Lifestyle
Jonge doeners

"Soms ook heimwee"

12 juli 2019
Door: MIJNLEUVEN
Yannick De Pauw schreef een blog en verdient er nu zijn reizen mee

Yannick De Pauw (34) werkt voltijds voor het Leuvens webbureau ‘madewithlove’, maar zette een aantal jaar geleden een stap waar velen onder ons over twijfelen: hij vertrok alleen op wereldreis. Weg van de vertrouwde voetbalterreinen en de Oude Markt trok hij erop uit. Een onvergetelijke reis die van begin tot einde te volgen was op zijn, toen, gloednieuwe reisblog: somsookheimwee.be. Wat startte als een website voor eigen gebruik, groeide uit tot een verzameling van unieke plekken die anderen inspireert om ook de Belgische landsgrenzen ver achter zich te laten. Goed voor 7 nominaties op de Travel Blog Awards 2019 en twee prijzen.
Tekst: Esther De Leebeeck // Foto's: Yannick De Pauw

Yannick, hoe begon jouw reisverhaal?
“Dat zal zo’n vier jaar geleden zijn. Ik werd toen 30 (!) jaar en dat vond ik heel eng. Ik vroeg mij ook vaak af of dit het leven dan was. Ik had alles om gelukkig te zijn, en toch wilde ik verandering. Een soort vroege midlife crisis, denk ik (lacht). Vanaf dat moment ging alles heel snel. Ik verkocht mijn auto, nam ontslag op mijn werk, zette samen met mijn lief onze relatie stop en vertrok. Voor hoelang stond niet vast.”

Je besliste om een wereldreis te maken. Hoe begin je daaraan?
“Ik wist totaal niet aan wat ik mij moest verwachten. Zo’n jaar weg van huis is natuurlijk niet niets. Ik deed op voorhand veel research en las blogs over andere mensen die de wereld rondtrokken. Het klinkt vaag en cliché, maar je moet openstaan voor het onbekende en niet alles tot in de puntjes vastleggen. Ik ben gewoon vertrokken met een flexibel ‘round the world’ ticket.”

Wat moeten we ons daarbij voorstellen?
“Met zo’n ticket kan je beginnen met een stop naar keuze in Zuidoost-Azië en doorvliegen naar Oceanië. Ik ben eerst een maand in Bali (Indonesië) gestopt om nadien door te vliegen naar Australië. En er zat ook een transfer naar Nieuw-Zeeland in. Terugvliegen was dan van Australië naar Hongkong en vervolgens Amsterdam. Op zich niet zoveel landen, maar eens je in Azië bent, is het heel gemakkelijk om op de trein of bus te springen naar andere Aziatische landen, zoals Thailand, Laos, Singapore, Vietnam of Cambodja. Het mooie aan zo’n ticket is ook dat de terugkeerdatum flexibel is. Je kan kiezen wanneer je terugkomt. Na een maand of pas na twee jaar.”

Zo’n reis, daar komt waarschijnlijk een serieus kostenplaatje bij kijken.
“Je hebt natuurlijk verschillende formules, maar mijn ticketdeal was 1500 euro. Daar moet je dan nog een paar duizend euro bijtellen om toe te komen tijdens je reis. Ik heb ongeveer 12.000 euro opgedaan. Maar ik heb er niet op gekeken. Van een skydive naar het dure Nieuw-Zeeland, ik heb letterlijk alles gedaan wat ik wou. Als je enkel in Azië blijft, kan het trouwens tot de helft goedkoper.”

Ik verkocht mijn auto, nam ontslag op mijn werk, zette samen met mijn lief onze relatie stop en vertrok
- Yannick

Hoelang duurde je trip?
“In totaal was ik elf maanden weg, waarvan ik een zevental maanden in Australië zat met een ‘work and travel’ visum. Jobs zijn daar super gemakkelijk te vinden en je kan er veel geld verdienen. Ik moest er een bar openhouden op een camping en soms kangoeroes bevrijden die vastzaten in de hekken. Of 4 meter lange pythons uit de vrouwendouches wegjagen (lacht). Ik verdiende er op een maand 5000 euro.”

Dat ga ik alvast onthouden (lacht). Wat is je mooiste herinnering?
“Nieuw-Zeeland is mij sowieso het meest bijgebleven, door de onwaarschijnlijk prachtige natuur. Op een trektocht kom je de ene minuut een vulkaan tegen en zit je een minuut later in een prachtig regenwoud.”

