Mening

Brossen voor de bossen, of kan het ook anders?

23 januari 2019
Door: MIJNLEUVEN
Over het klimaat zullen we niet snel uitgepend zijn en ook de Leuvense jeugd heeft er zijn mening over.

De mening van jongeren over onze planeet krijg je niet neergepend op één pagina. MIJNLEUVEN zocht én vond twee jongeren die maar al te graag delen wat er op hun lever ligt. De een ging naar de mars op 17 januari, de ander naar school. Maar allebei strijden ze voor hetzelfde doel: het klimaat. Twee columns, één artikel. Scroll dus rustig helemaal naar beneden om beide meningen te lezen!
Tekst: Amélie Lorent & Amaryllis Coppens // Foto's: Jurian Cuypers

BROSSEN VOOR DE BOSSEN IN BRUSSEL
Amélie Lorent, 16 jaar, Sint-Pieterscollege

Samen met meer dan 12.500 Belgische jongeren trok ik 17 januari naar de mars in Brussel. Om de regering duidelijk te maken dat we ons enorm zorgen maken over het klimaat. Het is momenteel een van de meest actuele problemen, de klimaatopwarming. En er moet dringend iets aan gedaan worden. We proberen te helpen door kleine aanpassingen te doen in ons leven. Het gebruiken van een drinkbus bijvoorbeeld, of vegetarisch eten. Maar de echte maatregelen moeten de politici treffen.

Het kan anders!
Ik snap dat er heel wat commentaar is op het concept ‘brossen voor de bossen’. Maar er is een reden waarom de mars tijdens de schooluren plaatsvindt. Namelijk: waarom zouden we naar school gaan als we toch geen toekomst hebben? Die boodschap moest duidelijk overgebracht worden. En nu we de aandacht van de politici hebben, zie ik geen enkele reden om de klimaatmars niet te verplaatsen naar een andere dag. Zodat we geen weken aan een stuk 5 lesuren per week moeten missen. Want leerkrachten houden geen rekening met het feit dat je gaat staken. Je hebt gewoon dikke pech als je daardoor je toets wiskunde mist.

Brossen voor de fun?
Laten we eerlijk zijn, een deel van de jongeren die meedeed aan de mars was er niet voor het klimaat. Maar om zich eens goed te amuseren. Het is inderdaad verleidelijk om niet naar school te gaan als je een goed excuus hebt. Maar als het klimaat je niet interesseert dan hoor je gewoon niet thuis op zo'n mars. Tot mijn verbazing waren er zelfs jongeren die de mars zagen als de perfecte gelegenheid om zichzelf te bezatten. En ik snap dat wiet je dichter bij moeder natuur brengt, maar ik werd bijna tweedehands high van alle joints die er werden gerookt. Vervang die jointjes en flessen wijn volgende keer door een interessante slogan. Of ga gewoon naar school.

Hypocriete klimaatactivisten
Een van de de doelen die we met de mars wilden bereiken, is een plasticvrij België. En toch zag ik mensen rondlopen met wegwerpbekers en plastieken flesjes. Beetje hypocriet, niet? Ik heb bij heel wat mensen de interesse in het klimaat zien stijgen de laatste weken. Mensen die daarvoor geen ene moer gaven om het milieu werden plots de grootste activisten. Ik ben er vrij zeker van dat zij – wanneer de klimaathype gedaan is – teruggaan naar hun niet zo milieuvriendelijke levensstijl.

En toch blijf ik hopen. Dat dat misschien toch niet het geval is. En dat die 12.500 jongeren ook echt wat minder vlees zullen eten, hun afval zullen sorteren en gewoon wat bewuster zullen leven. Alleen zo kunnen we samen al een groot verschil maken.

