Cultuur
Jonge doeners

INUIT geeft muzikale toekomst een podium

15 februari 2024
Door: MIJNLEUVEN
Ken jij INUIT al?

Ben je muziekliefhebber en/of zelf muzikant? Dan ben je bij de Leuvense concertorganisatie INUIT aan het juiste adres! Wij spraken af met Bram en David aan de repetitieruimtes van INUIT om meer te weten te komen over de organisatie en om te horen wat ze allemaal te bieden heeft.

Tekst: Kobe Rombouts / Foto's: Sterre Wijnands

WAT IS INUIT?

INUIT Concerts ontstond in 2018 met het doel om op laagdrempelige wijze meer originele livemuziek naar Leuven te brengen. Op deze manier probeert de organisatie opkomende bands meer podiumkansen te bieden. Ze werkte in het verleden al samen met onder andere Stad Leuven en Museum M tijdens de Beleuvenissen en met Het Depot voor hun festival overdrive. Zin om zelf bij INUIT aan de slag te gaan? Houd dan hun socials in de gaten, daar laten ze weten wanneer ze helpende handen kunnen gebruiken! (instagram: @inuit_concerts)


De meeste mensen kennen INUIT van jullie optredens. Hoe gaan die juist in zijn werk?

David: “Elke maand gaat er een optreden door op een unieke locatie in Leuven met op het programma twee opkomende, meestal niet-Leuvense bands. Veel Leuvense bands krijgen al speelkansen in Leuven zelf, dus daarom dat we ook niet-Leuvense bands een podium willen aanbieden”.

Bram: “De optredens zijn altijd gratis geweest, behalve een keer tijdens de coronacrisis. We mochten toen nog optredens organiseren aangezien we kleinschalig te werk kunnen gaan. We waren dan verplicht om iedereen zijn gegevens bij te houden voor de contact tracing. Daarom hebben we, bijna als formaliteit, €5 inkom gevraagd, zodat we de gegevens van de mensen konden verkrijgen. Ook voor het festival overdrive in Het Depot vroegen we inkom: daar betaalde je €10 voor 8 bands, wat op zich nog altijd goed meevalt.”

David: “Ook werken we sinds kort met een “pay what you can”-formule. Het is dus altijd gratis, maar er is de mogelijkheid om een vrije bijdrage te geven.”

Op welke elementen of “vereisten” letten jullie zoal bij het selecteren van de artiesten?

Bram: “Wat voor ons belangrijk is, is dat zowat elke verhouding juist zit. Zo proberen we vrouwelijke artiesten, queer-bands en Waalse bands aan bod te laten komen, omdat die vaak minder speelkansen krijgen. Daarnaast is er ook een soort kwaliteitsdrempel. Het moet niet perfect zijn, maar de mensen moeten wel het gevoel krijgen dat ze niet hadden verwacht dat er zoveel talent in België rondloopt.”


Naast optredens bieden jullie ook repetitieruimtes aan. Kan je daar iets meer over vertellen?

Bram: “We hebben nu 3 repetitieruimtes in Stelplaats die vrij goedkoop worden aangeboden: een kleine repetitieruimte kost €10 om 2 uur en een kwartier te spelen, de grote €12,50. Binnenkort komt er ook nog een modulaire ruimte bij, waar dj’s en producers hun ding kunnen doen. Dan komt er een computer met de programma’s Logic en Ableton op, 2 studiomonitors en al het materiaal om een elektronische muziekproductie te maken of om een opname mee te doen. Als bands bijvoorbeeld vocals willen opnemen voor een nummer, dan kan dat daar.”

Het idee is dat INUIT een springplank vormt voor bands naar grotere dingen.
- David

Hebben jullie al artiesten gehad die op INUIT hebben gespeeld en nu aan het doorbreken zijn?

David: “We hebben bijvoorbeeld al The Haunted Youth gehad, die deze zomer nog op Werchter hebben gespeeld. Ook Kids With Buns is nu aan het doorbreken.”

Bram: “Ook ILA heeft al op Werchter gespeeld. BLUAI stond deze zomer nog op Pukkelpop. Er zijn er al heel wat die bijvoorbeeld op Dour of op de Lokerse Feesten hebben gestaan.”

David: “Dat is ook een beetje het idee: om een springplank te vormen voor bands naar grotere dingen.”


15 februari 2024
Door: MIJNLEUVEN

Raf Tubbax

media & storytelling
016 27 27 69