Samenleving

"Ik had tijd nodig om na te denken over wat ik echt wil in het leven"

12 juni 2017
Door: MIJNLEUVEN
Dankzij vzw Sporen kan Hannah zichzelf en haar talenten ontwikkelen.

Schrijven, schilderen, maken, denken, dromen. Hannah is 16 en doet het allemaal. Ze stapte een jaar geleden uit het scholensysteem en klopte aan bij ReisburO/Roulot, een werking van vzw Sporen die jongeren de ruimte en begeleiding geeft om uit te zoeken wie ze zijn, waar ze goed in zijn en op welke koers ze best verder varen. Dankzij de begeleiding die ze krijgt, kan ze haar plekje binnen de maatschappij, en dus de wereld, op haar eigen tempo en manier vormgeven.
Tekst en foto’s: Jesse Debille

Hannah, een jaar geleden stopte je bewust met school. Hoe kwam dat?
"Ik vond mijn weg niet op school en had veel vragen bij de manier waarop dingen aangepakt werden. Dingen zoals bv. boekbesprekingen waarbij je verplicht werd een bepaald boek te lezen, het voelde allemaal heel gedwongen. Ik zat met tijdsdruk en het mooie aan lezen was voor mij volledig weg. Ook vond ik dat je op school te weinig ruimte krijgt om creatief bezig te zijn op je eigen manier. In het tweede middelbaar moest ik van de leerkracht bv. een verhaaltje schrijven bij een titel. Ik kon dat toen niet. Conclusie: ‘Hannah heeft geen fantasie’.”

“Een school stoomt je klaar voor de maatschappij van vandaag. Maar ze doet dat bij iedereen op dezelfde manier terwijl niet iedereen hetzelfde is. We worden opgeleid om een leven te leiden in een maatschappij die ons vertelt hoe wij moeten leven. Studeren, diploma, auto, huis, gezin. Dat is het leven dat veel jongeren voor ogen hebben nu. Maar ik ben ervan overtuigd dat er meer is in het leven."

Was het niet vreemd om niet meer naar school te gaan?
“In het begin was dat wel wat vreemd. Maar ik had tijd nodig om na te denken over wat ik echt wil in het leven. En dat kreeg ik dankzij ReisburO/Roulot. Als je mensen vraagt wat ze willen in het leven, zeggen ze vaak: een goede gezondheid. Ik denk dan eerder aan vrede, vriendschap, mensen helpen. Een goede gezondheid is natuurlijk ook belangrijk, maar in mijn hoofd spelen ook andere zorgen. De hongersnood in Somalië bijvoorbeeld. Ik wil in mijn leven vooral gezond genoeg zijn om mensen die het nodig hebben te helpen. Ik hoef niet lang te leven, zolang het maar een goed leven is.”

Waar ben je dan nu vooral mee bezig?
“In mijn vrije tijd ben ik vooral op creatief vlak met veel dingen bezig. Ik hou van tekenen en schilderen, schrijven en werk aan eigen projecten. Zoals mijn pennenproject. Ik verzamel lege pennen en stiften om aan te tonen hoeveel plastiek we eigenlijk weggooien. De bedoeling is om met die ingezamelde pennen iets creatiefs te doen.”

Ik wil in mijn leven vooral gezond genoeg zijn om mensen die het nodig hebben te helpen
- Hannah

Je maakte bij vzw Sporen ook een muurschildering.
“Ja, ik ben al een tijdje begaan met de milieuproblematiek en dat boeit me elke dag meer en meer. Door uit te zoeken wat er fout loopt door onze manier van leven, wordt voor mij duidelijk wat mijn filosofie hierover is. Maar ook over de wereld in het algemeen maak ik mij zorgen. Er zijn zoveel problemen waar te weinig bij wordt stilgestaan. Dat vind ik erg.”

“Met alles wat ik maak, wil ik mijn publiek eigenlijk iets bijbrengen. Mijn muurschildering is daar een voorbeeld van. Het thema milieu zit er naar mijn gevoel helemaal in verweven. Het interessante en leuke is dat iedereen iets anders ziet in de muurschildering. Iedereen kijkt naar andere dingen en komt zo op andere betekenissen.”

Wat zie jij jezelf doen in de toekomst?
“Wat ik zeker ga blijven doen, is mijn passies volgen. Verder wil ik graag meewerken aan milieuprojecten. Iets veranderen door zelf iets te doen. Ik ben niet bang om mijn handen vuil te maken en zoek graag het avontuur op. Zo wil ik bv. een jaar naar Indonesië om er vrijwilligerswerk te doen in ruil voor kost en inwoon. Met weinig toch veel hebben, dat is mijn motto!”

REISBURO/ROULOT, ZEG JE?
ReisburO/Roulot is een pedagogische project van vzw Sporen, dat jongeren tussen 12 en 18 jaar begeleidt. Het gaat dan vooral om jongeren waarbij naar school gaan moeilijk loopt, en dat omwille van heel uiteenlopende redenen zoals bv. een moeilijke thuissituatie, schoolmoe zijn, pesten…

Als jongere krijg je de tijd en ruimte om tijdens die moeilijke periode uit te zoeken waar je interesses en talenten liggen. En daarin krijg je begeleiding op basis van wat je zelf nodig hebt. Zo kan je bv. samen op zoek naar een nieuwe school, zoek je op verschillende werkplekken om uit te zoeken wat je boeit en leer je nieuwe vaardigheden. Hoelang je begeleid wordt, staat niet vast. Sommige jongeren kunnen na een paar dagen verder, bij andere is het een kwestie van weken, maanden en soms jaren.

Belangrijk! In België heerst er leerplicht tot 18 jaar. In uitzonderlijke gevallen, en met goedkeuring van het CLB en je ouders, kan hiervan afgeweken worden. ReisburO/Roulot is daar een voorbeeld van.

Meer weten? www.sporen.be

12 juni 2017
Door: MIJNLEUVEN