Samenleving
Mening

"Wat bij jongens lof oplevert, zorgt bij meisjes eerder voor afkeuring"

4 maart 2020
Door: MIJNLEUVEN
Marthe Algoed (16) doet haar boekje open over de relevantie van vrouwendag.

Op 8 maart 2020 is het weer zo ver: Internationale Vrouwendag! Op die dag besteden we extra aandacht aan vrouwenrechten en zetten we verwezenlijkingen van vrouwen in de schijnwerpers. Het gevoel van solidariteit komt meer dan anders naar boven en er worden verschillende evenementen georganiseerd. Maar deze dag doet bij sommige mensen de wenkbrauwen fronsen, want hebben we zo’n dag hier eigenlijk nog wel nodig? En als er een vrouwendag is, is er dan ook een mannendag? Voor mij is het duidelijk: ook anno 2020 is Internationale Vrouwendag nog relevant in België.
Tekst: Marthe Algoed

Ontstaan en relevantie in 2020
Sinds 1910 is 8 maart een dag die internationaal gewijd wordt aan vrouwen. De Duitse socialiste Luise Zietz bedacht het concept om een dag voor (werkende) vrouwen in te voeren om gelijke rechten te promoten tussen man en vrouw. Vanaf dan kwamen vrouwen talrijk op straat, voornamelijk om stemrecht te verkrijgen. In 1975 begon ook de VN deze dag te vieren en, straffer nog, werd 1975 zelfs uitgeroepen tot Internationale Jaar van de Vrouw

Vandaag is er natuurlijk al veel meer sprake van gendergelijkheid dan in de (vroege) 20e eeuw. De bestaansredenen van Internationale Vrouwendag zijn in 2020 dan ook heel anders dan toen. We komen niet op straat om stemrecht te verkrijgen, om een vrouw op de troon toe te laten, om voor de wet gelijk te zijn aan mannen of om abortus te legaliseren. Dat allemaal hebben we immers al verkregen in België. Maar waar gaat het dan wel om, waar komen we dan wel voor op straat

Geen oordelen meer vellen over het seksueel gedrag en uiterlijk van wie dan ook

Slutshaming
Slutshaming is een term die de afgelopen jaren meer en meer gebruikt wordt. De maatschappij bestempelt vrouwen snel als ‘hoer’ of ‘slet’ om de keuzes die ze maken op romantisch en seksueel vlak, de kledij of de make-up die ze dragen. Jongens en meisjes worden om dezelfde keuzes heel anders bekeken. Wat bij jongens ‘lof’ oplevert, zorgt bij meisjes eerder voor afkeuring. Ik vind dat het tijd is om hier een einde aan te maken en om geen oordelen meer te vellen over het seksueel gedrag en uiterlijk van wie dan ook.

Catcalling
Catcalling is het Engelse woord voor het naroepen en -fluiten van vrouwen op straat. Anno 2020 gebeurt dit bij veel vrouwen nog steeds dagelijks. Ik vind dat catcalling een onveilig en onaangenaam gevoel creëert en het vrouwelijk lichaam herleidt tot een object.
Verschillende accounts op Instagram kaarten dit globale probleem aan, zoals @dearcatcallers, @catcallsofnyc en @whyididntreport.

We moeten vrouwen serieuzer nemen bij hun eerste klacht

Femicides
Men spreekt van femicide wanneer een man een vrouw vermoordt, puur omdat ze een vrouw is. Volgens Amnesty International sterven er in België meer vrouwen door femicide dan dat er slachtoffers zijn van terrorisme. De Vrouwenraad pleit ervoor om van femicide een apart misdrijf te maken. Om het bespreekbaar en voorkombaar te maken en om duidelijkere cijfers te krijgen. In 2019 waren er in België vermoedelijk meer dan 20 femicides en over de afgelopen drie jaar waren dit er minstens 102.

Het is dus een heel actueel thema dat veel meer aandacht moet krijgen. In de meeste gevallen vermoordt de man de vrouw omdat zij hem wil verlaten of verlaten heeft. Meestal heeft de vrouw dan al enkele klachten ingediend bij de politie tegen de man in kwestie. Als we meer aandacht schenken aan dit probleem en vrouwen serieuzer nemen bij hun eerste klacht, kunnen we ervoor zorgen dat vrouwen in de toekomst niet meer bang hoeven te zijn van hun (ex-)partner.

Ik vind dat seksistische opmerkingen, misogynistische mopjes en spotprenten geen plek in onze maatschappij verdienen

Nog zoveel meer
Maar er zijn nog zoveel andere domeinen waar we moeten ijveren voor meer gendergelijkheid. Ik denk aan meer vertegenwoording van alle vrouwen, ongeacht religie, huidskleur, afkomst, geaardheid, beperking… in de politiek, het bedrijfsleven, leidinggevende functies…
Ook vind ik dat seksistische opmerkingen, misogynistische mopjes en spotprenten geen plek in onze maatschappij verdienen. Het is tijd om mensen die dit doen hier op aan te spreken, ongeacht je gender.

Trots
Internationale Vrouwendag is ook dé dag om trots te zijn op jezelf en op alle vrouwen en meisjes naar wie we opkijken. Dat zijn niet alleen bekende figuren zoals Rosa Parks, Frida Kahlo, Chimamanda Ngozi Adichie, Gloria Steinem, Greta Thunberg… Of dichterbij ons: Angèle, Chrostin, Dalilla Hermans, Flo Windey… Maar vooral ook de vrouwelijke rolmodellen uit ons dagelijks leven: onze oma’s, mama’s, zussen, leerkrachten, vriendinnen.

Mannendag en non-binaire dag?
Hoewel weinig mensen het weten, is er ook een Internationale Mannendag. Deze valt op 19 november en is in het leven geroepen om de bijdrage van mannen aan de maatschappij te vieren en te focussen op positieve mannelijke rolmodellen, mannelijke fysieke en mentale gezondheid en zelfmoord bij mannen.
14 juli is dan weer de Internationale Dag voor Non-Binaire Mensen. Op die dag vestigt men meer aandacht op de dagelijkse problemen die non-binaire mensen ondervinden.

Wat wordt er georganiseerd op Internationale Vrouwendag?
Er zijn verschillende optochten en evenementen op Internationale Vrouwendag. De organisatie ‘La Marche Mondiale’ houdt een nationale betoging in Brussel. Dichterbij kan je naar ‘Dancing on the Ceiling’, een festivaldag van Stad Leuven en Cinema ZED.

Meer weten?
Nationale betoging Brussel
Dancing on the Ceiling

4 maart 2020
Door: MIJNLEUVEN