Samenleving

Hoe omgaan met de Coronacrisis?!

30 maart 2020
Door: MIJNLEUVEN
Hé, het is oké...

Wekenlang thuisblijven om ervoor te zorgen dat je niet besmet wordt met het Coronavirus. Het is een situatie die een grote impact heeft op ons leven. Logisch dat er op zo’n moment vragen en twijfels naar boven komen. Om je te helpen hiermee om te gaan, proberen we je tips mee te geven. Want hé, het is oké…. 

...om je eenzaam te voelen omdat je naast je gezin niemand mag zien

Thuis zitten en niet kunnen afspreken met mensen die je graag ziet, is niet gemakkelijk. Ook heel wat volwassenen hebben het daar op dit moment heel moeilijk mee. De mens is van nature een heel sociaal dier en dus niet gemaakt om lang alleen te zijn. Dat je je daar soms (of misschien wel vaker) triest om voelt, is dan ook niet abnormaal. 

Maar hoe ga je hiermee om? 

Ga op vrije momenten op zoek naar een manier om in contact te blijven met elkaar. Want ondanks het feit dat jullie niet kunnen samenkomen, is het belangrijk om elkaar niet uit het oog te verliezen. De vrienden en familie die jij mist, missen je ongetwijfeld ook. 

  • Deel complimentjes uit. Laat je vrienden en familie weten wat je zo leuk of mooi vindt aan hen. Dat kan in een brief, met een kaartje of gewoon een bericht. Je zal zien dat ze daar instant gelukkig van worden, en jij ook. Complimenten krijgen is leuk, zeker in Corona-tijd.
    Tip: wil je een kaartje sturen? Via de Mobile Postcard-app van Bpost kan je 10 gratis postkaarten versturen. Alles wat je moet weten vind je hier: https://press.bpost.be
  • Praat over hoe jij je voelt. Als je triestig bent omdat je je eenzaam voelt, praat er dan over met je ouders of je broer(s) of zus(sen). Het is belangrijk om te spreken over wat er in je omgaat. De kans is trouwens groot dat zij zich ook zo voelen en misschien kunnen jullie elkaar wat tips geven of een manier vinden om hier samen mee om te gaan. 
  • Schakel online media in. We leven in een tijd waar veel online kan, dat geluk hebben we. Gebruik de kanalen die we hebben om toch wat te babbelen met andere mensen. Je mag dan niet fysiek bij elkaar komen, wat bijpraten over hoe alles loopt en wat je allemaal gedaan hebt mag wel. 
...om te willen ontsnappen aan je gezin zodat je tijd hebt voor jezelf

24 uur op 24, 7 dagen op 7 bij elkaar, het doet wat met een mens. Natuurlijk zie je je ouders en broer(s) of zus(sen) graag. Maar dat wil niet zeggen dat je er de hele tijd bij wil zijn. En ook voortdurend online zijn om met je vrienden te praten, wordt na een tijdje erg vermoeiend. We zitten dan ook in een situatie die heel wat energie vraagt van heel wat mensen. Van iedereen eigenlijk. Daarom is het belangrijk om voldoende tijd voor jezelf en je gedachten te nemen, zodat je kan terugplooien op jezelf. 

Maar hoe doe je dat? 

