Jonge doeners

"Een ecologische en duurzame leefgemeenschap"

4 mei 2018
Door: MIJNLEUVEN
Het bemachtigen van een stuk landbouwgrond betekende voor Senne de start van zijn onderneming.

Meet Senne De Pré. Senne is 22 jaar en een echte scoutsman met een hart voor natuur en duurzaamheid. Hij is ook een selfmade man die zijn lot liever in eigen handen legt dan op een stoel achter een schoolbank. Hij proefde van een aantal studierichtingen maar merkte al snel dat hij vooral gemotiveerd was om dingen zelf uit te zoeken. Meer dan iemand erover te horen vertellen.
Tekst: mijnLeuven

Senne, vertel ons over jouw droom.
“Ik wil graag een lokaal landbouwbedrijf opstarten waar duurzaamheid centraal staat én waar de buurt in betrokken wordt. Voor dat idee baseerde ik mij vooral op het concept van Permacultuur dat zich richt op kleinschalige, zelfvoorzienende landbouw. Een leefgemeenschap dat ecologisch duurzaam is en minder afhankelijk is van commerciële landbouw.”

Vanwaar die inspiratie?
“Ik heb mijn studies niet afgerond, wat niet altijd de meest efficiënte manier is om in het werkveld te stappen. Maar het houdt me wel scherp voor opportuniteiten. Toen er in de buurt van mijn ouderlijk huis een stuk landbouwgrond vrij kwam waarvoor een duurzame landbouwer werd gezocht, gingen mijn ogen blinken! Het lijkt me heerlijk om in de vrije natuur bezig te zijn en tegelijkertijd te werken aan een project dat een meerwaarde biedt voor de gemeenschap.”


Het lijkt me heerlijk om in de natuur bezig te zijn en te werken aan een project dat een meerwaarde biedt voor de gemeenschap

Wat bracht je bij het BAAS-project?
“Ik wilde mijn idee meer vorm geven en ook meer gericht sturen. Er blijven regelmatig nog kleine dingen veranderen, dus ondersteuning om het echt concreet te maken was meer dan welkom. Ik had net een vergadering met de eigenaars van het veld achter de rug toen ik BAAS zag voorbij komen tijdens een jeugdraad van mijnLeuven. Ik schreef me in voor het ‘Pril-Idee’-traject want dat leek me de beste optie.”

Heb je door de ondersteuning je project al concreter kunnen maken?
“Ja, toch wel. Ik had het voordeel dat ik al een kleine voorsprong had omdat ik al een landbouwveld geregeld had. Maar ik merkte wel snel dat ik toch een pak gestructureerder te werk moest gaan. Ondernemen is een hele ervaring en ik kan niet beginnen op te sommen wat er allemaal al voorbij is gekomen. De sessies waren voor mij een goede drijfveer om vooruitgang te maken, zowel op persoonlijk als op zakelijk vlak. Zo leerde ik bijvoorbeeld heel veel bij over statuten en ondernemingsloketten, iets waar ik voor de sessies nog niets van af wist. Het hele BAAS-traject is eigenlijk een heel goede basis waar je op kan verder bouwen, waardoor je de juiste stappen leert zetten.”

Wat zijn je ambities voor de toekomst?
“Ik wil gekend zijn als producent van voeding van de hoogste kwaliteit en als een landbouwbedrijf waar mensen met plezier naartoe komen. Mijn grond moet jaar na jaar vruchtbaarder worden en meer CO2 uit de lucht vissen. Daarnaast droom ik ervan om van dat stukje grond mijn eigen woonplek te maken. Eentje die omgeven is door gezonde en natuurlijke voorzieningen en waar mensen op elkaar kunnen rekenen. Ik ben nu ongeveer waar ik wil zijn en trek vanaf nu een sprintje om mijn plannen voor de toekomst waar te maken!”

4 mei 2018
Door: MIJNLEUVEN