Cultuur
Jonge doeners

"We willen mensen met een passie voor hiphop samenbrengen"

20 maart 2019
Door: MIJNLEUVEN
Industry pt. 1 wordt een onvergetelijk evenement dat door niemand gemist mag worden.

Dorus Pardon (19) en Maarten Denul (20) zijn twee jongeren die bekend zijn met de stad Leuven, maar ook gekend zijn door de jongeren van Leuven. Ze kennen beiden al hun weg in de muziekscene en willen hun liefde voor hip-hop delen met de wereld. Niet alleen staan ze zelf op het podium, ook achter de schermen leveren ze scherp werk. Na de succesvolle edities van Clevis in de Rumba & Co, komen ze nu naar STELPLAATS met Industry part one. Hun interpretatie van een festival, met de focus op live hiphop en zuiver amusement voor iedereen.
Tekst: Nikita Van Holderbeke // Foto’s: Masja Dolya

Vertel ons eerst eens wat over jullie interesses.
Dorus:
“Voor mij is dat toch vooral muziek. Ik verdiep mij wel in alles wat mij interesseert, maar ik kan niet specifiek iets zeggen dat mij echt zo hard interesseert als muziek.”
Maarten: “Ook muziek. Alleen muziek eigenlijk. Dj en dat is het.”

Wanneer is het beginnen te kriebelen om die passie voor muziek om te zetten in evenementen?
Dorus: Zo’n vijf jaar geleden. Ik sloot toen aan bij twee vrienden waarmee ik een evenement organiseerde. Maarten had ons toen spontaan geholpen en sloot nadien aan. Door studies haakten de twee boys af en zijn Maarten en ik verder gegaan. Op dat moment is Clevis ontstaan.”

En uit Clevis groeide dan Industry?
Maarten:
“Veel mensen kennen Clevis, maar wij voelden dat het tijd was voor iets nieuw. We misten een beetje love tijdens de laatste edities van Clevis. Vroeger was er echt veel verbondenheid met en tussen het publiek, nu zijn het gewoon mensen die komen feesten. Wij willen terug een hechte community opbouwen waarbij we een goed contact hebben met het publiek.”
Dorus:Industry is eigenlijk de volgende stap. Het was inderdaad tijd voor iets nieuw. Een nieuwe organisatie, een nieuwe locatie. Zo zijn we ook bij STELPLAATS terecht gekomen. De naam Industry komt letterlijk van muziekindustrie en dat past perfect in STELPLAATS. Het hele plaatje klopt perfect.”

Het is vet om hiphop in Leuven te brengen, er een draai aan te geven en zo het imago ervan bij te stellen
- Dorus Pardon

De nadruk bij Industry ligt op hiphop. Willen jullie dat in een bepaald daglicht plaatsen?
Dorus:
“Er lijkt niet superveel hiphop te zijn in Leuven, misschien omdat het nog steeds wat aan de kant wordt geduwd door een slecht imago. Maar juist daarom vind ik het vet om hiphop in Leuven te brengen en er een draai aan te geven zodat dat imago wordt bijgesteld. Ik maak zelf ook hiphop en merk dat de artiesten die we boeken echt iets willen bereiken met hun muziek, net als ik. Op die manier gaan we vol voor kwaliteit.”

Welke draai willen jullie er dan aan geven?
Maarten:
“Het belangrijkste is dat er een goede vibe hangt. Dat de mensen er samenkomen voor dezelfde passie en dat iedereen zich amuseert. Geen geweld en andere problemen, gewoon iedereen samen en feesten.”

Zo’n evenement organiseren vraagt wel wat voorbereiding. Hoe loopt dat bij jullie?
Dorus:
“Eerlijk, heel vlot eigenlijk. We zijn eraan begonnen in november en over een paar dagen is het al zover. Maar goed ook, want als ik ergens aan begin, wil ik ook dat het vooruit gaat.”
Maarten: “We praten er wel echt bijna elke dag over. Omdat we vrienden zijn, kunnen we gewoon samen wat chillen en dan bespreken we vanzelf stukje voor stukje.”

Ik hoop op een sfeervol evenement waar iedereen echt van genoten heeft
- Maarten Denul

Wanneer is voor jullie het evenement geslaagd?
Dorus:
“Als het publiek zich niet verveelt. Er moet genoeg te doen en te zien zijn. We werken dus ook wel hard aan de inkleding. En natuurlijk een groot publiek, dat zich tot op het einde echt geamuseerd heeft.”
Maarten: “(lachend) Het publiek mag niet nerveus worden. Ik hoop op een sfeervol evenement waarbij er interactie ontstaat tussen de artiesten en het publiek. Dat iedereen het nice vindt dat je het hebt georganiseerd en er echt van genoten heeft.”

Waar groeit Industry in jullie stoutste dromen naartoe?
Maarten: “Iets festival-achtig. We gaan sowieso blijven organiseren, zien hoe alles loopt en daarop inspelen. We beginnen klein en mikken groot.”
Dorus: “Daarom zijn we ook van de Rumba naar STELPLAATS gegaan. We willen blijven groeien en wie weet eindigen we wel met iets als Werchter (beiden lachen). Maar dat gaat natuurlijk niet in één twee drie.”

Welke tips geef je mee aan toekomstige jonge organisatoren?
Dorus: “Gewoon doen! Mails beginnen sturen en alles fixen. Het eerste geld is het moeilijkste, wij zijn begonnen met wafels te verkopen.”
Maarten: “Probeer bij jezelf te kijken waar je interesses liggen en wat je daar mee wilt doen. En als je ervaring op wilt doen, wij kunnen altijd nog wat helpende handen gebruiken!”

Industry part 1 vindt plaats in STELPLAATS op vrijdag 22 maart vanaf 17.00 uur. Krachtige acts van jonge Belgische hiphop artiesten, de ruwe en ruige achtergrond van STELPLAATS en gewoon pure sfeer.

20 maart 2019
Door: MIJNLEUVEN