  • Geef aan waar je nood aan hebt. Steeds op elkaars lip zitten en geen tijd vinden voor jezelf is lastig. Door erover te praten, kom je te weten wie waar nood aan heeft. Misschien stoort je broer zich wel aan de luide muziek die je de hele dag opzet en kan je daar rekening mee houden. En misschien wist je zus niet dat jij je ergert omdat ze altijd zo luid roept. Door het er met elkaar over te hebben, kunnen jullie ook afspraken maken die het voor iedereen draaglijker maken. 
  • Verlies je hobby’s niet uit het oog. Hobby’s heb je omdat je ze graag doet en omdat je er gelukkig van wordt. Heel veel van die hobby’s kan je ook gewoon thuis verderzetten. Denk maar aan tekenen, schilderen, muziek spelen, voetbal… Ga daarom op zoek naar hoe je er thuis mee bezig kan zijn. Je vindt sowieso online tutorials over bepaalde teken- of schildertechnieken en ook over voetbaltechnieken bestaan er instructievideo’s. Wees inventief, zoek wat dingen op en ga ermee aan de slag. 
  • Ga wandelen/fietsen. Hoewel je thuis moet blijven, mag je wel nog gaan wandelen of fietsen in je buurt. Maak die wandeling of fietstocht alleen zodat je wat kan genieten van de stilte. Gewoon al je straat eens op en af stappen kan helpen. Ver hoef je dus niet te gaan (en dat mag ook niet). Kom je onderweg toch mensen tegen, houd dan voldoende afstand.
  • Muziek maakt het leven vrolijker. Zet een hoofdtelefoon op en geniet een half uurtje (of langer) van je favoriete nummers. Dat kunnen liedjes zijn waar je bij kan wegdromen, maar ook nummers waar je stevig op kan dansen. Ideaal om wat energie kwijt te raken (of op te doen)! 
...om het bos door de Coronabomen niet meer te zien

De hele dag door verschijnt er info over het Coronavirus. Maar wat moet je er nu allemaal van geloven en hoe up-to-date moet je zijn? Het is niet gemakkelijk om hier een evenwicht in te vinden. Je wil natuurlijk geen belangrijke info missen, maar tegelijkertijd is het ook wel leuk om even niet aan Corona te denken. 

Hoe pak je dit aan? 

Focus je op wat je zelf kan doen. Er gebeurt heel wat in de wereld op dit moment, ook veel dingen waar je geen vat op hebt. Dat kan soms beangstend zijn. Verlies jezelf niet in die angst of vragen, maar focus je op de dingen waar je zelf vat op hebt. Zorg daarom dat je vooral op de hoogte bent van wat je zelf zeker moet doen. Denk aan: 
* Was voldoende je handen (zeker als op verplaatsing ergens aan kwam) 
* Houd afstand (blijf 1,5 meter bij elkaar vandaan) 
* Hoest in je elleboog (niet in je handen of gewoon in de lucht) 
* Houd geen feestjes (niet alleen ouderen zijn vatbaar voor Corona) 
* Blijf in beweging (ga tijdens je wandeling/fietstocht niet ergens neerzitten) 
* Verplaats je alleen als het nodig is (winkel, apotheek, post, buren helpen...)


Tip: alle maatregelen en info in Leuven vind je op www.leuven.be/corona  

  • Beperk de momenten dat je op zoek gaat naar info. Ga niet elke minuut van de dag op zoek naar updates rond het Coronavirus. Daar word je niet gelukkig van. Leg jezelf wat grenzen op, zodat je ook voldoende tijd neemt om ook met andere dingen bezig te zijn. Misschien is een update tijdens de middag en ’s avonds wel voldoende? 
  • Haal je info bij betrouwbare bronnen. Er circuleert veel info over het coronavirus en de maatregelen die van tel zijn, maar niet alles is daarom juist. Sterker nog, er doet heel wat fake news de ronde. Kies daarom voor een aantal betrouwbare bronnen zoals nieuwssites of de website van Vlaanderen of Leuven. Het laatste wat je nu moet doen is gewoon de zoekterm ‘Corona’ ingeven in Google. 
...om even het noorden en de structuur kwijt te zijn

Wekenlang thuis zitten zonder echte to-do’s, leuk is anders. Bovendien is het niet gemakkelijk om iets gedaan te krijgen, want niets moet écht. De eerste dagen waren op zich nog best leuk. Wat in de zetel hangen, koken, films en series kijken, met vrienden sturen, tekenen… Maar ook die leuke dingen worden na een tijdjes saai. Je dag wat indelen kan helpen om die verveling tegen te gaan. Zo weet je wat je op welk moment van de dag kan of moet doen. Leg je zelf wat dingen op, maar niet teveel. 

Hoe doe je dat en wat doe je dan? 

