Jonge doeners

D’Ardennen zijn weer van Leuvense jeugdwerkingen!

28 juli 2016
Door: MIJNLEUVEN
Leuvens jeugdwerk op kamp: mijnLeuven was erbij!

Eigen dictatoriale landen oprichten, een tijdelijk palendorp met een volledig uitgeruste keuken en living op 1,5 meter van de grond opbouwen, 400 Leuvense kinderen en jongeren tegelijk op kamp hebben, deathrides maken uit de bomen of spelen uitwerken die maar liefst 24 uur duren?

Dat is Leuvens jeugdwerk op kamp!

mijnLeuven maakt er een erezaak van om jaarlijks op bezoek te gaan bij enkele Leuvense jeugdverenigingen. Onze tocht dit jaar bracht ons in de diepste Ardennen bij 4 Scoutsen (Scouts Sint-Stanislas Egenhoven, Scouts Wezenplein, Scouts Vlierbeek en de Franstalige Scouts ‘Saint-Jean’), 1 FOS (de Vlievleger uit Kessel-Lo) en 1 Chiro (Chiro Don Bosco).

We proefden massa’s terechte fierheid van de Leuvense jeugdleiders, en enorme pret bij de leden.

SINT STANISTAN, EEN DICTATORIAAL RÉGIME MÉT EIGEN MEER
De 36 Jong-givers en givers van Sint-Stanislas krijgen dit jaar een heus themakamp. Leider Bavo vertelt: “de politiek op het kampterrein is veranderd in een dictatoriaal régime en de leden moeten aan de hand van spelen het land terug veroveren. Tot dan blijven ze in Sint-Stanistan”. Ze zijn nog maar 2 dagen op het kampterrein en het kamp is nog in volle opbouw. De 13- tot 16-jarigen maken zelf hun kookvuren, zetten hun tenten op, en sjorren allerlei constructies. De leiding heeft tijdens haar voorkamp de tijd genomen om een eigen glijbaan te knutselen die uitkomt in een aanpalend meertje. Leiders Bavo & Wouter (20) tonen hoe dit meertje de topplek van het kamp zal worden. Als dit een dictatuur is, dan wil iedereen er wel in leven.

EEN INDRUKWEKKEND PALENDORP: SAINT-JEAN TOPBOUWERS!
Een beetje verder vinden we de Franstalige Leuvense Scouts Saint-Jean terug, met zo’n 17 leden tussen 12 en 16 jaar. De oudste groepen zijn er niet, want die zijn dit jaar op buitenlands kamp naar Portugal maar ook naar… Nepal! De traditie om Frans te spreken dragen ze nog steeds hoog in het vaandel, onder de leden en leiding wordt dan ook enkel in het Frans gecommuniceerd. De leiders van Saint-Jean zijn 10 dagen vooraf op het kampterrein aangekomen, om ervoor te zorgen dat alles piekfijn geregeld is. “We nemen daar altijd veel tijd voor,” vertelt Ward, “Contact opnemen met de boswachter, de bossen uitpluizen, routes uitwerken, de omgeving leren kennen en hun spelen voorbereiden: werk genoeg!” Ook hier is het kamp nog in volle opbouw, en Saint-Jean maakte ongetwijfeld één van de indrukwekkendste constructies ooit: een volledige keuken & living op palen. De leden zijn nog volop bezig met het opbouwen van hun eigen paalconstructies waar ze vervolgens hun tenten kunnen opzetten. De 3 patrouilles maken er een echte erezaak van: het gaat hier om de beste, mooiste en sterkste constructie. Als ze straks helemaal geïnstalleerd zijn, kunnen de spelen ook hier beginnen: zo is er traditioneel het grote spel “aix-sur-vie” waar leden en leiding elkaar in de bossen aanvallen en proberen te overleven.

