Samenleving

Leuven + Klimaatmars = duizenden jongeren op straat

7 februari 2019
Door: MIJNLEUVEN
Met meer dan 10.000 waren ze, protesterend voor een betere klimaatpolitiek. En daar hebben ze goede redenen voor.

Donderdag. Dé dag van de klimaatmars. Jongeren van over het hele land trekken de straat op met telkens weer een krachtig signaal. Vandaag lag het zwaartepunt in Leuven, met meer dan 10.000 jonge believers. En zoals elke week waren ook de protestborden weer massaal aanwezig, de één al origineler dan de ander. ‘The dinosaurs thaught they had time too’ was bijvoorbeeld nog steeds een veel gebruikte slogan. ‘If we don’t do anything, maybe the Maya’s will be right the next time?’ was eentje die ik nog niet had gezien. 10.000 jongeren dus, met een boodschap én een gezonde brok creativiteit.
Tekst: Emma Devillé // Foto’s: Maartje Vanagt

Voordat heel de horde zich op gang trok voor hun mars door de Leuvense straten, moest er een woordje uitleg gegeven worden. De oprichters van KlimaLeuven, de organisatoren van deze mars, zweepten de massa met plezier op. Maar ook kersvers burgemeester Mohammed Ridouani en klimaatambassadrice Anuna De Wever wisten het opgekomen publiek warm te maken om samen aan de vele klimaatdoelen te werken.

Zoals ondertussen al geweten is, kwamen veel jongeren op straat omdat ze vinden dat er veel te weinig gedaan wordt voor het klimaat. Marnix (De Ring, 14) en Flo (De Ring, 15) hebben alvast een duidelijke verwachting: “Wij willen na de verkiezingen in mei een klimaatgerichte regering die zich meer focust op groene energie en die met concrete oplossingen komt voor een sterk en klimaatneutraal openbaar vervoer.” Dat het jongeren zijn die ook van hun stad iets verwachten, maakt Janne (Sancta Maria, 13) duidelijk: “Ik vind dat Leuven iets zou moeten doen tegen de vele sigarettenpeuken op de grond. En een aantal extra openbare vuilnisbakken is ook geen overbodige luxe.”

Wij willen na de verkiezingen in mei een klimaatgerichte regering
- Marnix & Flo

Dat er iets gedaan moet worden is voor velen duidelijk, maar wat precies is een moeilijke vraag. Kasper en Eggerick (HHH, 12) denken dat er meer onderzoek gedaan moet worden in de auto-industrie: “Er moet beter gezocht worden naar groene brandstof om zo vervuiling door autoverkeer te verminderen. We beseffen dat de auto niet zomaar geweerd kan worden, maar als we ze op termijn allemaal kunnen vervangen door elektrische wagens, staan we toch weer een stap verder.” Marcello (HHH, 15) ziet het ambitieuzer: “Laten we meer autoloze dagen inbouwen!” Lena en Emma (SPC, 15) kijken dan weer verder dan auto’s alleen: “Wij verwachten concrete maatregelen. Maak de vliegtuigtickets duurder, het openbaar vervoer goedkoper en werk verder aan de circulatieplannen.”

Maar niet iedereen die hier vandaag meewandelde, zit nog op school. Keira (17) werkt als vrijwilligster, had toevallig vrijaf en kwam het protest steunen. “Ik koop al jaren al mijn kleding tweedehands en neem mijn eigen boodschappentassen mee als ik ga winkelen. Ik vind dat we plastiek zakjes en andere verpakkingen moeten afschaffen of op zijn minst minder moeten tolereren”. Lennert (KU Leuven, 19) kwam een dag van zijn lesvrije week opofferen, samen met Rosanne (Montfort, 16). Het debat met Joke Schauvliege opende hun ogen: “Dat een minister in functie complottheorieën uit, kan echt niet. Een groter initiatief vanuit de politiek is nu echt wel op zijn plaats!”

Ik zag én hoorde veel jongeren met hoop op een betere toekomst en het geloof dat we, samen met de politiek, de verandering kunnen inzetten
- Emma Devillé

De algemene tendens die er op de mars hing was zeer positief en de Leuvense jongeren zijn blij dat de scholen deze actie ondersteunden. De Leuvense jeugd doet trouwens heus zelf ook al heel wat voor het klimaat. Velen gaan met het openbaar vervoer of met de fiets naar school en kopen zo weinig mogelijk verpakte middelen in de winkel. Drinken doen ze uit een drinkbus, het water is van de kraan en velen nemen hun lunch mee in een brooddoos. En het aantal vegetariërs blijft alleen maar groeien. Ik ga dus met een goed gevoel naar huis na een succesvolle klimaatmars. Ik zag én hoorde veel jongeren met hoop op een betere toekomst en het geloof dat we, samen met de politiek, de verandering kunnen inzetten. Laten we het nu dan ook waarmaken!


7 februari 2019
Door: MIJNLEUVEN