Jonge doeners
Samenleving

Klimaatbewust kamperen in het Sluispark

3 mei 2018
Door: MIJNLEUVEN
Urban Camping x Fabrik: Duurzaamheid x Creativiteit

Zaterdag 28 april. Ik fiets het Sluispark in. De kleurrijke tentjes en jeugdige bedrijvigheid vallen me meteen op. Yes, here it is: Urban Camping x Fabrik, hét evenement waar duurzaamheid en creativiteit hand in hand gaan en jonge stadsavonturiers een nachtje op eigen bodem kunnen kamperen. Dit alles georganiseerd door Fabrik, dertien jonge doeners die niet graag stilzitten. Klinkt uniek toch? Als redactrice van mijnLeuven nam ik een kijkje.

Tekst: Marie Coppens / Foto's: Margot Vandermeulen

Vanuit mijn ooghoeken bemerk ik een gezellige drukte aan de Onkruidkeuken: aan één lange tafel heeft jong en oud zich neergestreken voor een Aziatisch bordje lekkers. “Vorige zomer reisden we rond in Azië en werden we geïnspireerd door hun eten. Vandaag laten we de Leuvenaars proeven”, vertelt Hannah mij. Ze wijst vervolgens naar een assortiment dessertjes en legt mij uit dat dit afgedankte producten zijn waar eigenlijk niets mis mee is. Zo kookten ze ook met voedseloverschotten en krijg ik een heerlijke, vegetarische maaltijd voorgeschoteld. Ik pols bij anderen en ook zij zijn lovend over de kookkunsten van Sweet Simha Food. Daarbovenop hoor ik enthousiaste commentaar van de workshop over wilde planten. “Nooit gedacht dat er zoveel eetbaar lekkers in mijn tuin groeit!”

Ondanks de dreigende, grijze wolken is er veel beweeglijkheid in het Sluispark: spelende kinderen, groepjes jongeren, toevallige passanten… en Janosh. Hij leidt deze dag in goede banen. Ik leer van hem dat Urban Camping gegroeid is uit Leuven 2030 en dat mijnLeuven jongeren aan het stuur zet om dit te organiseren. Dit jaar heeft Fabrik het voor het zeggen. Zij hebben met hun twee succesvolle evenementen in de Smidse en Stelplaats reeds een rugzak vol ervaring. Het doel van Urban camping? “We willen jongeren meer bewust maken van het klimaat. Daarnaast willen we ze ook de mogelijkheid geven om te kamperen in hun eigen stad en hopen we dat dit event jongeren prikkelt om meer dingen te organiseren.”


We willen jongeren meer bewust maken van het klimaat
- Janosh, mijnLeuven

Ik vlij me neer op het grasveld en geniet van fijne gesprekken en positieve indrukken. De woorden ‘gezellig’, ‘fijn’ en ‘geslaagd’ vallen meermaals. Er wordt me zelfs gevraagd wanneer de volgende editie plaatsvindt. Af en toe werp ik een blik op de camping, die ondertussen goedgevuld is met een kleine veertig tentjes.

Creativiteit is naast duurzaamheid de tweede focus van deze editie, vertellen Pieter en Arthur van Fabrik mij later op de avond. Normaal gezien richt Fabrik zich op kunst en cultuur. Voor Urban Camping combineerden ze dit met het duurzaamheidsaspect. Met o.a. de lezing over het klimaat en de kunstige visuals boven de kabbelende Dijle, vloeien deze werelden perfect in elkaar over. “Buiten de locatie en logistieke ondersteuning hebben we alles zelf geregeld en bedacht. Omdat Fabrik sinds kort nieuwe leden telt, is dit de ideale opstarter voor ons team. Onze dag is geslaagd!” Met deze mooie woorden én met hippe beats op de achtergrond verlaat ik het Sluispark met haar knetterende vuurkorven en wens ik de kampeerders een warme nacht toe.

3 mei 2018
Door: MIJNLEUVEN