EEN SPEL MAG GERUST 24 UUR DUREN: SCOUTS WEZENPLEIN
Zo komen we bij Scouts Wezenplein, die vlakbij de Ourthe geposteerd zijn. Op het eerste zicht zijn er geen leden terug te vinden, maar druppelsgewijs komen ze aangewaaid. Lichtjes vermoeid, en snakkend naar het koele water van de rivier, na een fantastisch 24-urenspel, dat zowel in het aanpalende dorp, het bos als op het terrein doorging. In kleine groepjes werden ze uitgedaagd om 24 uur lang een kamp te verdedigen en andere kampen te overmeesteren. Aan de pretlichtjes in de ogen van de givers te zien, een topspel! Eén van de 17 jongeren komt ook aangewandeld met in zijn handen een prachtige hazelworm: ook indrukwekkende fauna spotten hoort bij een Scoutskamp.

Leuvense jeugdleiders gaan diep voor hun topkampen, ze halen alles uit de kast om de leden een topweek te laten beleven, en zorgen ervoor dat de kampterreinen veilig en tegelijk uitdagend zijn.
- mijnLeuven

SCOUTS VLIERBEEK: 6 KAMPEN OP 1 KAMP
Als je aankomt bij Scouts Vlierbeek waan je je op een mega-festivalterrein; meer dan 400 kinderen en jongeren zijn hier, en een begeleiders ploeg van zo’n 80 personen staat hier elke dag paraat. De groepsleiding werd de laatste jaren geconfronteerd met een enorme groei van het ledenaantal , en is uitermate fier dat ze ondanks deze groei, toch nog alles net hetzelfde doet als vroeger. Doordat elke groep bijna apart leeft, met een eigen eet-, speel- & slaapzone blijft de kleinschaligheid bovendien gegarandeerd. Het hele kamp vraagt een enorme organisatie. Tim, Bram & Simon zijn dan ook echte CEO’s van Scouts Vlierbeek. “Als groepsleiding weet je alles”, zegt Simon, “of dat denkt de leiding toch, wij zoeken net evenveel uit als iedereen, maar moeten vooral tonen dat we er voor iedereen zijn”. Dat doen ze duidelijk als de beste!

FOS: OPEN SCOUTING WAAR ELKE LEEFTIJD VOOR ELKAAR ZORGT
In Chiny zitten de ongeveer 90 leden van FOS de Vlievleger vlakbij de rustig stromende Semois op een enorm groot terrein. Leider Dries Vrebos (22) spreekt ons toe: “ons kamp is een beetje ‘salonscoutisme’, want bij ons zijn er bijvoorbeeld wel elektriciteit, kookouders en Hudo’s die een wc pot bevatten.” De 15- en 16-jarigen zijn druk aan het werk om het avondspel van de jongsten voor te bereiden. Het wordt een spannende spokentocht waarvoor ze al weken vooraf aan het voorbereiden zijn. Omgekeerd vinden we de kleintjes terug die spontaan massages beginnen uit te delen aan de oudste groep. Bij FOS Vlievleger zorgt iedereen voor iedereen. En eerlijk is eerlijk: de sjorconstructies hier zijn ook van uitstekende makelij!

CHIRO DON BOSCO: RAMBO’S AAN DE LESSE
Onze laatste stop brengt ons bij Chiro Don Bosco, zowat de meest kleinschalige jeugdbeweging van Leuven, en die kleine persoonlijke aanpak versterkt dan ook enorm de werking. Ze fixten dit jaar een gratis kampterrein, vlakbij de Lesse met prachtige grote bomen en open speelruimte. In ruil voor het gratis terrein, verwacht de kampeigenaar ‘une bonne action’ van de Chiro. Als goede daad zullen ze daarom een halve dag werk besteden aan het egaliseren van een bosweggetje en steengruis verdelen in een wei. Vandaag is het Rambo-dag, en Chiro Don Bosco toont dat ze qua avontuurlijkheid niet moeten onderdoen voor de Scouts. Leider Pepijn verklaart: “Al generaties lang worden bij onze Chiro sjortechnieken, constructies en zweef-door-de-bomen-technieken doorgegeven.” Leider Pepijn test als eerste de mega –deathride uit, die de kinderen straks één voor één mogen afglijden. Chiro Don Bosco: echte Rambo’s aan de Lesse!

Bekijk hier de hele fotoreportage van mijnLeuven-crewers Camilla Ceuterick, Bavo Nys en Margo Degreef.

28 juli 2016
Door: MIJNLEUVEN