  • Zorg voor structuur. Structuur betekent controle en het gevoel van controle zorgt ervoor dat je alles wat beter aankan. Daarom is het belangrijk om een goed dagritme te creëren. Sta altijd rond eenzelfde tijdstip op, ga op een vast uur slapen, zorg ervoor dat je rond hetzelfde uur eet, maak aan het begin van de dag een to-do lijst, ook al staan er maar twee dingen op. 
  • Maak een dag- of weekplanning. Zo’n planning betekent niet dat je elke minuut van de dag of week moet vastleggen. Maar het is wel goed om een aantal blokken vast te zetten voor bepaalde taken. Gaat werken voor school beter in de voormiddag? Plan dit dan in van bv. 9u30 tot 12u. Zo kan je in de namiddag zonder schuldgevoel andere dingen doen. Wil je graag aan lopen en lukt dat het best na het avondeten. Zet het zo in je planning. 
  • Zoek de zon op. We hebben geluk dat ondanks alles de zon al veel heeft geschenen. De hele dag tussen vier muren blijven zitten, doe je dan ook beter niet. Houd dat voor dagen waarop het regent, want op een gegeven moment zullen de muren gewoon op je afkomen. Regelmatig eens naar buiten gaan om een luchtje te scheppen, geeft je afwisseling maar ook veel energie. Organiseer met je familie (of alleen als je er nood aan hebt) eens een picknick in je tuin of doe wat sportieve oefeningen. Al was het maar een kwartiertje.
  • Doe dingen waar je voldoening uit haalt. Bedenk opdrachten waar je niet alleen aan begint, maar die je ook afrondt. Door dingen tot een goed einde te brengen, voel je je nuttig. En daar word je blij en gelukkig van. Bv. je kamer eens volledig opruimen, de vaatwas eens leeghalen zodat je ouders dat niet moeten doen, helpen in de tuin… Maar ook: elke dag een gedicht schrijven, een dagboek bijhouden, 3 keer per week gaan joggen, twee keer per dag met de hond gaan wandelen, boodschappen doen voor de buren… Je zal zien dat je op het einde van de dag blij bent met de dingen die je gedaan hebt. Al was het maar om niet het gevoel te hebben dat je de hele dag in de zetel hebt gelegen.  
  • Help anderen. Door anderen te helpen ben je niet alleen nuttig bezig, het geeft je ook iets om handen. Boodschappen doen voor iemand die de deur niet uit kan, eens een brief of kaartjes schrijven voor mensen die geen bezoek mogen krijgen… Het zijn maar enkele van de vele dingen die je kan doen. Check www.leuven.be/leuvenhelpt voor een overzicht van hoe je kan helpen. Of bedenk zelf een paar leuke initiatieven waarmee je – volgens de regels – een bijdrage kan leveren. 


...om je zorgen te maken over je liefdesleven

Nu je aan je huis gekluisterd zit, is er weinig ruimte voor liefde. Heb je geen lief, dan is de kans erg groot dat je die ook de komende weken en maanden niet tegen het lijf zal lopen. Zit je in een relatie, dan wordt die deze periode wel wat op de proef gesteld. Het is vooral belangrijk om een goede manier te vinden om de komende weken en maanden te overbruggen, zonder daarbij de regels te overtreden. Gelukkig kom je met een beetje creativiteit al ver.   

Wat kan, wat niet en wat met het gemis? 

