Jonge doeners

“Samen op zoek naar the next step”

19 september 2017
Door: MIJNLEUVEN
Joke nam eerder al deel aan de BAAS SESSIES en – verrassing – kan dat iedereen aanraden!

Joke Druyts groeide op in Leuven, maar kwam toen ze naar Antwerpen verhuisde in contact met de BAAS SESSIES van BAAS, die vanaf oktober 2017 – in samenwerking met mijnLeuven – ook in Leuven worden georganiseerd. Joke twijfelde al even om haar eigen fotografie-onderneming op te starten, en liet zich inspireren door de – als we haar mogen geloven – ongelofelijk interessante sessies. Haar verhaal? Dat lees je hieronder!
Tekst: mijnLeuven / Beeld: Joke Druyts

Waarom besloot je om deel te nemen aan de BAAS SESSIES?
"Toen ik van Leuven naar Antwerpen verhuisde, verscheen er op Facebook een oproep van BAAS voor jongeren die interesse hadden in ondernemen. Ik had zelf nog helemaal geen omlijnd businessidee, maar werkte al een tijdje aan verschillende fotografie-projecten. Ik besloot daarom te kiezen voor de GEEN IDEE-sessie. In de eerste plaats om mezelf wat bij te scholen over wat ondernemen nu net is, maar misschien nog vooral om geïnspireerd te worden."

Wat trok je over de streep om je in te schrijven?
"Toen ik me inschreef, was BAAS alomtegenwoordig in het Antwerpse straatbeeld, er hingen overal posters op in de stad. Je kon er niet omheen en dat gaf vertrouwen: een organisatie die je overal ziet opduiken, zal wel weten met wat ze bezig is (lacht). Maar wat me écht over de streep trok, was het laagdrempelige karakter van het traject. Eigenlijk kom je gewoon vier keer luisteren naar inspirerende sprekers. Je kan nadien ook je eigen business-idee pitchen, maar dat is volledig vrijblijvend. En die keuze is heel aangenaam."

Wat was jouw oorspronkelijke business-idee?
"Ik deed hier en daar wat fotografie-opdrachten op evenementen, maakte reportagereeksen of verzorgde modeshoots. Mijn trademark was telkens een hippe, retro look in m’n beelden. Daarnaast dacht ik er ook al even over na om mijn eigen ‘fotoproducten’ te maken, zoals sleutelhangers met vintage dia’s of oude foto’s. Die combinatie van foto-opdrachten en gadgets bundelde ik onder de naam ‘Joan Marie’."

Ik heb in alle openheid al mijn vragen kunnen stellen, zonder ooit in een bepaalde richting gepusht te worden. Dat voelde écht aan als een grote luxe.
- Joke

Je koos voor de GEEN IDEE-sessies. Waar gingen die zoal over?
"We kregen vooral heel wat inspirerende sprekers over de vloer, opdat we ons eigen, vaak nogal vaag idee wat konden verscherpen. Daar zaten sessies tussen waar andere jonge ondernemers hun verhaal kwamen vertellen, maar we kregen ook informatie over micro-leningen, tips om te pitchen en je idee te concretiseren en een overzicht van de eerste stappen om aan een businessplan te beginnen. Ik heb ook veel gehad aan een sessie van de VDAB over werklozen die ondernemer wilde worden; ik werkte in die periode vaak met dagcontracten en die praktische info was voor mij toen heel relevant."

Wat vond jij de grootste meerwaarde van de BAAS SESSIES?
"De sessies worden begeleid door experts van verschillende ondernemerschapsorganisaties. Dat is handig, want er wordt een straffe reeks sessies over verschillende onderwerpen aangeboden, aangepast aan jouw niveau. Ten tweede leer je heel veel jongeren kennen die met dezelfde vragen worstelen als jij. Zo kan je samen op zoek naar de beste oplossing of the next step, en dat is leuker dan alleen. Maar wat voor mij hét grote verschil heeft gemaakt, is de vertrouwensband die je hebt met je persoonlijke coach: Ik heb er in alle openheid al mijn vragen aan kunnen stellen, zonder ooit in een bepaalde richting gepusht te worden. Dat voelde écht aan als een grote luxe."

Die persoonlijke coach heb je wel moeten ‘verdienen’. Je deed mee aan de BAAS PITCH en werd als een van twintig BAAS’ers uitgekozen voor een vervolgtraject met individuele coaching. Hoe heb je die pitch aangepakt?
"Ik zocht online pitchfilmpjes op met do’s en don’ts: hoe wil jij het verschil maken, waarom ben jij uniek, wat is een spectaculaire opener… Daar heb ik veel aan gehad en dat hielp ook om mijn idee scherp te stellen. Er was geen druk, het voelde eigenlijk eerder aan als een speeltuin: “jij mag hier nu eens komen vertellen wie je bent, wat jij doet en waarom jij dat doet”. Er was ook geen sprake van concurrentie, iedereen zag het gewoon als een mooie kans."

Hoe staat het er nu voor met je businessidee?
"Zoals ik daarnet al zei, heeft de individuele begeleiding bij mij het grote verschil gemaakt. Na een half jaar heb ik beslist om toch niet verder te gaan met Joan Marie. En dat was geen probleem, want dat was een weldoordachte keuze. Samen met je coach bekijk je kritisch de financiële kant van de zaak en bij mij vielen die resultaten tegen. Maar dat neemt niet weg dat ik door BAAS wel de oefening heb gemaakt. Anders was ik er vandaag waarschijnlijk nog altijd over aan het tobben (lacht)."


Zelf interesse om deel te nemen aan de BAAS SESSIES en BAAS PITCH? Meer info vind je hier!

19 september 2017
Door: MIJNLEUVEN