Cultuur
Jonge doeners

"Je moet jezelf voortdurend heruitvinden"

12 juni 2017
Door: MIJNLEUVEN
De mannen van The Lighthouse wonnen De Nieuwe Lichting 2017

De zomer van 2017 wordt er ongetwijfeld een van The Lighthouse: de vijfkoppige Leuvense indiepop-band met nummers als Hollywood en Never Alone die steevast als oorwurmen in je hoofd blijven steken. We zitten met Bram (23), Willem (23), Nick (20) en Yannick (29) - in café Sport, vlak naast muziekoord Het Depot. De mannen vertellen vol enthousiasme over hun plannen en dromen, maar ook over de valkuilen van de bikkelharde muziekindustrie.
Tekst: Simen Verberckmoes / Foto’s: Yoric De Vos

Jullie werden dit jaar uitgeroepen tot één van de drie winnaars van De Nieuwe Lichting, een wedstrijd waarbij Studio Brussel op zoek gaat naar beloftevol talent. Wat betekende dat voor jullie?
Bram
: “Ik heb het gevoel dat onze echte doorbraak nog moet komen, maar De Nieuwe Lichting was voor ons wel een belangrijke opstap. We krijgen als band meer aandacht en worden vaker geboekt. En het grote publiek leerde ons kennen dankzij de finaleshow in een bomvolle AB. Spelen voor zo’n groot publiek was al iets inspirerend op zich.”
Willem
: “Weet je wat ook zo bijzonder was? Het publiek in de AB zong onze nummers mee. De mensen kenden onze muziek. Een magisch en dankbaar moment was dat.”

Was het een verwachte overwinning?
Bram
: “(overtuigd) Helemaal niet.”
Nick: “We werden aan het einde van de rit door het publiek gekozen uit een groep van acht finalisten. Daarvoor kwamen we al van een veel grotere groep van 60 bands, geselecteerd door een jury. Die maakte haar keuze op haar beurt uit 852 inschrijvingen. Allemaal hadden we verschillende muziekstijlen, waardoor de bands vergelijken zeer moeilijk was. Om dan uiteindelijk als winnaar te eindigen was dan ook een hele prestatie en een zeer aangename verrassing.”

Waar ligt de oorsprong van jullie band?
Willem: “Het verhaal van The Lighthouse ontstond tijdens enkele avonden in het jeugdhuis van Rotselaar. Samen met Bram vormde ik toen een team tijdens een wedstrijdje poolen. Hij speelde gitaar, ik piano. Van het poolen ging het dan ook al snel naar samen muziek spelen en nummers schrijven.”
Bram
: “De drie andere bandleden kwamen er nadien een voor een bij, nadat we ze via-via leerden kennen. Ondertussen vormen we nu een dikke twee jaar een groep.

We willen een originele band zijn met een unieke sound
- Willem

Vijf mannen samen, zorgt dat soms voor wrijving?
Willem: “Het leuke aan een vijfkoppige band is dat je met vijf kritische blikken naar je werk kijkt.”
Bram: (knikt) “Er is soms wat onenigheid waardoor het vaak langer duurt om een nummer af te werken. Maar de kritische blik die we hebben, maakt dat we uiteindelijk een zeer kwaliteitsvol eindproduct kunnen neerzetten, waar we alle vijf tevreden over zijn.”

Als jullie één muzikaal voorbeeld hebben als band, wie zou dat dan mogen zijn?
Willem: "Bands zoals Two Door Cinema Club of The Wombats vormen voor ons zeker een inspiratie. We houden allemaal van het catchy, vrolijke en frisse indie-genre. dat maakt dat hun sound zeker het vertrekpunt was. Maar we willen ook echt verder gaan en er ons eigen ding mee doen."

Jullie eerste EP getiteld ‘Let’s make a scene’ kwam uit in april 2016. We zijn ondertussen een jaar verder. Mogen we ons binnenkort verwachten aan een volwaardig debuutalbum?
Willem: (denkt even na) “Een volledig album is tegenwoordig een pijnpunt van de muziekindustrie, denk ik. Het lijkt steeds minder interessant om albums te maken, zeker voor beginnende bands. Afzonderlijke nummers releasen in de hoop dat ze hits worden, dàt werkt wel. Artiesten als Drake releasen wel lange platen met veel nummers. Maar zo’n artiesten moeten natuurlijk geen zieltjes meer winnen, zoals wij. Zij hebben hun grote doorbraak al gehad.”
Yannick: “Onze sound evolueert op dit moment trouwens nog. We proberen onze eigen, unieke stijl te creëren, en zijn nog volop aan het experimenteren. We willen een originele band zijn die niet lijkt op anderen, met een unieke sound.”
Willem: “Bij het maken van de EP hadden we een strakke deadline, waardoor die nummers misschien iets te haastig gemaakt zijn. 'Hollywood', dat later uitkwam, was meer doordacht, en had meerdere en steeds betere versies. Vertrekkende van dat nummer willen we nu verder evolueren en bekendheid winnen. Een volledig album zal waarschijnlijk niet voor meteen zijn. Nieuwe singles mag je zeker wel verwachten.”

Een kleine of een grote zaal maakt weinig uit, zolang je maar voor een publiek speelt dat geniet van je muziek
- Yannick

Welke band hebben jullie met Leuven?
Bram: “De meesten van ons zijn geboren in Leuven of hebben er gewoond. Zelf heb ik er gestudeerd en woon ik er nog steeds. Het leuke is dat we op elkaars kot aan nieuwe nummers kunnen schrijven. In het weekend repeteren we in Rotselaar bij Willem. En in Leuven is er uiteraard genoeg plaats om achteraf nog iets te gaan drinken (lacht).”

Het winnen van De Nieuwe Lichting zorgde er ook voor dat jullie naam op de affiche van Pukkelpop prijkt. Hoe hard kijken jullie er naar uit?
Nick: “We stonden eerder al op het Sziget festival in Boedapest (Hongarije), wat een onvergetelijke ervaring was. We kwamen er terecht via een wedstrijd, en op hetzelfde festivalterrein speelden artiesten als Robbie Williams. We spelen waarschijnlijk slechts drie nummers op Pukkelpop, in een set samen met de andere twee finalisten van de Nieuwe Lichting, maar we gaan ons wel ongelooflijk hard smijten.”
Willem: “En volgend jaar: Rock Werchter!”

Rock Werchter staat bij deze genoteerd. Wat is verder dé ambitie voor 2017?
Nick: “We zetten op dit moment vooral in op de zomer. We krijgen nog steeds boekingen binnen, en hopen de hele zomer lang zo veel mogelijk te kunnen spelen.”

En dan liever voor een publiek ala Sportpaleis, of toch maar iets bescheidener?
Willem: “Het Sportpaleis is zeer zeker welkom (glimlacht).”
Yannick: “Maar uiteindelijk draait het allemaal om het enthousiasme van het publiek. Een kleine of een grote zaal maakt weinig uit, zolang je maar voor een publiek speelt dat geniet van je muziek.”
Bram: “Het wordt ook hard werken, omdat ik voel dat we ieder moment kunnen wegzakken, niet meer interessant zijn voor het publiek. Je moet jezelf voortdurend zien heruit te vinden. Ons succes hangt steeds af van de volgende single.”
Nick: “We zijn heel mooi begonnen, en hopen nu in stijgende lijn ons verhaal verder te zetten.”
Willem: “En te bewijzen dat we kunnen groeien, dat we anders zijn dan andere groepen.”

12 juni 2017
Door: MIJNLEUVEN