Samenleving
Mening

Word wijzer over de Zonnewijzer

20 maart 2023
Door: MIJNLEUVEN
De leerlingen uit 10B van de Zonnewijzer in Wijgmaal maakten voor MIJNLEUVEN een artikel over hun steinerschool: kloppen de vooroordelen, en hoe gaat het er echt aan toe op hun school?

Zijn er gewoontes en regels op jouw school die jij liever ziet veranderen? Wie weet is de steinerschool dan wel iets voor jou. Daar doen ze het namelijk allemaal een beetje anders. Wij, de leerlingen van 10B, zijn in verschillende klassen gaan horen wat de leerlingen van hun school en de schoolregels vinden. 

Wat je eerst moet weten:

  • De steinerschool ligt in Wijgmaal vlak bij de Remy-site. De middelbare school heeft geen speelplaats maar een dreef (= weg met bomen aan weerszijden). Als je bekend bent met het steineronderwijs weet je waarschijnlijk ook dat onze school anders is dan de meeste middelbare scholen.
  • Wij zijn een ASO-school zonder specifieke richtingen. We hebben wel veel handvaardigheidsvakken zoals houtbewerking en textiel. Elk jaar gaan wij een week op kamp zoals bijvoorbeeld een zeilweek of een week landmeten. De klassen tellen door vanaf het 6de leerjaar dus het eerste middelbaar is de 7de klas, het tweede middelbaar is de 8ste klas, enzovoort. 


  • We werken niet met examens maar met een periodesysteem. Dit houdt in dat we gedurende drie weken de eerste twee lesuren van de dag hetzelfde vak krijgen. De laatste dag van een periode hebben wij een toets van al de leerstof die we die drie weken hebben gezien. Dit heet een periodetoets.
  • Ook iets speciaal aan onze school is dat we voor sommige vakken geen handboeken hebben en dus veel zelf schrijven. Zo schrijven we tijdens periodes alle leerstof op in onze eigen periodeschriften. 
Meningen van leerlingen uit onze school:

We hebben aan elke klas twee vragen gesteld en de antwoorden in een grafiek gegoten.

Verder interviewden we nog uit elke klas één leerling over onze school:

Waarom ben je naar deze school gekomen?

“Ik ben naar hier gekomen voornamelijk voor de artistieke vakken zodat ik na de normale vakken kan ontspannen. Vooral omdat ik het moeilijk heb met schrijven en dan even een pauze kan nemen na het harde werk. “ - 7A

“Ik had gehoord van andere mensen dat het hier niet te moeilijk was op vlak van leerstof. Maar achteraf ben ik er ook achter gekomen dat dit niet klopt.” - 9A

Wat vind je van ons periodesysteem?

“Ik vind het heel handig dat we geen examens hebben en niet zo veel verschillende leerstof moeten blokken in één keer. Maar wat het moeilijker maakt is dat we onze leerstof soms zelf moeten schrijven in een schrift en deze dan ook moeten afgeven op de dag van de periodetoets. Soms is dit dan ook moeilijk om je periodeschrift af te krijgen en te studeren. Maar het is wel heel fijn om je eigen werk er van te kunnen maken en er daarna er ook trots op te kunnen zijn.” - 7A

“Voor mij zijn de periodeschriften heel handig om de leerstof te onthouden. Want alles wat ik opschrijf, blijft beter in mijn geheugen zitten.” - 8A

“Veel mensen leren hun leerstof als ze deze opschrijven in hun periodeschrift. Maar voor mij is dit zeker niet het geval. Ik moet mij concentreren om het netjes te schrijven en zorgen dat het er in het algemeen goed uitziet, waardoor ik mij niet bezig hou met de inhoud.” - 9A

Ik had gehoord van andere mensen dat het hier niet te moeilijk was op vlak van leerstof. Dat bleek achteraf toch niet te kloppen.
- Leerling uit 9A

Wat vind je van de ligging van de school?

“Ik vind het vooral heel handig dat de school zo dicht bij het station ligt.” - 7A

“Ik hou van het feit dat we hier veel groen rond ons hebben en dat we niet in het midden van de stad liggen. Het is ook wel fijn dat het geen betonnen speelplaats is en we omringd zijn met natuur. Wat soms wel vervelend kan zijn is dat het een openbare weg is waar verschillende fietsers en wandelaars doorkomen. En dat je witte schoenen door de aarde weg wel een andere kleur kunnen krijgen.” - 10BWat vind je van de handvaardige vakken?

“Ik vind dit heel tof omdat je zo creatief bezig blijft. Maar ik zou wel graag kunnen kiezen welke handvaardigheidsvakken ik krijg. Er zijn sommige vakken bij die mij meer liggen dan andere en die ik liever beter wil kunnen.” - 8A


Met dank aan de leerlingen van 10A: Daan, Arthur, Louie, Moon, Pepijn, Leon, Henri, Mateo, Nona, Linus, Andreas, Mathijs, Elias, Tess, Robbe, Riki, Aloë, Jutta, Tara, Hanne, Hannah, Mana, Xari, Mara, Kira en Mette.

20 maart 2023
Door: MIJNLEUVEN