En de grootste teleurstelling?
“De East-Coast van Australië. Daar draaide alles om backpacken, drinken en surfen. Dat was niet waarom ik in eerste instantie een wereldreis wilde maken en maakte het heel moeilijk om mijn draai te vinden.”

Waarom ben je met je blog gestart?
“Om mijn familie op de hoogte te houden, zoals veel mensen denk ik. En omdat ik niet de meest avontuurlijke ben. Ik had best wat schrik om alleen op reis te gaan. Ik wilde wel geen typische ‘Yannick gaat naar Australië’ blog. De url ‘Soms ook heimwee’ kwam er omdat ik effectief met twijfels zat. Met die blog kon ik open kaart spelen. Ik had ook écht heimwee soms.”

Ik had ook écht heimwee soms
- Yannick

Jij bent van een spontane naar een betaalde reiziger gegaan met je reisblog. Hoe kreeg je dat voor elkaar?
“Pas toen ik terug was in België, besliste ik om meer te doen met mijn blog. Ik wilde vooral beter worden in fotografie en tegelijkertijd meer reizen. Daarom bleef ik schrijven. Na een tijdje merkte ik dat steeds meer mensen geïnspireerd raakten door mijn verhalen. En ook reageerden en vragen hadden. Geleidelijk aan begonnen ook persbureaus mij te contacteren. Zij zoeken vaak influencers of bloggers voor persreizen en brengen je dan in contact met de toeristische diensten of hotels waarvoor je dan een opdracht kan doen. Ondertussen zit ik al aan 10.000 bezoekers per maand.”

Teken je vaak in op zo’n opdracht?
“In verhouding tot het aantal aanvragen die ik krijg, zeg ik eigenlijk heel vaak neen. Bijna dagelijks krijg ik de vraag om samen te werken, maar ik ga enkel en alleen in zee met organisaties of merken waar ik zelf in geloof en die passen bij mijn profiel. Ik denk ook de hele tijd in functie van mijn lezers. Liggen zij te wachten op foto’s van mij in gesponsorde outfits? Neen, zij willen vooral mooie beelden zien van coole bestemmingen.”

Hoe bepaal je welke bestemming je opneemt op je blog?
“Ik stel mezelf vaak de vraag of het land of de stad zou werken op de blog. Dat hangt vooral af van of ik er mooie foto’s kan maken. Ik zal ook minder snel een reis maken die heel populair is, zoals all-in resort en georganiseerde tours.”

Wat is de mooiste reis die je al maakte?
“Canada! Met een oud volkswagenbusje rondcruisen door al die nationale parken. Prachtige uitzichten, lekker kamperen, kampvuurtjes, gletsjermeren, wilde dieren, de oceaan, de bergen en tegelijkertijd ook fastfood en chocolade milkshakes met frietjes als ontbijt. Geweldig!”

Eén tip: kom uit je comfortzone
- Yannick

Hoe kan je dat reizen en bloggen combineren met een voltijdse job?
“Ik heb eigenlijk de luxe dat ik kan werken en reizen tegelijkertijd. Ik kan’s ochtends opstaan en kiezen waar ik aan de slag ga, of dat nu op het hoofdkantoor in Leuven is of in Thailand. Zolang ik internetverbinding heb, kan ik werken. Ik jongleer bovendien ook heel goed met mijn 25 verlofdagen en pak af en toe eens onbetaald verlof.”

Ik vertrek in september voor drie weken naar Colombia. Nog tips voor een beginnende wereldreiziger?
“Goh. Colombia is nu net een bestemming waar ik nog niet ben geweest. Dat Spaans schrikt mij af (lacht). Eén tip die ik wel kan meegeven: neem niet teveel spullen mee! Het enige wat je écht nodig hebt, is je reispas, visa, fototoestel, lenzenpotje en een waterproof.”

Ik zal het onthouden! Heb je nog andere tips om jongeren met twijfels over de streep te trekken?
“Zonder in clichés te vallen: kom uit je comfortzone. Ik had ook schrik en stond zelfs op het punt alles te annuleren. Het was mijn moeder die mij uiteindelijk heeft gepusht om toch door te zetten. Ik ben super trots dat ik die beslissing heb gemaakt, dat ik heb durven kiezen voor verandering. Je moet beseffen dat je de vrijheid hebt om keuzes te maken. Als je vertrekt en het gaat écht niet, dan kan je elke dag terugkeren. Dat besef, die klik, bezorgt je een fantastisch gevoel.”

Benieuwd naar de reizen van Yannick?
www.somsookheimwee.be

12 juli 2019
Door: MIJNLEUVEN