Street Art Leuven

Wat is street art juist en op welke manier gaat de stad hier mee om? En hoe kan jij onze stad nog kleurrijker maken?

WAAR MAG IK SPUITEN? 

In principe mag je overal graffiti spuiten, zolang je toestemming hebt van de eigenaar. Staat er al ergens graffiti? Dan betekent dat niet altijd dat je er zelf ook mag spuiten. Zorg er ook altijd voor dat de buren of huurders hun toestemming geven. Best dus eerst goed afchecken met de eigenaar. Vraag ook altijd een bevestiging op papier of mail.  

Wil je rustig kunnen spuiten op een plek met voldoende ruimte waarbij de kans groot is dat je werk wordt gespot? Dan kan je terecht aan de 80 meter lange legal wall aan Stelplaats.

Binnen de graffiticultuur zijn er wel enkele regels. Waarbij respect hebben voor elkaar(s werk) één van de belangrijkste regels is. Elkaar overspuiten wordt dan ook gezien als onrespectvol. Dat doe je alleen als je het gevoel hebt dat je beter kan dan het werk dat er al stond. Het overspuiten van graffiti is dus eigenlijk een oproep aan de graffiteur om het beter te doen.  

 

NAAR WAT STREEFT STAD LEUVEN OP VLAK VAN HET GRAFFITIBELEID? 

Graffiti is een vorm van jeugdcultuur, cultuurvormen die jongeren zich eigen maken en die zo deel uitmaken van hun identiteit. Dat jongeren elkaar kunnen ontmoeten omdat ze dezelfde interesse hebben, dat ze samen iets creëren, dat ze hun mening en gevoelens kunnen uiten en zichzelf ontdekken via een spuitbus, is het positieve verhaal dat stad Leuven naar buiten wil brengen.  

Stad Leuven vertrekt vanuit een sterk geloof in wat jongeren kunnen en wil hen dus ook de nodige kansen geven. Daarom creëert ze mentale en fysieke ruimte om graffiteurs te ondersteunen.  

 

OP WELKE MANIER KAN JE BESTRAFT WORDEN VOOR ONGEWENSTE OF ILLEGALE GRAFFITI? 

Graffiti aanbrengen zonder toestemming is strafbaar en wordt door het strafrecht beschouwd als vandalisme, waar je niet alleen geldboetes voor kan krijgen, maar ook een gevangenisstraf.  

Daarnaast kunnen gemeentes GAS-boetes of een straf (gemeenschapsdienst, schoonmaken van eigendommen…) uitschrijven voor overlastfenomenen. Graffiti wordt hier vaak in ondergebracht. Met de recente wijziging van de GAS-wetgeving kan je zo’n Gemeentelijke Administratieve Sanctie al krijgen vanaf 14 jaar en kan de mogelijke boete oplopen tot 175 euro voor minderjarigen en tot 350 euro voor volwassenen. Meer info over gasboetes vind je hier.  

Daarnaast kan de eigenaar zich burgerlijke partij stellen en de graffiteur via de rechtbank vragen om een schadevergoeding te betalen. In sommige gevallen kan dit bedrag aardig oplopen omdat je de verwijder- en herstellingskosten van de muur of muren ook nog moet vergoeden.  

 

MAG IK ZOMAAR GRAFFITI OP MIJN GEVEL ZETTEN? 

In de meeste gevallen is dat geen probleem. Maar niet alles kan zomaar. Wanneer je zelf niet de eigenaar bent van de muur (bv. tuinmuur), vraag je toestemming aan de eigenaar. Indien je muur zichtbaar is op het openbaar domein (bv. gevel), vraag je toestemming via inname openbaar domein. Ga ook op voorhand na of je een muur deel uit maakt van een waardevol erfgoedpand, want in dat geval gelden er meer strikte regels.  

 

BESTAAN ER ECOLOGISCHE VERANTWOORDE SPUITBUSSEN? 

Zorg dragen voor het milieu en de ontwikkeling van verfspuitbussen zullen nooit volledig hand in hand gaan. Het blijft een product gemaakt uit verf en gas. Toch doen enkele merken inspanningen om minder schadelijke gassen te gebruiken of verf die op waterbasis wordt gemaakt. 

Wil je duurzamer werken met bussen? Gebruik ze dan helemaal op – till the last drop, gooi je lege cans bij het restafval en gebruik waterbased cans . 

BIJ WIE KAN IK TERECHT ALS IK ROND GRAFFITI IETS WIL ORGANISEREN? 

Heb je een gevel, garagepoort, muur… en ben je op zoek naar een artiest die er iets moois van maakt? Of heb je zelf zin om zelf een graffitiproject te organiseren in de stad? Klik dan door naar Muur Zoekt Kunst.

Je vindt ook een overzicht van Leuvense artiesten via de gratis mobiele applicatie: Street Art Cities.

Vraag over street art? Stel 'm hier!

Maureen Pierloz

specialist jeugdbeleid

016 27 27 68