Samenleving

De animatoren van speelplein Heverlee blikken terug op hun zomer

3 december 2021
Door: MIJNLEUVEN
Met de winter in aantocht blikken de animatoren van Speelplein Heverlee terug op de zomervakantie. Wat valt er allemaal te beleven op het speelplein en vooral: waarom is animator zijn zo geweldig?

Tekst & foto's: Annelies Rom


Vertel eens, hoe ziet een dag op het speelplein eruit?

Myrddin: Er is echt veel actie en er is altijd wat te beleven.

Pieter: Ja dat klopt, je zit geen seconde stil en als je weet dat je zo’n twaalf uur per dag op het speelplein aanwezig bent, is dat wel wat. Het is dus ook belangrijk om een goed team te creëren.

Myrddin: Wat ook belangrijk is, is genoeg slapen. Animator zijn op het speelplein vraagt wel om een zekere routine, omdat je elke dag vroeg moet opstaan. Voor mij was dat wel lastig, omdat ik net terugkwam van vakantie en dan is het wel moeilijk om ineens om 6 uur te moeten opstaan.

Lorelien: Na een tijd went dat gelukkig wel. Ook omdat er gewoon altijd iets te beleven valt op het speelplein.

Hoe zijn jullie bij het speelplein terecht gekomen?

Myrddin: Door mijn vrienden. Ik ging eerst samen met hen een week als animator staan, maar had uiteindelijk andere plannen. Door hun verhalen te horen, heb ik dan toch nog besloten om mij voor de laatste week in te schrijven als animator.

Lorelien: Al sinds ik vier ben, kan je mij vinden op het speelplein en ik wil hier oprecht niet meer weg. Ik kwam als kleuter, in de lagere school, als tiener en nu dus ook als animator.

Asad: Ik heb het speelplein leren kennen door mijn zus. Eerst was het met wat tegenzin, maar nu ben ik een enthousiaste animator.

Pieter: Ik moest van mijn mama op animatorcursus en dat was in het begin ook met wat tegenzin, maar die cursus was zo fijn en heeft me echt overtuigd. Ondertussen ben ik hoofdanimator en vind ik het echt geweldig.

Op het speelplein draait alles rond spelen. Wat is jullie favoriete spel?

Asad: Ik heb een aantal zomers geleden een eigen spel gemaakt, het heet ‘Three Wars’ en ik ben er echt heel trots op. Het is gebaseerd op Bed Wars van Minecraft.

Lorelien: Ik vind fantasietochten helemaal geweldig, vooral met kleuters. Die gaan zo hard op in alles wat je zegt. Als je zegt dat er kabouters in de boom zitten, staan ze helemaal versteld. Dat is top. Je kan hen echt alles wijsmaken.

Asad: Bij fantasietochten is het inderdaad ook leuk om dan jouw eigen fantasie te laten vloeien.

Lorelien: Ja klopt, je bent zelf weer een beetje kind bij fantasietochten en de tijd vliegt echt voorbij.

Pieter: Ik vind toneel echt leuk. Het is fijn om een heel verhaal te creëren en daar dan de zotste dingen mee te kunnen doen. Soms laten we bijvoorbeeld een animator uit een boom vliegen langs een deathride. Dat zorgt altijd voor een dramatisch effect tijdens het toneel.

Myrddin: Ik heb deze week de hoofdrol in het toneelstuk en dat vond ik wel leuk om te doen. Ik speel Iron Man en de kinderen spreken me nu ook echt op die manier aan.

Je kan de meest gekke persoon zijn en dat wordt dan juist aangemoedigd
- Lorelien

Wanneer de kinderen weer thuis zijn, valt er ongetwijfeld nog wat te beleven op het plein.

Lorelien: Elke donderdag is het moni-avond, dan eten we samen en spelen we een spel.

Pieter: Dat is een moment om te bonden met de andere moni’s, vooral met de monitoren die voor een andere groep verantwoordelijk zijn want die ken je vaak minder. Doorheen het jaar zijn er ook weekends, zoals het SMOS weekend of speelpleinweekend. Zo houden we contact met elkaar, ook na de zomer.

Waarom zouden mensen animator moeten worden?

Lorelien: Voor de ervaring, de sfeer, de nieuwe vrienden…

Asad: Ja echt, ik ben al vier jaar animator en die vier zomers waren al de tofste van mijn hele leven. Speelplein is gewoon heel leuk.

Myrddin: Toen ik eerst hoorde over het speelplein, dacht ik dat de ervaring in het animatorenwerk het belangrijkste was. Natuurlijk hoort dat er bij, maar het is veel meer dan dat. Er hangt ook een geweldige sfeer en ik heb al veel nieuwe mensen leren kennen.

Asad: Je maakt hier vrienden voor het leven. Mijn beste vrienden op dit moment ken ik allemaal van het speelplein.

Pieter: Ik ben zoveel jaren geleden met tegenzin mijn animatorcursus gaan doen en zie me hier nu zitten. Het is echt leuk!

Asad: Velen beseffen niet hoe leuk het speelplein kan zijn, ik raad echt iedereen aan om animator te worden.

Pieter: Je leert hier echte life skills zoals omgaan met kinderen, voor een team staan, samenwerken… Dingen die je niet leert op school.

Lorelien: Ook iedereen is hier welkom. Je kan de meest gekke persoon zijn en dat wordt dan juist aangemoedigd.

In toneel kan je de zotste dingen doen. Soms laten we een animator uit een boom vliegen langs een deathride
- Pieter

Stel nu, er zijn mensen die twijfelen om animator te worden. Welke tips zou je aan hen meegeven?

Pieter: Ik raad iedereen aan om een animatorcursus te volgen, dat is gewoon een hele week spelen en je krijgt er ontzettend veel handige tips mee.

Lorelien: Ook wil ik zeggen dat niemand het aantal uren dat je hier bent mag onderschatten, want je bent echt veel op het speelplein.

Pieter: Laat mama en papa ook op voorhand weten dat je niet thuis gaat eten (lacht). Ook is het belangrijk om jezelf open te stellen naar andere animatoren, dan bond je sneller met de groep.

Asad: Wees volledig wie je wil zijn, en geneer je vooral niet. Dat is in het begin vaak wat moeilijker, maar is wel belangrijk!Word jij dit jaar 16 of ouder en heb je zin om op één van onze Leuvense speelpleinen te staan in de paas- of zomervakantie?

Bekijk dan alle informatie op www.leuven.be/word-animator en stel je daar ook kandidaat. 

PS: Een animatorcursus is niet verplicht, maar wel de moeite. Wie weet zien we jou dan snel verkleed als piraat in een boom bengelen!


3 december 2021
Door: MIJNLEUVEN

Alex Van den Bosch

communicatie
0479 69 95 34