Mening
Buitenland

Het WK in Qatar: een controversieel feest

23 november 2022
Door: MIJNLEUVEN
Hadewych (19) heeft gemengde gevoelens over het WK in Qatar.

Belgische vlaggen klaar? Supportersstem opgewarmd? Want het WK voetbal is volop aan de gang. Het WK vindt dit jaar plaats in Qatar, een land in het Midden-Oosten. Het gastland zorgt echter voor gemengde gevoelens. In deze column leg ik je graag uit waarom.

Tekst: Hadewych Vandekerckhove (19)


Het eerste probleem is de slavernij. Qatar heeft zo’n 2 miljoen arbeidsmigranten aan het werk gezet om het land klaar te stomen voor het wereldkampioenschap. Deze arbeiders worden uitgebuit en er is ook sprake van duizenden slachtoffers. Het wereldkampioenschap werd al eerder gekoppeld aan zulke horrorsituaties. Het is dan ook erg jammer dat FIFA niet leert uit haar fouten en opnieuw haar ogen sluit. 

Ook het leven van inwoners wordt volledig omgegooid. Mensen worden bijvoorbeeld uit hun huis gezet om plaats te maken voor WK-toeristen. Daarnaast worden inwoners en arbeiders verplicht opgeleid om als security te functioneren. Hiervoor heeft FIFA al actie ondernomen door de samenwerking met twee beveiligingsbedrijven stop te zetten. Natuurlijk is dit maar een magere oplossing en verandert dit ook helemaal niets aan het grote plaatje.

Het is erg jammer dat FIFA niet leert uit haar fouten en de ogen opnieuw sluit
- Hadewych

Verder heeft het wereldkampioenschap een enorme impact op het klimaat. Dat is natuurlijk altijd al zo geweest, maar door de verre en vooral warme locatie zal de impact dit jaar nog groter worden. Elk jaar trekken er heel veel fans naar het gastland om voor hun favoriete ploeg te supporteren. En natuurlijk ook de spelers, trainers, familie… reizen af naar het wereldkampioenschap. Een land zoals Qatar is eigenlijk alleen maar te bereiken met het vliegtuig. Ook dit jaar zal er dus een hele hoop uitstoot zijn. En dat is jammer, zeker omdat er tussen de andere mogelijke kandidaten heel wat landen waren waarbij het WK bereikbaar zou zijn door middel van minder vervuilende vervoersmiddelen. Daarnaast zouden alle stadions voorzien zijn van airco aangezien niemand staat te springen om in die hitte 90 minuten in een stadion te zitten.

Ook de LGBTQ+ gemeenschap is niet welkom in Qatar. Op homoseksualiteit staat bijvoorbeeld een gevangenisstraf van drie tot vier jaar. De voetbalgemeenschap is al jaren bezig met de boodschap te verspreiden dat iedereen gelijk en welkom is. Dan spreek je deze boodschap toch helemaal tegen door zo’n groot voetbalevenement te organiseren in een land waar niet iedereen gelijk en welkom is? Daarnaast draait een WK ook om het samenkomen van fans met verschillende achtergronden en om als één natie achter je nationale ploeg te staan. Nu wordt een groot deel gewoonweg uitgesloten omdat ze zichzelf niet mogen zijn en hun eigen liefde niet mogen tonen. En dan ben ik nog niet begonnen over het grote probleem dat nog steeds leeft in de voetbalwereld. Heel veel profvoetballers durven namelijk nog steeds niet uit de kast te komen door hun beroep en status. Het feit dat ze dan ook niet geaccepteerd worden in een WK-land maakt het probleem alleen maar groter.

Mag je jezelf dan niet meer amuseren tijdens het WK? Natuurlijk wel, maar blijf ook niet stil. Laat je stem horen tegen onrecht.
- Hadewych

Gelukkig zijn er al heel veel mensen die druk in de weer zijn om de controversiële keuze van FIFA aan te klagen. Wist je dat veel winkels zelfs geen acties voeren voor het WK? Daarnaast zenden veel cafés de wedstrijden niet uit, ook landen en sponsors boycotten het WK op hun eigen manier. Hier komt echter ook commentaar op. Amnesty International roept bijvoorbeeld op om het WK zeker niet te boycotten. De organisatie denkt namelijk dat de hele heisa ervoor kan zorgen om beloofde arbeidshervormingen door te voeren en de situatie van arbeidsmigranten te verbeteren. Zij roepen dan ook op om een petitie te tekenen die Qatar en FIFA oproept om het juiste te doen. Deze boodschap zou gesteund worden door meerdere voetbalbonden, supportersgroepen en sponsors van het WK. 

Het wereldkampioenschap is en blijft natuurlijk een heel magisch moment. Het hele land komt samen, nieuwe vriendschappen worden afgesloten, families en vrienden verzamelen zich, er is een leuke sfeer en dat allemaal om één doel te bereiken: de wereldbeker winnen. Wil de controversiële beslissing dan zeggen dat je jezelf niet mag amuseren tijdens het WK? Natuurlijk niet, maar blijf ook niet stil. Laat je stem horen en steun organisaties zoals Amnesty International die het onrecht tegengaan. FIFA kan zoals eerder gezegd veel meer doen om de situatie menselijker te maken, maar als niemand de organisatie op haar fouten wijst dan zal die ook niet veel actie ondernemen. 


23 november 2022
Door: MIJNLEUVEN