Cultuur

Expo n°33: Meet the artists

2 september 2021
Door: MIJNLEUVEN
Maak kennis met Dorien (22), Jan (25) en Ramadan (23). Ze zaten deze zomer in het atelier van MIJNLEUVEN en stellen volgend weekend hun werk voor tijdens Expo n°33.

Tekst: Emely Verachtert / Foto's: Bavo Nys


Wat doen jullie allemaal in het dagelijkse leven?

Ramadan:  “Ik ben student en ik zit momenteel in mijn tweede zit. Ik moet nog twee jaar studeren, maar ik probeer dat te combineren met tekenen. Ik ben helemaal geen kunstenaar van opleiding, dus ik probeer nog veel bij te leren qua techniek in mijn vrije tijd.”

Jan: “Ik ben oogarts in opleiding, ik werk aan mijn onderzoek overdag en ik zie daarbij patiënten. Mijn doctoraat gaat gepaard met presentaties en les. Daarnaast doe ik dan dit.”

Dorien: “Ik ben net afgestudeerd, zonder herexamens, dus ik heb opeens heel veel tijd. Ik heb vorig jaar ook aan zomerresidentie meegedaan, dus leek het mij een goed idee om me er ook dit jaar in te smijten.”

Hoe hebben jullie deze zomer in het atelier van MIJNLEUVEN ervaren?

Ramadan: “Ik heb hier gestudeerd voor mijn herexamens, maar als ik dat beu was, begon ik te tekenen. Ik vond het extra leuk als er andere jongeren in het atelier zaten. Dan kan je meteen feedback vragen aan iedereen over je werk. Het deed mij vooral deugd om mijn slaapplaats te kunnen scheiden van mijn studeer- en tekenplaats.”

Als ik het studeren voor mijn herexamens beu was, begon ik hier te tekenen
- Ramadan (23)

Dorien: “Corona zorgt deze zomer voor minder problemen dan vorig jaar, waardoor het aangenamer is om te werken in het atelier.”

Jan: “Ik ben altijd ’s nachts in het atelier, omdat ik overdag werk. Dat is zalig: ik zet muziek op, de ramen staan open en je hoort het geluid van uitgaande mensen.”

Wat gaan jullie tentoon stellen tijdens de expo?

Dorien: “Net zoals vorig jaar ben ik opnieuw beginnen schilderen hier. Het is dit jaar wel wat abstracter geworden. Met het thema ‘inclusie’ dacht ik dat ik wel wat abstracter kon gaan. Technisch gezien zijn het een soort van landschappen, maar iedereen ziet er iets anders in. Ik twijfel nog over hoe groot ik mijn schilderijen ga maken. Ik wil ze altijd groter en groter maken (lacht).”

Jan: “Voor de expo maak ik twee dingen. Het eerste is een doorschijnend porseleinen vel, als tekenpapier, met daarop glazuur gebakken in de vorm van een colaflesje. Het tweede is een groot linnen doek waarop een grote afbeelding opstaat, die iets weg heeft van een grottekening.”


Ik wil mijn schilderijen steeds groter en groter maken
- Dorien (22)

Ramadan:  “Ik werk nooit rond een thema, dus deze expo is wel nieuw voor mij. Ik ben gewoon beginnen schetsen rond de ideeën die ik kreeg als ik aan het woord ‘inclusie’ dacht. Een paar ideeën ga ik nu op een groter formaat uitwerken. Dat is wel uit mijn comfortzone, want normaal gezien teken ik altijd op A3-formaat.”

Zien jullie jezelf later als professioneel kunstenaar verdergaan?

Jan: “Ik zou er graag op een conceptueel niveau heel professioneel mee bezig zijn. Uitvoerend is misschien ook wel de droom, maar ik weet nog niet hoe dat het arts zijn zich daar mee verhoudt.”

Ramadan: “Het gaat nog een zwaar gevecht worden om te kiezen tussen mijn studies of mijn tekeningen. Ik weet niet hoe veel tijd ik voor het tekenen ga kunnen vrijmaken. In een ideale wereld zou ik het natuurlijk allebei kunnen combineren.”

Dorien: “ Schilderen zie ik meer als een hobby. Maar in design en illustratie zou ik wel echt professioneel willen verdergaan. Maar ik kijk alvast uit om mijn schilderijen nog eens tentoon te stellen bij MIJNLEUVEN. En ook om achteraf een receptie te houden  (lacht).”


12 Leuvense zomerresidenten bundelen hun artistiek talent en dompelen je graag onder in Expo n°33. Elk werk is uniek, elke kunstenaar op zijn eigen manier divers. Drie dagen lang krijg je de kans om alles te bezichtigen in hét Leuvense monument, het historisch stadhuis. Kom langs en laat je meevoeren.

• Vrijdag 10/9: Vernissage met receptie vanaf 19u30

• Zaterdag 11/9: Expo van 14u tot 22u

• Zondag 12/9: Expo van 11u tot 15u ihkv. Open Monumentendag

Vind alle info op het Facebookevent.


2 september 2021
Door: MIJNLEUVEN

Alex Van den Bosch

communicatie
0479 69 95 34