Jonge doeners

"Een alternatief voor lange en dure opleidingen"

4 mei 2018
Door: MIJNLEUVEN
Nele denkt na over een plek vol creativiteit en bedrijvigheid.

Meet Nele Strumane. Nele is 26 jaar, heeft discodansbenen en een liefde voor planten. Ze studeerde Psychologie en Communicatiemanagement. Ze werkt deeltijds als Deskundige Communicatie voor Stad Leuven en vult dat aan met een aantal shiften in de gezellige Bar Stan. In haar vrije tijd staan reizen, lezen én koffie drinken centraal.
Tekst: mijnLeuven

Wat wakkerde bij jou de ondernemersdroom aan?
“Ik was op zoek naar een opleiding of workshop Florista, maar vond, tot mijn grote frustratie, alleen maar opleidingen die jaren duurden. Bovendien waren die opleidingen allesbehalve trendy, modern en een pak duurder dan ik voor ogen had. Door die moeilijke zoektocht kwam ik tot het besef dat Leuven een plaats of een organisatie mist die zich bezig houdt met het organiseren van verschillende soorten creatieve en lifestyle workshops.”

Hoe wil je die plaats vormgeven?
“Ik zie die plek als een inspirerende ruimte waar de gemiddelde 20- tot 30-jarige workshops kan volgen en/of geven en waarbij ik degene ben die alles van A tot Z regelt, organiseert en communiceert. Denk bijvoorbeeld aan een workshop analoge fotografie, planten in huis of zelfs keramiek. Maar ook handlettering, veganistisch koken of taarten bakken kunnen aan bod komen. Alles waarbij creativiteit centraal staat!”

Waarom zocht je ondersteuning bij het BAAS-project?
“De drang om iets op te starten was duidelijk. Maar het wat, hoe, waar en wanneer was nog heel vaag. Toen ik de inschrijvingen op Facebook zag passeren, schreef ik me vol overtuiging in voor het ‘Geen-Idee’-traject. Op dat moment had ik effectief ook nog geen idee, maar wel veel goesting! De frustratie over de zoektocht naar een workshop Florista kwam pas na mijn inschrijving. Het grote doel werd toen om mijn ‘geen idee’ om te zetten naar een ‘pril idee’!”


Focus en een grote tijdsinvestering zijn cruciaal voor een ondernemer

Wat neem je mee uit alle sessies?
“De noodzaak aan focus. Als ondernemer moet je echt heel goed weten waar je mee bezig bent en waar je naartoe wilt. Daarvoor moet je goed focussen en nauwkeurig uitzoeken wat je wilt doen, wie je wil bereiken en met welk product of welke dienst je dat wil doen. Wat ook belangrijk is, is tijdsinvestering. Ik merk nu dat ik het combineren van twee jobs én het opstarten van een onderneming wel wat heb onderschat. Je moet tijd maken om hard te werken, af en toe goed af te zien en vooral door te zetten om te bereiken wat je wil!”

Heb je concrete dromen op korte en lange termijn?
“Momenteel zit ik nog in een heel verkennende fase waarbij ik vooral goed probeer te netwerken en mijn idee te pitchen. Met die basis wil ik dit najaar al enkele workshops op poten zetten. Over 5 jaar wil ik dan een ruimte huren of zelfs kopen waarin ik ‘HET LAB’ (Leuvense Artistieke Bakermat) kan uitbouwen. Een artistiek LABoratorium dat plaats biedt aan creatievelingen om samen te komen, te inspireren en te creëren. Daarnaast wil ik ooit, in een verre toekomst, nog een eigen plantenwinkel openen!


Meer Nele vind je hier:
Facebook: www.facebook.com/LABWorkshops

4 mei 2018
Door: MIJNLEUVEN