Sport

“We willen spikeball meer bekendheid geven”

20 december 2019
Door: MIJNLEUVEN
Drie vrienden over hun liefde voor spikeball.

De laatste maanden wordt Leuven overspoeld door gele balletjes die stuiterend hun weg zoeken op een klein trampolinenet. Wie goed oplet ziet ook telkens vier competitiebeesten rond zo’n net staan. Twee teams van twee die het tegen elkaar opnemen en elkaar met de grond gelijk willen maken. Het concept is simpel en enorm populair. Fanatiekelingen Kwinten, Wouter en Arthur vertellen alles over hun sport: spikeball.
Tekst: Amelie Lorent en MIJNLEUVEN / Foto’s: Kato Van Miert

Spikeball is een relatief nieuwe sport die zo’n dertig jaar geleden voor het eerst werd gespeeld in Michigan (Verenigde Staten). Het doel? Ervoor zorgen dat je tegenspelers de bal niet meer in het trampolinenet krijgen. Dat je weinig materiaal en uitleg nodig hebt, maakt dat heel veel mensen letterlijk staan te springen om aan spikeball te doen. Een heel toegankelijke sport dus, die leuk is voor zowel jong als oud. En voor wie het allemaal wat moeilijker mag, bestaan er een resem varianten en aanvullingen die je nat in het zweet doen staan.

Kwinten, Wouter en Arthur, hoe hebben jullie spikeball leren kennen?
Wouter:
“Dat zal zo’n twee jaar geleden zijn. Ik speelde toen zelf nog geen spikeball, maar zag het andere mensen spelen. Een klein jaar later probeerde ik het voor de eerste keer zelf. Ik was toen op buitenlands kamp en iemand van de leiding had net een spikeball set gekocht. Ik vond het direct heel leuk en merkte al snel dat ik er beter in werd waardoor ik het ook alsmaar vaker wilde spelen.”
Arthur: “Ik ben ermee begonnen doordat Wouter er zo enthousiast over was. Ik denk dat het voor veel mensen wel zo is dat ze het proberen omdat hun vrienden ermee bezig zijn.”
Kwinten: “Ik doe het nu ongeveer een jaar, sinds ik het tijdens Dubyard probeerde. Omdat veel van mijn vrienden een eigen set hadden, ben ik het steeds meer gaan spelen. Soms ook tijdens de middagpauze op school.”

Wat spreekt jullie erin aan?
Wouter:
“Ik vind het leuk dat het een teamsport is, zonder dat het team groot moet zijn. Je kan het dus heel gemakkelijk met een paar vrienden spelen. De wedstrijden die je speelt zijn ook nooit hetzelfde. Door de grote variatie die je hebt en het feit dat je kan kiezen met wie en tegen wie je speelt, gaat het er altijd anders aan toe. Je ontdekt op die manier nieuwe combinaties die een leuke vibe rond het net brengen.”
Kwinten: “Het is ook een unieke sport. Iets totaal anders en niet te vergelijken met de meeste, doorsnee sporten. Bovendien voel je meteen dat het meer is dan gewoon sporten. Spikeball is iets heel sociaal. Je moedigt elkaar de hele tijd aan en er hangt een heel positieve sfeer.”
Arthur: “Wat ook een groot voordeel is, is dat je het letterlijk over kan spelen. Je hebt gewoon je set nodig en 3 vrienden.”

Je voelt meteen dat het meer is dan gewoon sporten, het is iets heel sociaal
- Kwinten

Hoe zouden jullie spikeball omschrijven?
Kwinten:
“Je kan spikeball het best vergelijken met volleybal, denk ik. Maar dan met een net dat op de grond ligt en iets andere regels. Het draait vooral om fairplay.”
Wouter: “De bedoeling is dat twee teams van twee het tegen elkaar opnemen en ervoor zorgen dat de tegenstanders de bal na drie contacten (aanrakingen) niet meer terug op het net krijgen.”
Arthur: “Tijdens de drie contacten die je mag hebben, moet je ook afwisselen met de andere speler van je team. Je mag de bal dus niet twee keer na elkaar aanraken en de bal mag ook niet de rand van het net raken.”
Kwinten: “Goed mikken en op elkaar inspelen is dus belangrijk.”

Spelen jullie altijd in dezelfde teams?
Wouter: “Nee, we wisselen wel wat af. Het is ook leuk dat dat gewoon kan omdat spikeball zo’n losse sport is.
Arthur: “Je weet natuurlijk wel dat je met bepaalde vrienden beter kan spelen dan anderen omdat ze je beter kunnen inschatten en je beter op elkaar ingespeeld bent.”

Heb je bepaalde skills nodig?
Wouter: “Je moet vooral goed tactisch nadenken en heel veel spelen zodat je ervaring opbouwt en het allemaal wat vanzelf komt.”
Arthur: “Je moet ook goed kunnen inschatten waar je de bal moet slaan zodat die de richting uitgaat die je wilt.”
Kwinten: “Ook je tegenstanders goed kunnen inschatten is een voordeel. Zo kan je inspelen op hun zwakheden en heb je meer kans om te winnen.”

Spikeball is vrij nieuw. Vinden er al serieuze wedstrijden plaats?
Wouter: “In Amerika is spikeball heel groot. Daar zijn dus al echt toernooien, meestal tussen verschillende scholen. In Europa is spikeball ondertussen ook aan het opkomen, maar op vlak van wedstrijden moet dat wel nog wat groeien. Onlangs was er bijvoorbeeld wel een competitie tussen zes verschillende landen.”
Kwinten: “En in september was er een Belgisch kampioenschap in Boutersem.”

Is het een jongenssport? Of doen er ook meisjes mee?
Arthur: “Spikeball is een gemengde sport, dus zowel jongens als meisjes zijn welkom. In het begin kenden wij vooral jongens die het speelden, maar tegenwoordig beginnen meisjes ook vaker aan spikeball te doen. En da’s wel leuk, want het brengt een andere dynamiek in het spel. Ze zijn ook vaak echt goed.”

We willen de community die er heerst versterken
- Kwinten

Zien jullie spikeball als een hobby of hebben jullie ambitieuzere plannen?
Wouter:
“We zouden heel graag spikeball wat meer bekendheid geven in Leuven. Daarom organiseerden we ook al een toernooi. Door zelf een aantal wedstrijden te organiseren, hopen we dat er nog meer aanhang komt voor de sport. En misschien dat er op termijn wel een club gerealiseerd kan worden in Leuven.”
Kwinten: “We hebben op dit moment wel niet zoveel tijd om ermee bezig te zijn, omwille van onze studies. Daarom focussen we ons nu vooral op het spelen en het organiseren van een aantal evenementen waarmee we spikers samenbrengen. Zo willen we de community die er heerst versterken.”
Arthur: “Wie weet inspireren we zo ook andere mensen om meer in te zetten op spikeball. Want het is echt een leuke sport waarbij je op een leuke manier nieuwe mensen leert kennen en ook vrienden maakt.”

Wil je het ook eens te proberen?
Alles wat je moet weten over spikeball vind je hier: https://spikeball.eu
Leen een gratis spikeball set bij Hal 5 of koop er eentje om er elke dag van te genieten!

20 december 2019
Door: MIJNLEUVEN