Jonge doeners
Samenleving

“In mijn wildste dromen dansen mensen van verschillende leeftijden spontaan samen”

13 januari 2020
Door: MIJNLEUVEN
Hilke Dehaes wil met open dansvloer mensen verbinden in het dagelijkse leven.

In de gloednieuwe sporthal van Stelplaats kan je sinds kort je dansbenen losschudden tijdens Open Dansvloer. Een project waarmee bedenkster Hilke Dehaes (23) jong en oud wil aanmoedigen om een uurtje met andere mensen te dansen op verschillende soorten muziek. Zonder regels en helemaal gratis. Mensen verbinden en ervoor zorgen dat ze met een glimlach naar huis gaan, daar doet ze het voor. En natuurlijk ook omdat het gezond is en goed voor ons welzijn. Wij gingen enkele weken geleden een kijkje nemen én een dansje placeren!
Tekst: Marthe Algoed / Foto’s: Boumediene Belbachir 

Hoe kwam je op het idee van ‘Open Dansvloer’?
“Ongeveer een jaar geleden kreeg ik een oproep van Danspunt, een steunpunt voor dans en beweging in Gent. De organisatie was op dat moment op zoek naar een leuk dansidee voor onprofessionele dansers en contacteerde mij omdat mijn gegevens via eerdere projecten al in haar mailbox zat. Het idee dat toen tot leven kwam, was iets waarmee ik mensen wilde stimuleren om meer samen te dansen in het alledaagse leven op gemeenschappelijke plaatsen. Na enkele brainstormsessies met andere creatievelingen, zat ik samen met Jana van Danspunt om mijn idee verder uit te werken tot een concreet concept. Dat uiteindelijke concept legden we toen voor aan de mensen achter o.a. Stelplaats en Open Gym, waar ondertussen al een aantal edities van Open Dansvloer doorgingen. Ook mocht ik in september twee momenten organiseren tijdens het ‘in de maak’ festival.” 

Vanwaar die passie voor dans?
“Ik ben van kinds af aan al bezig met dans. In de 2de kleuterklas al begon ik met kinderdans en nadien kreeg dans een steeds grotere plek in mijn leven. Toen ik aan het hoger onderwijs begon, ben ik ermee gestopt. Ik heb van die beslissing nooit spijt gehad, maar na een tijd begon ik het dansen – maar dan vooral het plezier van dansen – wel te missen. Ik ging daarom op zoek naar een manier om dans op een vrije manier terug in mijn leven te brengen.”

Ik was op zoek naar een leuk dansidee voor onprofessionele dansers. Iets waarmee ik mensen kon stimuleren om meer samen te dansen

Welke soorten dans heb je allemaal gedaan?
“Zoals ik al zei, ben ik begonnen met kinderdans, bij Aike Raes. Nadien ging ik over naar jazz, street, showdance, mini-cheer en ballet. Vanaf het middelbaar schakelde ik dan over naar een nieuwe stijl: hedendaagse en moderne dans. Vooral die hedendaagse dans was (en is nog steeds) echt mijn ding.”

Wie wil je bereiken met Open Dansvloer?
“Iedereen (lacht). Mensen van alle leeftijden en achtergronden. Het is de bedoeling dat al wie er zin in heeft, zich hier kan komen uitleven. Zonder per se iets te moeten kunnen. Ik mik zeker niet op getrainde dansers, eerder op mensen die gewoon graag bewegen. Je moet het vooral willen en durven proberen. Momenteel zie ik nog net iets te vaak enkel mensen van mijn eigen leeftijd verschijnen op Open Dansvloer. Maar in mijn wildste dromen zie ik mensen van verschillende leeftijden heel spontaan samen dansen.”

Zijn er verschillende muziekgenres waarop gedanst wordt?
“Ik maakte een openbare afspeellijst aan op Spotify waar iedereen liedjes aan kan toevoegen. Zo kan letterlijk iedereen input geven over de muziek die gespeeld wordt. Ook op het moment zelf kunnen liedjes of genres aangevraagd worden.”

Ik mik zeker niet op getrainde dansers, eerder op mensen die gewoon graag bewegen

Hoe verloopt zo’n uurtje Open Dansvloer?
“Beginnen doen we door op te warmen op muziek, waarbij we dan alle lichaamsdelen afzonderlijk losschudden en vrij bewegen in de ruimte. Door dat te doen, is iedereen voor ze het goed en wel doorhebben al aan het dansen. Die opwarming gebeurt trouwens door mezelf en is momenteel het enige wat ‘gestuurd’ is. Na de opwarming danst iedereen de rest van het uur op zijn eigen tempo en manier. Dat kan alleen of door in interactie te gaan met elkaar. Soms denk ik wel eens na over manieren om mensen nog meer te verbinden dan nu al gebeurt, maar ik wil iedereen ook gewoon zijn ding laten doen en niemand verplichten tot iets.”

 Hoeveel tijd ben je hiermee bezig en wat komt erbij kijken?
“Ik ben er bijna elke dag mee bezig. Gewoon omdat het iets is waar ik volledig achter sta en wat mij drijft. Zo’n project uitwerken vraagt natuurlijk wel wat energie, maar het geeft mij ook veel energie. Ik ben voortdurend aan het nadenken over hoe alles loopt en wat misschien nog anders kan. Verder probeer ik Open Dansvloer uit te breiden door telkens op zoek te gaan naar nieuwe locaties, om zo nieuwe mensen warm te maken voor het concept. Jana (van Danspunt) en ik proberen zeker maandelijks samen te komen om te bekijken hoe het project verloopt en wat we gerealiseerd willen zien.”

Mijn grote droom is dat er in Leuven een vaste dansvloer komt waar iedereen op elk moment van de dag naartoe kan

Wat wil je met Open Dansvloer zeker bereiken?
“Mijn grote droom voor Open Dansvloer is dat er een vaste vloer komt in Leuven waar iedereen op elk moment van de dag naartoe kan. Het uurtje Open Dansvloer zoals we het nu al doen, kan dan nog steeds blijven doorgaan. Met daarbij dan ook nog een aantal andere leuke projecten. Misschien dat er zelfs eens een optreden kan plaatsvinden. Zolang het laagdrempelig, toegankelijk en leuk blijft, zie ik veel mogelijkheden. Maar in de eerste plaats hoop ik gewoon nóg meer mensen te kunnen warm maken om te komen dansen. En dat het voor velen een vanzelfsprekendheid wordt om alles wat los te gooien tijdens een dansmoment.”  

Het concept ‘Open Dansvloer’ kadert binnen ‘Wild/t dansen’:
www.danspunt.be/wildtdansen

MEER WETEN?
Facebook: Open Dansvloer @Sporthal Stelplaats
Instagram: @opendansvloer

13 januari 2020
Door: MIJNLEUVEN