Cultuur

Expo n°33: Meet the artists

8 september 2021
Door: MIJNLEUVEN
Maak kennis met Kasper (18), Elfride (24), Andrei (24), Karmien (26) en Elien (28). Ze zaten deze zomer in het atelier van MIJNLEUVEN en stellen volgend weekend hun werk voor tijdens Expo n°33.

Tekst: Emely Verachtert / Foto's: Bavo Nys


Hey allemaal! Wat vonden jullie van jullie tijd in het atelier van MIJNLEUVEN deze zomer?

Karmien: “Superleuk. De sfeer en het feit dat je met verschillende mensen van verschillende disciplines samenzit is geweldig. Het geeft een extra drive om goed te blijven doordoen en het motiveert mij om het meeste eruit te halen.”

Elfride: “Ik vond het echt fijn om leeftijdsgenoten te ontmoeten die ook bezig zijn met kunst. Iedereen doet dat op zijn eigen manier, maar dat maakt het net interessant.”

Andrei: “Ik heb hier heel veel gezeten, bijna elke dag. Ik ben hier op den duur ook begonnen met het schrijven van een autobiografisch boek (lacht). Maar ik heb ook geregeld fotoshoots gehouden in jullie fotostudio. Vanalles dus!”


Het is fijn om leeftijdsgenoten te ontmoeten die ook bezig zijn met kunst
- Elfride (24)

Waar zijn jullie precies mee bezig geweest hier?

Kasper: “Vooral met beeldhouwkunst, maar ik heb hier ook geschilderd wanneer er andere dingen aan het drogen waren bijvoorbeeld. Voor de expo ben ik bezig aan een groot beeldhouwwerk: een rechtop staande balk waar verschillende elementen in verstopt zitten die verwijzen naar mezelf. In het midden zit er een gat in, zodat je de verschillende lagen van het werk kan zien. Zo is het ook vaak bij personen: je kijkt naar iemands buitenkant, maar dat is maar een klein deel van iemand.”

Elien:  “Ik ben verschillende toiletzakjes aan het maken uit leer. Op lange termijn wil ik ook een doe-het-zelf pakketje uitwerken. Dat pakketje zou dan zowel in een banner als in leer komen en dat wil ik dan graag exposeren. Mijn hele denkproces is begonnen vanuit een pizzadoos, dus ik wil die drie naast elkaar leggen als een drieluik.”


Elfride: “De laatste tijd ben ik vooral bezig met tekeningen in kleurpotlood. Ik ga die techniek gebruiken voor de expo. Waarschijnlijk stel ik ook enkele van mijn vorige werken met kleurpotlood tentoon zodat mensen de evolutie kunnen zien.”

Mijn hele denkproces is begonnen vanuit een pizzadoos
- Elien (28)

Andrei: “ Ik ga enkel foto’s tentoonstellen. Ik zat een tijd lang vast met wat ik precies wilde brengen, maar mijn idee begint nu echt vorm te krijgen. Ik wil graag mensen met een mentale beperking fotograferen, zonder de focus te leggen op de mentale beperking zelf. Vaak kan je dat op het eerste zicht niet zien aan iemand. Het is daarom dat ik hen op beeld wil zetten.”

Karmien: “Voor de expo in september maak ik kinderbreigoed voor kinderen van nul tot zes jaar. Toen ik mijn bestelling voor garen bij een Italiaanse fabrikant plaatste, stootte ik op een probleem. Blijkbaar is mijn fabrikant in augustus gesloten, dus zou ik mijn garen pas in september hebben. En dat is te laat voor de expo. Als oplossing ga ik dus zelf breien. Op die manier wordt mijn ambacht uitvergroot en zien mensen niet enkel het product, maar ook het proces. Ik wil graag een soort van happening houden, zodat mensen zelf mee kunnen breien aan een grote sjaal.”


Het is mijn droom om vrije kunstenaar te worden
- Kasper (18)

Zien jullie jezelf in de toekomst als professioneel kunstenaar aan de slag gaan?

Andrei: “Ik wil mij sowieso blijven focussen op fotografie. Mijn doel is om deeltijds zelfstandig fotograaf te worden.”

Karmien: “Ja! Ik wil wel echt voltijds creatief met mode bezig zijn, maar ook met het ambacht van het breien.”

Kasper: “Het is echt wel mijn droom om vrije kunstenaar te worden. Dan kan ik vertrekken van uit mijn eigen werk, zonder dat het in opdracht is van iemand anders. Meestal is dat heel persoonlijke kunst, en de vorm kan alle kanten op gaan. Schilderen, beeldhouwkunst, … Vandaar dat ik hier tijdens zomerresidentie ook met verschillende kunstvormen ben bezig geweest.”Elien: “Ik zou graag een onderneming opstarten in bijberoep, maar wel heel kleinschalig. Dat is wel mijn grote droom. Daarom doe ik ook mee aan het BAAS-traject, het geeft je het duwtje in de rug dat je nodig hebt. Dus ik hoop dat ik die kans krijg met mijn doe-het-zelf pakketje.” 


12 Leuvense zomerresidenten bundelen hun artistiek talent en dompelen je graag onder in Expo n°33. Elk werk is uniek, elke kunstenaar op zijn eigen manier divers. Drie dagen lang krijg je de kans om alles te bezichtigen in hét Leuvense monument, het historisch stadhuis. Kom langs en laat je meevoeren.

• Vrijdag 10/9: Vernissage met receptie vanaf 19u30

• Zaterdag 11/9: Expo van 14u tot 22u

• Zondag 12/9: Expo van 11u tot 15u ihkv. Open Monumentendag

Vind alle info op het Facebookevent.


8 september 2021
Door: MIJNLEUVEN

Alex Van den Bosch

communicatie
0479 69 95 34