"Ik fiets via de Parijsstraat om al het glas op de Oude Markt te ontwijken"
Op weg naar school slalommen tussen de glasscherven op de Oude Markt: voor de leerlingen van HDC is het dagelijkse kost. Hoe groot is het probleem? Maar vooral: is er een oplossing? Het derdejaar moderne talen uit HDC zocht het uit aan de hand van een onderzoek ter plekke, twee getuigenissen en een rondvraag in andere klassen.
Samenstelling: 3MT (HDC) & MIJNLEUVEN
Rond 8 uur 's ochtends nemen Simon, Rei en Wout deze foto op weg naar school. Zo ziet de Oude Markt er geregeld uit na een avondje stevig feesten in de week.
Het afval wordt altijd netjes opgekuist door straatvegers ergens in de voormiddag, maar dat is vaak te laat voor leerlingen die om half 9 op school moeten zijn. Ze moeten daardoor vaak door de glasscherven fietsen, of ze moeten een omweg nemen om een platte band te vermijden.
Getuigenis
Emilia interviewde haar klasgenoot Jinte, die de situatie 's ochtends beschrijft.
Vind je dat er veel afval ligt op de Oude Markt?
Jinte: “Ja, vooral heel veel glas en kotsresten van dronken mensen. Ik vind dat dat wel een probleem is, zeker omdat het een buurt is waar een school is en er dus veel leerlingen zijn.”
Heb je al iets voorgehad op de Oude Markt?
Jinte: “Niet echt iets, maar ik neem wel elke dag een kleine omweg om de oude markt te vermijden. Ik fiets nu altijd via de Parijsstraat omdat het echt onmogelijk is om al het glas op de oude markt te omzeilen.”
Waar erger je je het meest aan op de Oude Markt?
Jinte: “Dat er overal glas ligt en het er gewoon heel vuil is. Ik snap dat het een uitgaansbuurt is maar we moeten er wel voor zorgen dat het wel gewoon proper en veilig blijft. Het mag zeker een uitgaansbuurt blijven maar de situatie moet beter aangezien hier veel scholen in de buurt zijn en hier veel passage is. En ook kleinere kinderen komen hier langs, als er dan iemand valt in het glas… Ik ben ook al eens met mijn band door een plas kots gereden. “
Wat is volgens jou een oplossing om dat te voorkomen?
Jinte: “Dat de kuisploegen hier 's morgensvroeg, nog vóór de scholen openen, langskomen zodat het glas toch al weg is. En als de cafébazen zien dat er kots ligt, dat die daar een emmer water over gieten zodat dat toch al een beetje weg is.”
Ik ben al eens met mijn band door een plas kots gereden- Jinte
Ook Nathan interviewde zijn klasgenote Maren, die ook wel last heeft van het vuil:
Vind je dat er veel afval ligt?
Maren: “In de ochtend ligt er overal waar je kijkt afval. Heel veel verschillende soorten afval.”
Heb je al ooit iets voorgehad?
Maren: “Nee, maar ik ben wel al eens bijna in glas gaan staan.”
Neem je 's ochtends een omweg?
Maren: “Ik neem zelf geen omweg, maar ik kijk wel elke ochtend uit waar ik wandel.”
Waar erger je je het meeste aan?
Maren: “In de ochtend is er altijd een stank die in de lucht hangt. Dat komt meestal door het eten dat op de grond ligt.”
Wat is volgens jou een oplossing?
Maren: “Er wordt nu al elke ochtend gekuist, dus ik denk niet dat er op dit moment veel meer gedaan kan worden.”
In de ochtend is er altijd een stank die in de lucht hangt- Maren
Bevraging
Oscar, Michelle en Milo gingen in drie andere klassen langs om een rondvraag te doen. Is dit bij andere leerlingen ook een gekend probleem?
Wat meteen opvalt: één op de vijf leerlingen neemt 's ochtends een omweg met de fiets om niet over de Oude Markt te moeten rijden op weg naar school. In de derdejaarsklas is dat zelfs twee op de vijf.
In de drie klassen geven er telkens een paar leerlingen aan dat ze al eens een platte band gekregen hebben, door per ongeluk door glasscherven te fietsen op de Oude Markt. In het vierdejaar heeft iets meer dan 15% van de leerlingen het al eens voorgehad...
Besluit
Onder de leerlingen zijn er weinig stemmen die het nachtleven willen beperken, maar is er wel een duidelijke vraag om ook rekening te houden met hen. De schoolpoort van HDC geeft nu eenmaal uit op de uitgaansplek van Leuven, maar de leerlingen vinden dat de Oude Markt ook voor hen een aangename plek moet zijn om van en naar school te komen.
De redactieploeg van 3MT: Emilia, Jinte, Maren, Nathan, Andreas, Simon, Rei, Wout, Oscar, Emilio en Milo.
Wil jij dat we ook eens in jouw klas een artikel komen maken? Laat het ons dan weten via info@mijnleuven.be