Cultuur
Jonge doeners

"Een weekendje uit plannen moet eenvoudig zijn"

4 mei 2018
Door: MIJNLEUVEN
Met behulp van het BAAS-traject werkt Anneke aan haar business in de toeristische sector.

Meet Anneke De Hert. Anneke is 29 jaar en houdt van weven – wat leidt tot zelfgemaakte kussens, reizen, natuur en ze durft al wel eens haar duikuitrusting aan te trekken! Ze studeerde Sociaal Cultureel Werk en Business & Event Management in Gent en werkt momenteel als front office manager in een 4-sterren hotel. OPEK en STUK zijn haar favoriete ‘must-visit’ plekjes in Leuven.
Tekst: mijnLeuven

Anneke, wat inspireerde jou om de stap tot ondernemer te zetten?
“Mijn beste vrienden baten een ontbijt- en lunchzaak uit. Ik vind het super inspirerend om hen hun eigen ding te zien doen. Je eigen baas zijn hé! Door mijn werk in het hotel en omdat ik 4 jaar lang lezingen en workshops gaf in een sociaal-culturele organisatie, merk ik hoe boeiend ik de toeristische sector vind. Ik vind het geweldig om gasten te verwelkomen én om ze in de watten te leggen. Ook hoorde ik eens een aantal dames praten over de plannen voor een vrijgezellenweekend. Al snel werd duidelijk dat ze niet tot een compromis kwamen en dat leidde duidelijk tot stress. Een weekend met vrienden plannen is niet altijd evident en daarbij dacht ik: dit moet toch anders kunnen?"

En toen was jou businessplan geboren?
“Yes! Ik wil graag overnachtingen aanbieden voor groepen, met aandacht voor het gezellig samen zijn. Liefst heb ik een eigen locatie waar ik de mensen kan ontvangen. De bedoeling is dat ik voor hen een weekendje op maat organiseer. Uren samen ontbijten aan een grote ontbijttafel, workshops, fietstochten met gids, activiteiten… ik zoek het allemaal voor ze uit. Mijn klanten mogen geen organisatiestress hebben.”

Mijn klanten mogen geen organisatiestress hebben

Hoe kwam je bij BAAS terecht?
“Ik zat te sukkelen met mijn stappenplan toen ik een vriendin hoorde vertellen over het BAAS-project. Samen met andere jonge ondernemers een traject afleggen waarbij je ook van elkaar kan leren, dat sprak me enorm aan. Het maakte de stap om alleen te starten ook iets minder eng. Ik koos voor het ‘Pré-Starter’-traject omdat ik nog net dat duwtje in de rug nodig had om concreet van start te gaan. Mijn idee was wel al duidelijk, maar ik kon zeker nog begeleiding gebruiken voor bv. de opmaak van een financieel plan.”

Heb je het gevoel dat de sessies je dat duwtje hebben kunnen geven?
“Het heeft me zeker al veel bijgebracht. Tijdens één van de sessies vertelde Hans Verhoeven over marktonderzoek en dat inspireerde me om mijn idee via een enquête af te toetsen. Uiteindelijk verzamelde ik meer dan 200 reacties. Veel positieve en ook wel een aantal kritische, maar het motiveert me alleen maar meer. Ik leerde vooral ook het belang van het uitwerken van een goed businessplan en financieel plan. Ik ben meer een doener dan een denker en moet ervoor waken dat ik mezelf niet voorbijloop en steken laat vallen. De sessies en de begeleiding helpen me om deze plannen op te stellen en te concretiseren. Ook moet ik meer durven. Ik heb momenteel een vaste job en dat houdt me wel tegen om definitief te springen. Maar als ik het niet doe, weet ik zeker dat ik er spijt van ga hebben!”

Ben je tevreden met je groei tot nu toe?
“Toch wel. Er is vooral veel meer structuur in mijn warboel aan ideeën en plannen. Ik weet nu concreet hoe ik alles moet aanpakken en hoop binnen een jaar ten laatste een locatie te vinden. Ik droom nog altijd groot: ik wil een zaak die inspirerend en vernieuwend is voor de toeristische sector en als het even kan een filiaal in elke grote stad.”

4 mei 2018
Door: MIJNLEUVEN