Samenleving
Mening

Kan jij altijd jezelf zijn in Leuven?

30 maart 2022
Door: MIJNLEUVEN
20 jongeren, 1 vraag: "Kan jij altijd jezelf zijn in Leuven?"

Tekst: Hadewych Vandekerckhove / Foto's: Gabriela Darius

Max (19 jaar)

Voordat ik in Leuven kwam, heb ik in een aantal dorpen gewoond en ik voel dat ik in Leuven meer mezelf kan zijn. Ik voel me hier veiliger overdag, maar ook in het donker. Naar mijn gevoel zijn er hier minder mensen die naar mij kijken en een oordeel vellen.

Sebbe (14)

Ik denk niet dat je altijd jezelf kunt zijn, omdat er veel mensen je snel gaan beoordelen. Die  beoordeling maken ze omdat je anders bent dan hun. Al bij al denk ik wel dat dit nog meevalt in Leuven.

Anjolie (14)

Ik kan meestal wel zijn wie ik ben, behalve als ik bijvoorbeeld problemen heb met mensen en die tegenkom in de stad. Dan gaan ze zich anders gedragen naar mij, waardoor ik ook niet kan zijn wie ik ben.

Axie (20)

Als transgender en biseksueel/gay persoon voel ik me niet altijd welkom, maar ik probeer dat  van me af te zetten. Leuven is op de goede weg om daar acties rond op te starten, maar het  kan nog een stuk beter. Er zouden meer acties opgestart moeten worden en er moet vooral  meer reclame gemaakt worden over deze acties. Ik vrees dat er nog te weinig jongeren op de hoogte zijn van al die initiatieven.

Jonas & Ben (21)

Daar zeggen wij allebei volmondig ja op. Dat komt mede door onze vriendengroep en doordat de stad ons ons eigen ding laat doen. Leuven is echt DE studentenstad en er is hier altijd veel tof volk!


˝In Brussel zou ik nooit twijfelen aan de kledij die ik draag˝
- Juliana (22)

Hazel (20)

Ik studeer psychologie aan de KUL en ik vind dat ik hier mezelf kan zijn als student. Er zijn veel leuke plekken en je wordt hier met open armen ontvangen in vergelijking met andere steden.

Juliana (22)

In Leuven heb ik wel het gevoel dat ik mezelf kan zijn, maar als ik het vergelijk met Brussel dan merk ik toch een verschil. In Brussel zou ik zelf nooit twijfelen aan de kledij die ik draag omdat mensen daar veel minder aandacht voor je hebben op straat. Daarnaast voelt Brussel wel aan als een meer multiculturele stad en daar voel ik me ook wel thuis.

Iawson (23)

Ik denk niet per se dat de acceptatie van iemand zijn identiteit het resultaat is van de stad,  maar ik heb wel het gevoel dat Leuvenaars erg open zijn voor iedereen en dat ik hier mezelf kan zijn.

Polly

Als lesbische heb ik het gevoel dat ik soms mezelf kan zijn. Er zijn zo van die specifieke  momenten waarop ik mezelf nog niet kan zijn. Zo liep ik onlangs over het regenboogzebrapad met mijn vriendin en zag ik mensen naar ons staren. Toch vind ik dat Leuven veel opener is in vergelijking met de plek waar ik woon.

Amélie

Ik trek me weinig aan van wat mensen op straat denken over mij, dus ik kan hier wel mezelf  zijn.

Noor

Ik heb vaker het gevoel dat je in steden jezelf kunt zijn omdat er meer diversiteit is. In Leuven heb ik ook het gevoel dat mensen meer zichzelf durven zijn.

Arno (23)

Ik denk dat er genoeg mensen op straat zijn die open staan voor iedereen zijn identiteit, dus ik kan mezelf hier wel zijn.

Mats (14)

Ja, ik voel me hier altijd geaccepteerd door iedereen en voel me hier altijd veilig. “Ik liep met mijn vriendin over het regenboogzebrapad en zag mensen naar ons staren”
- Polly

Nora (15)

Voor mij hangt het ervan af. Soms ben ik mezelf, maar soms houd ik me ook in. Vooral in de  avond. Ik heb wel het gevoel dat Leuvenaars openstaan voor iedereen.


Antje & Julie & Femke (21)

In het algemeen hebben we het gevoel dat we hier onszelf kunnen zijn, zeker in tegenstelling met de plek waar we wonen. Je moet wel stevig in je schoenen staan om jezelf te kunnen zijn, want oordelen van andere mensen staan snel klaar. Zo word je bijvoorbeeld snel raar bekeken als je niet chique genoeg gekleed bent in de bib. Leuven is open minded, maar grotere steden zoals Gent staan volgens ons nog meer open voor verschillende identiteiten. We denken wel dat  wij hier makkelijker over kunnen praten dan anderen omdat we een ‘doorsnee’ uiterlijk hebben.


30 maart 2022
Door: MIJNLEUVEN