  • Houd afstand. Leuk is het niet, we get it. Maar elkaar nu opzoeken is geen goed idee. Gebruik de tijd die je nu hebt om op een andere manier met elkaar te praten. Bellen, skypen, brieven schrijven naar elkaar. Deze periode is ideaal om even stil te staan bij waarom je je lief zo graag ziet en dat ook te onder woorden te brengen. Jullie relatie zal alleen maar sterker worden door de mooie woorden die jullie hebben voor elkaar. En je zelfbeeld krijgt zo ook een boost. 
  • Maak plannen voor de toekomst. Sta niet teveel stil bij alles wat jullie nu niet samen kunnen doen, maar maak in de plaats daarvan plannen voor binnen enkele maanden. Maak bijvoorbeeld allebei een lijstje en kies er samen tien dingen uit die jullie heel concreet inplannen. Zie het niet te groots, want de gevolgen van Corona zullen we nog wel even merken. Samen naar een massa-event gaan, kunnen jullie dus beter nog wat uitstellen. Maar misschien dat een gezellige picknick tegen dan wel weer kan. Of samen gaan wandelen in de regen. 
  • Praat over je bezorgheden. Elkaar niet zien, kan onzekerheid in de hand werken. Heb je twijfels, praat er dan over met je lief. Wie weet kan hij of zij die twijfels met enkele woorden weer wegnemen. Trek je ook op aan het feit dat er vroeger geen internet en sociale media bestond en mensen elkaar toen ook maar een keer per week of minder zagen. Die relaties hebben het toen ook overleefd.   
  • Bedenk activiteiten. Doordat je een lange periode thuis zit en weinig tot geen mensen ziet, beleef je ook veel minder. Dat maakt dat je ook minder gespreksstof hebt dan anders. Ga daarom op zoek naar leuke dingen om samen te doen (vanop afstand). Speel online gezelschapsspelletjes, kijk samen naar dezelfde Netflix-serie en zet ondertussen een Skype sessie op of ga fietsen en laat op bepaalde plekken boodschappen en opdrachten achter die de andere dan nadien kan lezen of doen. Woon je dicht bij je lief, dan kunnen jullie misschien samen gaan wandelen, op anderhalve meter afstand uiteraard. En je kan ook tijd nemen voor wat kleine gebaren. Pluk tijdens je wandeling (alleen) wat bloemen en leg ze voor de voordeur van je lief. Of, als jullie verder van elkaar wonen, bestel een klein cadeautje waarvan je weet dat hij of zij het leuk vindt. Zo toon je dat je aan je lief denkt, maar ook dat je hem of haar goed kent. Je kan ook zelf aan de slag natuurlijk. Schrijf een lied en neem het op. Of bedenk een gedicht en draag het voor.
  • Ga moeilijke gesprekken niet uit de weg. Door thuis te zitten, kom je misschien tot het besef dat je lief toch niet echt je ware liefde is. Je mist hem of haar niet, komt tot de conclusie dat jullie écht heel verschillend zijn en haalt energie uit het feit dat jullie elkaar nu even niet meer zien. En dat is niet erg. Zolang je eerlijk bent met jezelf en de persoon waarmee je in een relatie zit. Hoeft het voor jou niet meer, ga er dan over in gesprek met elkaar. Het is niet omdat er – heel letterlijk – afstand tussen jullie zit, dat jullie alles op z’n beloop moeten laten. De andere persoon heeft recht op juiste en duidelijke info zodat hij of zij weet waar hij of zij aan toe is. Negeren is het slechtste wat je kan doen.
Belangrijk!

Maak je je zorgen, heb je vragen waar je geen antwoord op vindt of heb je nood aan hulp?
Weet dat er heel wat mensen klaar staan om je te helpen. Je kan Hier alvast een overzicht: 

Deze hulplijnen zijn volledig anoniem en gratis. Je chatgesprekken zijn niet terug te vinden in je geschiedenis en je telefoontjes verschijnen niet op de factuur. 


Komt goed!

Het klopt dat deze periode zwaar is. En dat niemand dit ooit al heeft meegemaakt. Iedereen is volop op zoek naar hoe we met deze situatie om kunnen en iedereen doet zijn best om zich aan de regels te houden, om nuttige dingen te doen en elkaar te helpen. En daar mogen we vooral heel erg trots op zijn. 

Dat het niet altijd even goed gaat, is normaal. Dat je soms ook slechte dagen hebt, is ook normaal. Er zijn veel dingen die we door Corona niet kunnen doen. Maar trek je op aan de mooie dingen die we wél kunnen doen. De dingen waar we misschien al lang tijd voor wilden, maar nooit hadden. Meer tijd spenderen met ons gezin, meer tijd hebben om te lezen, schrijven, tekenen… beginnen aan een nieuwe hobby. Da’s ook mooi, toch?  

30 maart 2020
Door: MIJNLEUVEN