind voor dat signaal. Dat kon er bij mij echt niet in.”
Raphaëlle: “Ik was aanwezig op de eerste spijbelactie in Brussel, samen met 4000 andere jongeren. Die opkomst opende toen al mijn ogen en de weken daarop werd het alleen maar groter. Het inspireerde mij zo hard dat ik vond dat we ons ook in Leuven moesten laten horen.”

En toen ging de bal aan het rollen?
Raphaëlle:
“Ja, en behoorlijk snel ook! In HDC schreven we een motivatiebrief naar onze directeur, wat meteen goed werd opgenomen. Op die manier kwamen we in contact met Inge Delafortrie. Zij is duurzaamheidscoördinactrice voor KSLeuven in het project 'Energieke scholen' en is een belangrijke schakel voor onze organisatie.”
Gijs: “Omdat er zoveel Leuvense jongeren naar de marsen in Brussel gingen, vond KSLeuven dat het tijd werd om te bekijken wat er in Leuven mogelijk was. Met hun ondersteuning werd er een drietal weken geleden een oproep gedaan naar Leuvense scholieren om de koppen bijeen te steken. Op die vergadering werd KLimaLeuven opgericht.”

We geven aan alle Leuvense scholieren de kans om hun stem te laten horen
- Gijs

Jullie pakten de koe meteen bij de horens: een klimaatmars op donderdag 7 februari.
Gijs:
“Op de eerste bijeenkomst werd meteen duidelijk dat we ook in Leuven op straat wouden komen, maar met toestemming van alle scholen. Zo geven we aan alle Leuvense scholieren de kans om hun stem te laten horen.”
Raphaëlle: “De scholen waren gelukkig allemaal heel positief over ons voorstel, waardoor we snel aan de voorbereidingen konden beginnen. Maar goed ook, want er komt meer bij kijken dan je zou denken!”

Hoe krijgen jullie het dan geregeld op zo’n korte tijd?
Raphaëlle:
“Door heel veel samen te komen, taken te verdelen, verantwoordelijken per school aan te stellen én met hulp van KSLeuven. Zij regelden een afspraak met de politie en hielpen ons met de vergunningen aan te vragen. En tussen alle gesprekken door maakten we natuurlijk zoveel mogelijk Leuvense scholieren warm om mee in de mars te stappen. Dankzij de verantwoordelijken in elke school gaat dat wel heel vlot. Er is zeker genoeg interesse bij de Leuvense jeugd.”

Stond de politie meteen open voor jullie idee?
Gijs:
“Ja, er werd zelfs een uitzondering gemaakt voor ons. Normaal gezien moet je zo’n mars minstens 31 dagen op voorhand aanvragen, maar voor ons hebben ze het dan toch geregeld. Misschien waren ze onder de indruk van 14 jongeren met een plan. Het ging er heel professioneel aan toe, maar achteraf moesten we toch even de spanning eraf laten (lacht)!”

We hopen ons stadsbestuur te inspireren om op hoger niveau druk uit te oefenen
- Raphaëlle

Wat is het ultieme doel van de mars? Wat hopen jullie ermee te bereiken?
Gijs:
“We willen aantonen dat het niet alleen in Brussel kan. Ondertussen springen ze in verschillende steden mee op de kar en dat is ook nodig. De vlam mag niet doven. Er is genoeg gezaagd, het is tijd om antwoorden te vinden. Maar we mogen ook niet alles op het beleid steken, we willen echt iedereen wakker schudden
Raphaëlle: “Ook de mensen die niet naar de klimaatmarsen gaan of zij die nog niet beseffen hoe belangrijk het is om meer klimaatbewust te leven. Ik vind dat we in Leuven goed bezig zijn, maar we hopen ons stadsbestuur te inspireren om op hoger niveau druk uit te oefenen.”

Verwachten jullie nog andere dingen van Leuven inzake klimaatpolitiek?
Raphaëlle:
“Goedkoper openbaar vervoer, al weet ik niet of dat door de stad kan beslist worden. En meer transparantie over de toekomstplannen. We weten wel dat ze er achter de schermen mee bezig zijn, maar over concrete plannen blijft het wat stil vind ik.”
Gijs: “Kunnen ze geen voordelen geven aan winkels die plastiek zakjes verbannen? Dat zou al een goeie stap vooruit zijn. Maar ik vraag me bijvoorbeeld ook af hoe ecologisch bewust ze bij grote bedrijven zijn. Niet alleen Leuven als stad moet transparanter zijn, ook van Leuvense bedrijven willen we weten wat ze doen om hun ecologische voetafdruk te verkleinen

Tot slot: wat zijn jullie stoutste dromen met KlimaLeuven? Wat komt er na de mars?
Raphaëlle:
“Het stopt zeker niet na 7 februari. We hebben nog zoveel ideeën, waar we helaas nog niet veel over kunnen vertellen. Onze focus ligt op nu op de mars en nadien werken we andere plannen uit.”
Gijs: “We zijn nu een draagvlak aan het creëren en daar moeten we iets mee blijven doen. Het mag zeker niet doodbloeden, want de klimaatproblematiek zal ook na de verkiezingen in mei nog aanwezig zijn. We moeten lawaai blijven maken!”

Meer info over de klimaatmars op donderdag 7 februari vind je op de facebookpagina van KlimaLeuven en via de evenementspagina.

4 februari 2019
Door: MIJNLEUVEN