Waarom zouden we naar school gaan als we toch geen toekomst hebben?
- Amélie Lorent

KLIMAATMARS VANOP DE SCHOOLBANKEN
Amaryllis Coppens, 17 jaar, Sint-Pieterscollege

12.500 jongeren kwamen vorige week donderdag massaal samen op de straten van Brussel om hun stem te laten horen. Heel wat tieners hadden het ervoor over om voor het klimaat te spijbelen, ondanks de “maatregelen” die werden getroffen door de scholen. Ik ben van mening dat je ook vanop de schoolbanken je mening kan doordrukken.

Klimaatverandering nu nog ontkennen, is simpelweg naïef. We zien allemaal dat het klimaat drastische veranderingen aanneemt en dat door onze hardnekkige manier van leven. Elke dag rijden er miljoenen mensen met de auto naar het werk, terwijl voor heel wat onder hen de fiets ook een optie is. Bedrijven die onnodig veel plastiek gebruiken, mensen die hun afval zomaar op straat gooien… Al deze – en nog veel meer – factoren zorgen voor een opwarming van de aarde, ongeziene natuurverschijnselen en het uitsterven van plant- en diersoorten.

jongeren die daarom massaal in opstand komen, om gehoord te worden en een impact te hebben op de regering én het klimaat, dat vind ik geweldig. Maar ik vraag mij wel af of zo’n klimaatmars wel effectief de juiste een meest efficiënte manier is om dat doel te bereiken. Is het correct om te spijbelen voor het klimaat? En spreekt zo’n mars tijdens de schooluren geen jongeren aan die spijbelen verkiezen boven het klimaat? Met andere woorden: staan er geen jongeren vanuit een verkeerde mindset?

Het feit dat ik die donderdag niet tussen de menigte stond, was omdat ik mij niet kon aansluiten bij het idee ‘spijbelen voor het klimaat’. Ik snap dat we het groots willen aanpakken en dat we gehoord willen worden, maar is dit de enige en beste manier? Ik vind vooral dat alle kleine beetjes helpen. Op school beter sorteren, je eigen straat schoonmaken… Waarschijnlijk zal je met die kleine acties de krant niet halen, maar het effect op het klimaat is er wel, hoe klein ook. Daar draait het toch om? Ze stonden daar met 12.500 jongeren, een boodschap te brengen. Dat de regering maatregelen moet treffen ten goede van het klimaat. Maar zelf gingen ze niet over tot actie. Terwijl ze bv. massaal de straten van Brussel afvalvrij hadden kunnen maken. Zo laat je diezelfde regering ook nog eens zien wat we zelf al doen.

De klimaatmars is een hype; een door veel mensen gedeelde belangstelling of bezigheid die binnenkort voorbij zal zijn. Iets van korte duur. Het klimaat was een half jaar geleden ook al drastisch aan het veranderen, maar toen werd niets ‘groots’ ondernomen. Nu, omdat Greta Thunberg een schoolstaking hield voor het klimaat, moet iedereen schoolstaken. Beter nu dan nooit natuurlijk, maar het is jammer dat het bij sommigen nu pas doordringt.

Ik stond 17 januari dus niet tussen al die jongeren. Maar wees er maar zeker van dat ik er volgende zondag wel zal staan. In mijn vrije tijd, zonder daarvoor te moeten spijbelen. Om echt te laten zien dat ik om het klimaat geeft. En ik hoop dat we gehoord worden! Zowel elke donderdag, maar evengoed op zondag. Dat de regering van het klimaat een prioriteit maakt. Ik hoop ook dat alle jongeren die spijbelden, gewoon om te ‘chillen’, gesensibiliseerd worden. Dat iedereen stilstaat bij het feit dat het niet 5 voor 12 is, maar kwart na 12. En dat we met z’n allen het klimaat kunnen redden. Ook vanop de schoolbanken!

Waarschijnlijk zal je met 'je afval beter sorteren' de krant niet halen, maar het effect op het klimaat is er wel.
- Amaryllis Coppens
23 januari 2019
Door: MIJNLEUVEN